8 twitterclichés ontkracht

Buitenstaanders beweren wel eens dat twitter het ideale medium is om mede te delen dat je aan het eten bent. Of erger. Dat twitter voor narcisten is. Van tijd wordt er ook op twitter wel eens met clichés gesmeten. Ook ik pleit hieraan schuldig. Meestal ben ik het met mezelf eens. Soms gooi ik al eens een cliché om het cliché.

Bij deze neem ik alles terug wat hieronder staat. Want deze clichés zijn fout. Vind ik. Vandaag. Alles is relatief.

Het gaat niet om de kwantiteit, het gaat om de kwaliteit
Geliefde uitspraak van mensen met 1500 volgers. Natuurlijk telt aantal volgers. Wat nog meer telt is hoe je er aan komt. Dit valt vaker dan niet af te lezen uit het aantal lijsten waarin iemand voorkomt. Kwantiteit is belangrijk. Het is een en-en verhaal.

Unfollowen, je moet dat niet persoonlijk nemen
Wat? Niet persoonlijk nemen? Iemand die zegt dat je niet interessant genoeg bent, dat je te luid of te veel praat en daarom op de rode knop drukt? Dat moet je natuurlijk persoonlijk nemen. Introspectie doen en alles.

Wees niet bang van de unfollowknop
Iemand unfollowen is een beslissing nemen, ik neem ze soms ook, soms met spijt in het hart, nooit zonder reden. Soms zou ik een uitleg willen geven. Ik doe dat nooit. Ik zal dat niet doen. Maar ik ben wel terughoudend om dat ik besef dat iedereen de persoon kan zijn die me ooit dé tip die ik nodig had, zal geven.

Je moet een duidelijk profiel hebben
Nee. Dat moet je niet. Verrassingen zijn leuker dan routine.

Op twitter deel je je successen
Wat hou ik van mensen die elke dag weer een contract teken, goeie meetings hebben en op de hipste plaatsen hun iPhone boventoveren en een fotootje posten van hun cocktail. Het zijn bordkartonnen figuren op een grijs decor. Soms ben ik blij dat ik al eens een mindere dag heb, dat laat mijn goeie dagen beter uit de verf komen.

Je moet je niet aantrekken van wat anderen zeggen, twitter dat ben je zelf
Juist ja, net zoals je in een café (die analogie houdt wel steek vind ik) ook alles mag. Zoals roepen en op de tafels dansen. Serieus, natuurlijk moet je luisteren naar tips, naar raadgevingen. Dat noemen ze maatschappijvorming en dat is op tinternet niet anders dan daar buiten.

Over social media professionals in het algemeen moet je denigrerend doen
Noem hen guru’s en zet er een bijvoegelijk naamwoord bij. Zogenaamd of zelfverklaard doen het altijd goed. Wanneer je het echter hebt over één social media professional in het bijzonder, blijf je vriendelijk. Ha ja! Serieus, ik kan dat begrijpen dat sommige mensen dat wollig vinden en consultants te duur maar zeg het in die mensen hun wezen.

Elk televisieprogramma moet een hesjtègue hebben
Hou op met die rotzooi mensen! Enfin, ik bedoel, leuk dat je op twitter over een televisieprogramma kan communiceren maar mag het even? Als ik niet zit te kijken wil ik er wat aan hebben. “#deronde gaat beginnen, ik zet me alvast in de zetel” is slecht, ik kan ook een tv-gids raadplegen en gemiddeld gesproken kijk je televisie in de zetel. “Ik vind #deronde een goed programma” is beter. “Volgens mij is #deronde om zus en zo reden een goed programma”, bespaart mij tijd. #like.

Je moet iets googelen voor je het op twitter vraagt
Dat moet niet. Sommige dingen zijn efficiënter als je het vraagt op twitter. Je moet alleen eerst googelen als het antwoord op de vraag een link naar een pagina is. Je kan op buienradar perfect zien of het regent in Gent maar de getuigenissen ter plaatse zullen zeer zeker levendiger zijn. Dat het ouwe wijven regent, dat vertelt geen website je.

Een aantal clichés vertonen nauwe verwantschap met een blogpost van Davy.

1 Comment

  1. “#deronde gaat beginnen, ik zet me alvast in de zetel” is slecht”

    Slecht? Je kan geen betere real-time reminder hebben zonder dat je die zelf moet instellen. Is al dikwijls voorgevallen dat ik het idee heb om naar een programma te kijken of te luisteren maar dat ik het eigenlijk ben vergeten. Dankzij dergelijke berichten kon ik toch nog het programma meepikken. #handig dus.

    Misschien geen cliché maar waar ik het wel van op mijn heupen krijg (eufemisme) “Op Twitter moet je steeds mensen er aan herinneren waarvoor Twitter is gemaakt”. Niet dus. Er zijn van die mensen die de opmerking “twitter is niet gemaakt om te chatten” of “twitter is niet gemaakt voor sarcasme” moeten maken. Bepalen zij dan waarvoor Twitter is gemaakt of hoe het inhoudelijk moet worden gebruikt? Opnieuw, niet dus.

    My 0.2c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.