Alles Vlaams!

Een eeuw of drie geleden was ik nog eens op de boekenbeurs. Ik hield er het e-boek vast. De Vlaamse versie van de Kindle en de Sony reader en andere e-ink leesapparaten. Een klein, schattig ding. Een beetje zoals de Kindle. Een beetje. Toen al.
Vandaag staat op de officiële site die het e-boek in Nederlandstalig Vlaanderen moet promoten een nieuwe versie. De eerste e-reader met draadloos internet. Voor de ronde som van € 329,95 is hij van jou. WAT? Driehonderdnegentwintig euro en vijfennegentig cent? Zijn jullie helemaal op jullie kop gevallen? Het eerste toestel met draadloos internet? Een touchscreen? BeBook? Who the fuck is BeBook? Hou toch op.
Ja, ik ben nogal een linkse rakker maar soms moet je de markt de markt laten zijn. Ik ben niet blind en kapitalisme is misschien niet het beste systeem maar het heeft zijn verdiensten. Eén van die verdiensten is dat de markt nogal de neiging heeft dingen te leveren.
Dat je daar, zeker in een klein land aan bij moet sturen is duidelijk. Maar dit is te gek voor woorden. Een kindle kost bij Amazon nog $ 189, voor een versie met 3G (voor de mensen van boek.be: dat is internet dat ook werkt als je niet thuis bent).
Het blijkt een trend. We willen een Vlaamse versie van alles. Zo blijkt. Piet Van Roe en Philippe De Coene menen beiden dat de Vlaamse audiovisuele sector
‘In plaats van onder elkaar oorlogjes uit te vechten, zouden de omroepen en de distributeurs beter samen modellen ontwikkelen om met hun unieke content en technologie weerwerk te bieden tegen internationale platformen als Google TV, Youtube en Facebook.’
Juist ja. Weerwerk bieden tegen Google en Facebook. Facebook, dat is 50 keer België. Baby’s en demente bejaarden inbegrepen. Youtube streamt meer video dan de hele Belgische bevolking ooit kan verwerken. Neen, wij hebben geen Vlaamse Facebook nodig, geen Belgische Youtube, anders keek iedereen wel GarageTV of had een account op Netlog. Geen Vlaams e-boek ook.
Neen, een Vlaamse Youtube zal de audiovisuele sector niet redden. Vooruitgang hou je niet tegen. De vooruitgang wordt, dat is een verschijnsel dat je met wat eenvoudige statistiek kan aantonen, meestal in het buitenland bedacht en al zeker geproduceerd. We focussen op techniek en we vergeten de content.
We hebben geen modellen nodig om het binnen onze grenzen beter te maken maar modellen waarmee we uit onze grenzen kunnen breken. Fata Morgana’s die we kunnen verkopen aan het verre buitenland. We moeten schrijvers van bij ons in de Amazon winkel.
Want, zo realistisch is boek.be dan ook weer. Op hun e-boek website staat Stieg Larson naast Karin Slaughter.

5 Comments

  1. Die BeBook is gewoon ingehaald door de concurrentie. Twee jaar, of zelfs nog maar een jaar, geleden was die prijs niet eens zo gek. Vergeet niet dat de Kindle in feite een promotie-instrument voor Amazon is (zoals HP ook eigenlijk enkel nog printers maakt om inkt te verkopen). Daar valt moeilijk tegen te concurreren als onafhankelijke producent, zekers omdat de Kindle op zich ook een heel goed apparaat is.
    Het ‘weerwerk bieden tegen Google TV, YouTube en FaceBook’ lijkt me eerder een conservatieve reflex van oude tegenover nieuwe media dan dat het anti-buitenland of anti-VS zou zijn. Triestig eigenlijk. De VRT zou zich beter bezighouden met haar content fatsoenlijk te ontsluiten (via YouTube, waarom niet?) in plaats van alsmaar eigen platformpjes uit te vinden.

  2. Pingback: http://www.androidtapp.com/ask-nerdgirl-disappearing-home-double-the-mail-volume-leveling-new-dialers-and-app-use-count/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.