An Englishman in New York?

Stichting marketing congres. De laatste blogpost. Beloofd. Ook de belangrijkste eigenlijk. De reden waarom ik daar was ook. Tijs nodigde mij uit omdat hij wel eens wilde weten wat een niet-commerciële marketeer van zo’n event zou vinden. Eerlijk gezegd: ik had geen idee waar ik heen toog. Eerlijk: ik heb me reuze gehad.

Toegegeven, ik ben misschien niet het prototype van een niet-commercieel marketeer. Ik volg de trends op, ook al weet ik dat ik er misschien nooit budget voor zal hebben. Ik blog en twitter en facebookgroup en ik weet wie old spice is en als één van de sprekers voor de tigste keer het Nike+ verhaal afsteekt weet ik ook al welke lessen getrokken zullen worden.

Het verschil tussen niet-commerciële en commerciële marketeers is misschien niet zo groot als gedacht. Misschien is er eerder een verschil tussen marketeers mét en marketeers zonder veel interesse in het vak.

Het thema van de tweedaagse mag dan al relevantie geweest zijn, waarschijnlijk had de persoon die vertelde dat veel aanwezigen na twee dagen geknikt te hebben bij “het kan ook anders mensen” gelijk als hij inschatte dat zij op maandag nieuwe aan folders aan het schrijven zouden zijn. Misschien omdat dat moet. Misschien omdat de boodschap toch niet zo goed doorgedrongen is.

In die zin denk ik dat het experiment van Tijs niet helemaal gelukt is. Een Englishman in New York was ik niet. Hoewel. Ik sprak met mensen. Behoorlijk wat eigenlijk. Mensen uit de media en mensen uit de marketing, creatieven, strategen en account mensen.

Toen zag ik dat ik naar de oppervlakte keek. De spreekwoordelijke ijsberg. Het schaakspel dat op zo’n congres wordt geleverd. Wat er in de wandelgangen over sprekers en concurrentie wordt gezegd. Het genetwerk. De deals. Het pitchen en het aftoetsen.

Ja, ik ben op het stichting marketing congres geweest en ja, ik heb de sprekers gehoord. Ja, sommigen waren interessant terwijl anderen op automatische piloot een iets te grijze plaat opnieuw opzetten.

Maar neen, ik heb het stichting marketing congres niet gezien. Dat congres verliep onder mijn ogen maar ik kon het niet aanraken. Alsof ik naar een discussie keek tussen twee mensen in een mij volstrekt onbekende taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.