Au delà de la Beauté

Af en toe duikt de discussie over het schoonheidsideaal weer op. Er zijn vonken. Incidenten. Een naar verschillende gezondheidsidealen te mager model, een mislukte liposuctie, Jacky Lafon. Zo gaat het met discussies die af en toe opduiken. Je hebt een aanleiding nodig om het stof er vanaf te blazen.

Vaak hoor ik dat vrouwen in het algemeen en meisjes in het bijzonder onzeker worden door het beeld dat wordt opgehangen door verschillende media. Dat vind ik jammer en als dat zo is, dan moet daar iets aan gedaan worden. Wat daar niet aan moet gedaan worden is de media of hun inhoud aanpassen. We moeten werken aan mediawijsheid. Niet aan de media.

Recent deed een video de ronde met wat leek op een reclamespot voor Photoshop maar wat eigenlijk een aanklacht was tegen het ideaalbeeld dat wordt opgehangen.

Fotoshop by Adobé from Jesse Rosten on Vimeo.

Een sterk communicatiestaaltje maar is Photoshop wel het favoriete werktuig van de duivel? Natuurlijk heeft Photoshop het beeld van vrouwen vertekend maar hebben fotografen, schilders en andere beeldhouwers niet altijd al een poging gedaan om het vrouwbeeld ideaal te maken? Van de Venus van Willendorf tot Hanne Gaby Odiele? Is ons vrouwbeeld fout? Ja. Net zoals ons manbeeld, ons allochtonenbeeld en ons andersvalidenbeeld.

Foto en video hebben een hoog realiteitsgehalte. Te hoog misschien. Onze hersenen zijn niet gemaakt om te zien en niet te geloven.

De verandering waar we door moeten is er dan ook geen van regels die, zoals in Spanje is ingevoerd, vastleggen dat vrouwen met een zogenaamde size 0 niet langer de catwalk op mogen. Sommige modellen komen gewoon niet meer naar Spanje, anderen plooien zich naar de nieuw vastgelegde norm en halen hun gewicht omhoog. Uiteindelijk is model zijn een job en is aan de schoonheidsnorm voldoen voor die mensen werk. Zo zegt een model in deze reportage.

Natuurlijk zijn er uitwassen en niemand heeft ooit beweerd dat model zijn een alleraardigste job is waar sommigen niet aan de druk uitgeraken. Eetstoornissen liggen als symptoom voor de hand als je boekhouding draait rond een lijf dat aan de hoogste eisen moet voldoen. Een mens zou hopen dat die vrouwen en mannen goed omringd worden.

Heel vaak zit er in de toon van de discussie een zweem van anti-patriarchaat. Het zijn immers de mannen die aan de touwtjes van het schoonheidsideaal zitten. Zo lijkt het wel. Daarbij wordt voorbijgegaan aan onderzoek dat aantoont dat, wanneer men mensen van beide geslachten foto’s aanbiedt in verschillende stadia van bewerking vrouwen liever het dunnere model zien, terwijl mannen eerder voor de rondere vormen gaan.

Volgens mij is het tijd dat we het vingerwijzen naar media, mode en reclame stoppen en werken aan de manier waarop we deze beelden interpreteren. Als ik naar het wielrennen op televisie kijk, dan zie ik mannen op supersonische fietsen die tijdens een spurt een lap boven de 60 kilometer komen. Zelf kwam ik nooit boven de 56. Op dezelfde manier kijk ik naar foto’s van modeshows en reclame. Dat de norm noemen en zeggen dat iemand dat beweert is de verantwoordelijkheid bij iemand anders leggen.

2 Comments

  1. Hier wil ik je toch wel wat nuanceren. Die mediawijsheid is maar goed voor het topje van de ijsberg. Akkoord, een meisje met wat meer mediawijsheid zal in de bewuste reflectie over die beelden wat beter kunnen inschatten in welke mate dit een vertekende weergave is. Dat bewust inschatten is echter iets wat we heel weinig doen en nochtans worden we dagelijks bestookt met tal van beelden die de realiteit voorbijgaan. Ook die beelden laten een niet-bewuste indruk achter en geven vorm aan de eigen perceptie van de werkelijkheid (inclusief de perceptie van jezelf).
    Vergelijk dit met reclamewijsheid. Zelfs de meest doorwinterde reclamewijze is niet immuun voor invloeden. De subtiele effecten, denk bijvoorbeeld aan winkelsfeer (Franse muziek voor Franse wijnen) of schapindeling bestaan duidelijk (zie het hele gamma van behavioral economics, nudges, of #mindfucks die marketeers kunnen aanwenden), zelfs bij wie eigenlijk weet hoe die dingen werken. Waarom? Omdat het gewoon te vermoeiend is om alles bewust en mediawijs te benaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.