Autoloze zondag

Antwerpen beleefde vandaag een autoloze zondag. Dat wil zeggen:

  • Enkele straten in het centrum van de stad zijn afgezet.
  • Je kan er verschillende voertuigen uitproberen zoals daar zijn De segway, de kickbike en de twike. Deze voertuigen vormen een substituut voor de auto zoals een telefoon voor een grasmachine. (info via aardling)
  • Het is een event. Men spreekt in deze van een ‘heuse happening’.
  • De afgezette straten zijn deze waar anders, op een verdwaalde toerist na, geen kat komt. De winkels zijn gesloten mijnheer. Men dient de middenstand niet te schaden doch te steunen.
  • Er blijkt een boel volk af te komen op zo’n autoloze zondag. Op zijn minst een aantal van hen doet dat met de auto.

Ik maak mij daar kwaad over. Autoloze zondagen zijn folklore. We spelen iets na wat in de jaren ’70 niet echt heeft bestaan. Er was een oliecrisis. De OPEC had de kranen dichtgezet en het zou niet lang meer duren voor de hele wereld naar de knoppen zou zijn. Dus hadden we geen haast. De bom zou vallen. De auto was nog maar een kroonprins.

Zo niet vandaag. De auto is koning geworden en alle goede wil ten spijt, Hij regeert met harde hand. Wegen worden voor Hem aangelegd. De discussie is niet langer of een ring rond moet zijn dan wel dat dit met een brug of een tunnel dient te gebeuren.

Nee, ik heb het niet met valse folklore. Autoloze zondagen moeten de nutteloosheid van veel verplaatsingen per auto aantonen, niet deze aanmoedigen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.