Betaald bloggen, mijn ervaringen met flattr

Een maand geleden kondigde ik aan met flattr te beginnen, de dienst die toelaat microbetalingen voor blogs en andere digitale dingen te organiseren. Ik vertelde dat het een experiment zou zijn en dat ik de informatie zou delen. Eén, drie en zes maand zijn de voorlopige ijkpunten.

Vandaag vertel ik hoe het is om geflattrd te worden, gisteren had ik het al over zelf achter de knoppen van het betaalautomaat zitten.

De cijfers

Tijdens de voorbije maand ben ik 22 keer geflattrd. Die flattrs waren goed voor een opbrengst van € 6,73 ofte 30,59 cent per flattr. Het meest geflattrde stukje -nota bene de aankondiging dat ik dit zou doen- kreeg 5 mensen achter zich, de minst populaire stukjes -ze zijn met veel- 0.

In de voorbije maand schreef ik een whopping 23 stukjes. Jeps, ook ik schrik daarvan. 11 van die stukjes (de kleine helft dus) kreeg één of meerdere financiële blijken van waardering.

Ter vergelijking: 13 stukjes kregen een facebook like mee en het moet gezegd, de correlatie geflattrde stukjes en gelikete stukjes is vrij opvallend te noemen. Je zou gaan denken dat mensen bereid zijn te betalen voor goede content. Met geld of met sociale invloed. Edoch, het verschil is groot.

Interessant is ook het aantal bezoekers te weten natuurlijk. Volgens Google analytics kwamen jullie in de voorbije maand 3168 keer langs. De wordpressgegevens liggen iets hoger op 5301, ik vermoed dat de waarheid ergens in het midden zal liggen. 4234,5 bezoeken dus.

Het percentage flattrende bezoeken (niet bezoekers!) ligt op 0,5 procent. Dat is vrij laag maar er zijn ook nog erg weinig bezoekers die over een account beschikken, laat staan dat men bereid is zijn virtuele portefeuille open te trekken.

Overigens kan je niet zien wie welk stukje geflattrd heeft, tenzij de persoon in kwestie daar zelf voor kiest. Dat is een minderheid. Ik veronderstel dat ze bewust open zijn, aangezien het opt-in is. Als je wil weten wie ze zijn, verwijs ik je graag door naar mijn profiel.

Het is nog te vroeg om te zeggen welke content het meest wordt geflattrd maar ik zal dat patroon op maand drie proberen (!) te doorgronden.

Het gevoel

Bij aanvang dacht ik dat ik anders zou beginnen schrijven. Dat ik meer op mijn onderwerpen zou letten. Dat er ergens een verborgen rem op mijn toetsenbord zou komen te staan. Helemaal niet. Behalve die ene keer, toen ik niet veel meer dan een linkdump deed en dacht: er zou een middel moeten zijn om de plugin voor sommige posts af te zetten.

Dat middel bestaat. Dat middel heet lezers. Zij zijn kritisch (thanks god) en belonen geen geleende content. Noch belonen ze gemakkelijke blogposts of snelle bij elkaar schrijfseltjes of de citaten die ik hier sedert enkele maanden verzamel.

Wat met het geld?

Al bij het begin kondigde ik aan dat ik het bedrag dat verdiend zou worden opnieuw zou investeren in content. Het is en blijft een experiment met jou als proefpersoon. Laat je vooral niet beïnvloeden door mijn analyses.

Maar het geld dus. Eerst dacht ik eraan mijn maandbedrag te verhogen. Aangezien er nog weinig sites met flattr-mogelijkheid zijn, doe ik dat (voorlopig) niet.

De zes euro drieënzeventig cent gaat even aan kant. Mijn voorstel is om er na maand twee of drie, afhankelijk van de opbrengsten, een boek mee te kopen dat ik dan zou lezen en weggeven aan één van jullie. Wat denk je?

11 Comments

 1. Het grote verschil tussen de ‘likes’ en ‘flattrs’ is volgens mij op 2 manieren. Enerzijds is het immense verschil in aantal accounts: 35% van de belgen heeft een Facebook-account. De Flattr-accounts zijn zeker minder dik gezaaid.
  Anderzijds zijn er surfers die zich afvragen waarom ze wel zouden betalen als ze het gratis ook kunnen krijgen (zie: http://eu.techcrunch.com/2010/07/06/is-flattr-the-new-facebook-like-but-this-time-with-real-money/#comment-401766 ). Zij zullen vooral liken, als ze al een Flattr-account hebben, want dat kost hoe dan ook geld…

  Er zal een mentaliteitsverandering moeten komen voor dat bloggers een degelijke verloning kunnen vergaren via Flattr.

 2. Fijn! Dankzij deze blog post en die van gisteren heb ik een vrij goede kijk op de zaak gekregen.
  Ik heb dan ook een flattr account aangemaakt en zal vanaf nu interessante/leuke content belonen.

  Zelf zal ik er weinig aan hebben, aangezien mijn blogje nog niet van de grond is gekomen.
  Eerst de mysteries van WordPress maar eens ontrafelen. 🙂
  Het belonen van “de schrijver” zal me al voldoende voldoening geven.

 3. Flattr kan een succes worden voor Nederlandstalige content, als grote providers/kranten/nieuwssites het gaan implementeren. In Duitsland is dat al het geval en het blijkt dat daardoor steeds meer mensen Flattren.

  Hier komt het vanzelf, tis een kwestie van geduld. Of je er anders door zou gaan schrijven, misschien. Ik schrijf vooral wat ik denk dat goed is. Als mensen mijn artikelen waarderen (reageren/tweeten/liken/flattren) zal ik hoogsten meer gaan schrijven.

 4. Wat Frank hierboven zegt is wat er nodig is om in België Flattr een (klein) succes te maken. Meer implementatie bij hogere bomen.

  Verder wil ik toch ook even opmerken dat Flattr niet alleen voor blogs kan gebruikt worden maar bijvoorbeeld ook op Youtube kan gebruikt worden of op eender welke andere content die je maakt (muziek, foto’s, …). Bij mij persoonlijk beperkt zich dat tot youtube maar ik heb al plannen om ook muziek die ik maak te voorzien van een Flattr-button. Waarmee ik maar wil zeggen dat we het zeker niet als iets enkel voor Blogs mogen omschrijven. Het is al eng genoeg in zijn natuur dat we het gebruik ervan zeker niet moeten als beperkt afschilderen.

 5. @Nic Klopt inderdaad, misschien had ik dat wat meer moeten benadrukken. De wordpress plugin om flattr in je rss te steken is trouwens ook flattrbaar, wat ik dan ook meteen gedaan heb 😉

 6. gebruik je de normale Flattr wordpress plugin? ik zie bij mij nog geen berichten ook op Flattr aangemaakt worden, ik heb er zelf eentje ingezet voor mijn domein, maar het zou handig zijn als dit ook per post verschijnt. misschien zit er een tijdsfactor in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.