Bij ons in de buurt is een kunstschool

Wanneer ik die leerlingen 's morgens zie denk ik steeds: zijn dit nu onze toekomstige kunstenaars of zijn zij een resultaat van een schoolsysteem?

Nu ik het zo denk heb ik dat misschien al eens gezegd. Ik heb het in elk geval al vaak gedacht.

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

23 Comments

 1. Het is een gedachte die ik heel vaak heb bij allerlei creatieve opleidingen. Hoe kun je een school voor kunstenaars hebben? Vaak ook heel asfgebakend gebied van wat kunst en creatief is.

 2. Sommige zeggen dat alle kinderen het product zijn van een schoolsysteem of wat ze er leren, dat is wat zij zullen worden in de toekomst. Ikzelf ben een hele andere richting opgegaan dan de middelbare school. Dus het is je eigen keuze wat je na school doet. Kunst lijkt me nu niet echt een manier om aan brood te komen. Wat jij?

 3. Ik vind zo'n school eigenlijk niet slecht. Leerlingen leren er métier, techniek. De leerkrachten zijn vaak ook kunstenaars, wat mij doet vermoeden dat ze aandacht hebben voor de creativiteit van de scholieren. Uiteraard word je in zo'n school geen kunstenaar, maar de echt grote talenten kunnen er wel iets opsteken of zich toch minstens laten uitdagen. Het is zoals journalistiek: journalist ben je niet omdat je de opleiding hebt doorlopen, maar zo'n opleiding geeft je wel bagage mee. En dan is het aan jou om je weg te zoeken.

 4. I'm with +Tim F. Van der Mensbrugghe – zo'n school kan je ook aan een veel sneller tempo doorheen een aantal basisvaardigheden en een pak basiskennis helpen dan dat je alles op je eentje moet doen. En de dingen die je niet snapt krijg je uitgelegd. Ik ben ook niet specifiek opgeleid tot wat ik nu beroepsmatig ben. Maar ik ben opgeleid om dat te kunnen worden, indien ik dat wil. En dat vind ik best een prima aanpak!

 5. Ik ben een leraar aan zulke school en dan nog in een artistiek vak (beeldende vorming). Je bedoelt waarschijnlijk of zij er komen via een waterval systeeem? Ook natuurlijk dat gaan we niet ontkennen maar dat is niet steeds zo. De fabel dat je als kunstenaar geboren wordt is volgens mij ook fout trouwens. Je moet wel weet hebben van het medium dat je wil gebruiken. Een kunstenaar kan alle opleiding gebruiken en er is ook een hele andere benadering hoe wij met de leerlingen werken. Er is veel meer een leerling leraar confrontatie die het beslist niet makkelijk maakt.

 6. Zal een eeuwige discussie blijven, ik zie in IT net het zelfde.
  Een aantal van de beste web designers, Photoshoppers en coders die ik kenhebben het op zichzelf geleerd. Maar in veel gevallen kan een goede opleiding een grote boost geven.
  Ik heb sterk mijn twijfels bij die heel lang algemene onderwijs vorm. Ik heb mensen in mijn opleiding gezien die compleet ongeschikt waren om in de IT te werken maar er met 2 vingers in de neus door waren. Ik heb mensen zien falen op de hoge school die nu bij de top van hun vakgebied zitten. Ik had ook vlug door dat de opleiding me weingi ging bijleren dus ik ging bijna nooit naar de les en leerde thuis waar IT echt om draait. Ik heb gewoon doorgebeten het papiertje te halen wat met het eerste jaar een voordeel opleverde op mijn CV maar nu is dat van geen enkele tel.
  Nu kies ik specifieke opleidingen en certificaties uit en die hebben echte meerwaarde.
  Ik begrijp dat iemand die schilder wil worden veel technieken kan leren maar ook inspiratie door samen te werken met interessante leerkrachten en studenten. Maar sommigen zullen zelfs meer alle opleidingen nooit goed worden. En wanneer top schilder talent gebuisd is omdat hij slecht is in beeldhouwen klopt er al helemaal iets niet aan uw opleiding (IT voorbeeld, geen idee hoe het in he kunst onderwijs gaat)

 7. Voor mij als leraar beeldende kunsten (want in mijn school bestaat ook een opleiding muziek en woord/drama) is het allerbelangrijkste een bewustzijn voor beeld kweken, een alertheid om naar je omgeving te kijken en die steeds als bron van inspiratie te bekijken. Uiteraard ook naar hun eigen realisaties. Ook als er mij iets opvalt deel ik dat met mijn leerlingen. Er bestaat niet echt een vat vol trukjes. Er zijn beslist kunstenaars die nu actief zijn, die ik onder mijn handen gehad heb, maar er zijn ook verpleegsters die ik in mijn klas had.

 8. M'n broer is keramist. Zonder kennis van chemie kom je daarin nergens. Technische kennis is zo dus de basis om eigen inzichten creatief uit te werken. Voor fotografie kan een gelijkaardige redenering worden gemaakt: inzicht in licht, scherptediepte enz.
  Waarschijnlijk geldt dit voor nog veel meer domeinen.

 9. +Brendan Thesingh Kunst is inderdaad meer dan een vak, maar je hebt wel enkele basistechnieken nodig. Daarop kun je voortbouwen. Vergelijk het met een schrijver: die moet eerst perfect weten wat de regels van de taal zijn om ze vervolgens naar zijn hand te kunnen zetten. Overigens kan het voor een goede kunstenaar inspirerend zijn om in een strak keurslijf terecht te komen: daar kan hij zich tegen afzetten en zo zijn eigen richting uitzoeken.

 10. Ik stel mij echt niet alleen vragen over kunstopleidingen op school (waar ik, ongehinderd door enige kennis terzake, een goed gevoel bij heb) – maar over het schoolsysteem zelf. Het lijkt mij iets dat goed werkte om kinderen klaar te stomen om arbeider te worden in grote fabrieken, of bediende & ambtenaar in grote organisaties. Maar inmiddels zitten we in de 21ste eeuw. We stevenen af op een wereld van "one billion one person companies". Is het schoolformaat daar op afgestemd?

  Wat met onze "eindtermen"? Waarom leren we kinderen niet programmeren, bv? Ik lees op BoingBoing dat daar prima tools voor bestaan. Maar 'programmeren' wordt nog altijd beschouwd als zo'n activiteit voor een heel beperkte groep vreemde nerds in de kelder van de organisatie, niet als iets dat tot algemene vorming zou kunnen behoren.

 11. Opletten dat je de ene vorm van onderwijs niet verwart met een andere vorm of ook dat je wat je zelf hebt meegemaakt veralgemeent. Het KSO is al jaren een voorloper van een andere benadering van jonge mensen, als ik dan moet lezen dat iemand het vergelijkt met een antieke vorm die mensen klaarstoomt voor het beroepsleven dan is het tijd om eens terug naar een school te komen. Nergens geeft men zo les en nergens is dat de bedoeling van onderwijs.
  En tussen haakjes onze leerlingen leren programeren. Html en processing is aan de orde. Maar bedankt voor de suggestie ik ga BoingBoing eens bekijken.

 12. ik beken, het is erg lang geleden dat ik nog eens op een school kwam. Soms bekruipt me wel de zin terug eens een langere cursus te volgen, maar ik heb niet de indruk dat onze universiteiten en hogescholen druk bezig zijn met flexibele online cursussen, type Stanford of MIT (waar ze overigens ook vooral voor vrije studenten zijn). Maar misschien vergis ik me, en is er wél interessant aanbod?

 13. Scholen doen je vaak onnuttige dingen doen, op het eerste gezicht. De eerste lessen in ons postgraduaat journalistiek? Babytaal schrijven: tekstjes maken met zinnen van max zeven woorden. Het leek complete waanzin, maar dat zijn de lessen waar ik nu nog het meest van profiteer.

 14. Ik heb zelf weinig ervaring met zo'n school maar mijn vrouw kent heel wat mensen die naar zo'n school geweest zijn en voor hen was het vaak de enige plaats in het onderwijssysteem waar ze wel een goed gevoel aan over hielden. Ze hebben er misschien niet altijd geleerd wat ze later nodig hadden voor hun job maar ze kregen er wel een zinvolle opleiding. En nog iets: je kan ook bv een goede decorbouwer worden na KSO. Very hands on en belangrijk in zowel kunstwereld, film/tv als eventing…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.