Categorieën
Uncategorized

Blackberry Playbook en Torch 9800 getest

In april 2010 kocht Blackberry het besturingssysteem QNX. Om een tablet mee te maken, zo bleek begin 2011. Het ding zou de Playbook gaan heten en ondanks die naam de zakelijke markt targetten.

Van de mensen van Blackberry mocht ik er eentje testen. Als ik er ook een smartphone wilde bijnemen? De 9800 Torch? Jazeker.

Dat toestel draait dan weer Blackberry OS 6 en dat is de nieuwe versie van het oude OS van Blackberry en dat van dat tablet-smartphone duo wordt daardoor ook verklaard.

Het softwareprobleem (en een oplossing?)

De playbook heeft immers een probleem. Er zijn geen apps voor. Enfin, er zijn apps voor, niet veel en ook niet de apps die je wil.

Waar de Torch ook nog eens schittert met enkele serieus goeie ingebouwde apps (mail, twitter, facebook, youtube) en de klassiekers onder de third party apps (evernote, foursquare) blijken die voor QNX niet beschikbaar te zijn.

Wat meer is, wil je kunnen mailen, dan moet je de zogenaamde blackberry bridge gebruiken. Dan leg je de Blackberry torch op de salontafel, je doet hocus pocus met wat knopjes en hups, je kan de BB OS apps van je telefoon op je tablet gaan gebruiken.

Op zich is dat best awesome. Alleen hadden de ingenieurs die dat stukje spitstechnologie in elkaar hebben geduwd beter wat apps geschreven voor het QNX OS.

Blackberry kondigde intussen aan dat hun toekomstige QNX toestellen Android Apps gaan draaien. Ook daar zal aardig wat productie in gegaan zijn mag je veronderstellen. Zo crossplatform, dat gaat niet vanzelf. Je vraagt je af of zoveel ongeloof in het openbreken van zo’n eigen besturingssysteem wel gezond is.

Hardware

De Playbook is een 7 inch tablet, mijn versie had 16 GB geheugen, er is een versie met 32 en één van 64 beschikbaar. WiFi only voorlopig. Er is sprake van een 3G versie maar ik heb die in ons land niet meteen kunnen vinden.

Het meest opvallende is de UI. Waar je gewoon bent een touchscreen te gebruiken, krijg je er nu ook de randen bij. Swypen levert je heel vlot de volgende multitaskende app, van boven naar beneden om te sluiten, onder naar boven brengt je naar de home, vanuit de hoeken doe je weer iets anders. Het is even wennen maar eens je het onder de knie hebt, is het volstrekt logisch.

De 1 GHz processor en 1 GB RAM zorgen ervoor dat er vlot gemultitaskt kan worden en geblackberrybridged. Het scherm is meer dan behoorlijk, de camera’s vallen vooral wat de snelheid van beeldjes schieten wat tegen.

Voor € 479 kom je met 16 GB de winkel buiten, voor 32 betaal je € 579, 64 koop je voor € 689. Kiezen tussen de playbook en de iPad 2 wordt daarmee erg makkelijk gemaakt.

De torchtest

Wat bedoeld was als een Playbooktest werd uiteindelijk vooral Torchtest (wat een tongbreker, torchtest). Het was mijn eerste kennismaking met hun toestellen in een gebruikerservaring en het moet gezegd, ik zou het snel gewoon kunnen worden. Hardwarematig heel erg goed en ook het OS is aardig.

Het uitklapbare toetsenbord, vaste lezers of luisteraars van tech45 moet ik dat al niet meer vertellen, ik vind dat toch een groot gemak. De wat rubberig voelende achterkant zorgt voor een vaste grip en de Blackberrytechnologie, je voelt gewoon dat dat degelijk gerief is.

Google apps en andere gmail accounts worden goed ondersteund waardoor ik me dan weer op mijn gemak voelde en contacten en agenda’s en mails syncten dat het een lieve lust was.

Zozeer dat ik begrijp waar de Blackberryverslaving van Yves vandaan komt. Dat lampje licht op. Bovenaan het toestel. In wel vier kleuren. Om berichten van allerlei aard aan te kondigen.

Een van de aangenamere verrassingen deze 9800 Torch en voor € 479 te koop in de bekendere online smartphonewinkel.

4 reacties op “Blackberry Playbook en Torch 9800 getest”

Leuke review. De playbook zou ik graag ook eens testen, zeker om de grote verschillen met de iPad te ondervinden… Zelf zonder eigen ervaring vind ik het in elk geval een enorm pluspunt dat de playbook kan gekoppeld worden aan de persoonlijke BlackBerry smartphone. Zoals al vaker vermeld is een tablet immers een gadget waarvan er meestal slechts één per gezin wordt aangekocht. Meestal staat die dan geprogrammeerd volgens de wensen van het gezinslid die de iPad, waarover ik het nu toch heb, aangekocht heeft. Met zijn email-, facebook-, twitteraccount enz. Dan heeft de Playbook toch als groot voordeel dat elk gezinslid, mits koppeling met een BlackBerry smartphone, z’n eigen instellingen kan gebruiken op het toestel…

Wat de Torch betreft: inderdaad super toestel. De OS 6 werkt heel vlot en ook ik zou niet zonder toetsenbord kunnen… Enkel touch en ik word zot na enkele dagen. Recent ben ik echter overgeschakeld naar de Bold 9900 met de BlackBerry OS 7. En geloof me, die is nog stukken beter met vooral een veel betere processor, waardoor alles wat al goed leek te gaan op vorige BlackBerry toestellen nu precies nog eens dubbel zo snel gaat…

Wees gerust, van een BlackBerry verslaving raak je niet zo snel verlost…

Een week of wat geleden heb ik ook een hele serie tablets in handen gehad. De meesten waren Android-based. De Playbook kreeg ik niet meteen aan de praat (software issue), maar ik moet wel toegeven: de hardware was bijzonder indrukwekkend. Die gladde achterkant, dat geweldige scherm. Vergeleken met de andere toestellen (Samsung, HTC, Acer, Archos, etc.) was dit toch een andere categorie. Wanneer ik zoiets zie dan kan ik enkel met spanning kijken naar toekomstige ontwikkelingen. 🙂

Die nieuwe Torch wordt bij ons op het werk ook gebruikt en ik mocht nu en dan al eens een interventie er op uitvoeren. Leuk ding, ligt goed in de hand en een stuk gebruiksvriendelijker dan de andere BBs die ik al in mijn pollen kreeg. Het toetsenbord is leuk, maar voor mij niet noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.