Bloggen, enkele overpeinzingen

Steve Rubel, blogger en nogal wat in PR-land via Edelman, heeft zijn kap over de haag en zijn blogposts door de gootsteen weggekapt. Rubel doet nu van Tumblr. Dat is sociaal. Zegt hij. Verschroeide aarde over het verleden. Nieuwe lei.

Paul Bradshaw, professor online journalistiek, experimenteert een maand lang met een facebook page als alternatief voor een blog. Hij bewaart het verleden nog even. Hij zal terugkeren, dat ruik je zo. 3,9 minutes of fame. Hij kreeg zijn deel van mij.

Wie ben ik om iets over de mannen te zeggen. Van mijn eerste blog is geen spoor. Twee janseurinck.be’s kwamen en gingen. Nevenprojecten. Bevliegingen. Verschroeide aarde. Niet eens sociaal. Wel het moment voor Gigaom, zonder meer de beste techblog van dit moment om zich af te vragen of dit het moment is om in casu wordpress de bons te geven.

Want blogs dat is niet sociaal genoeg meer. Zeker nu ook Google al sociaal doet met een +1-knop (een stelling die ik niet helemaal aanhang) en facebook en tumblr dat is toch allemaal gemakkelijk en alles viraal en toestanden. Dat Tumblr, dat is nu al zo succesvol als wordpress. Iedereen microblogger!

Het gaat Rubel duidelijk over lezers. Zoveel mogelijk. Dat is een keuze die je kan maken. Het is niet mijn keuze. Het gaat Rubel over eyeballs trekken via sociale media. De unieke hybride (sociaal netwerk en blog) zoals hij het noemt ten volle benutten. Google voldoende spijs geven zodat hij hoog komt.

Het gaat Rubel duidelijk over de kopieercultuur van Tumblr, als je er zijn bloggeschiedenis van de eerste weken op naslaat. Het zonder meer overnemen van andermans blogposts, infographics en hele flappen tekst, zo zonder meer, zo zonder duiding schijnt de norm te gaan zijn. Makkelijk zat en zeven blogposts op een dag. Google juice van hier tot ginder.

Het lijkt op korte termijn zonder meer een winner te zijn maar wat koop je er mee? Een identiteit die via een blog niet mogelijk zou zijn? Geloof ik niet. Volgens mij is een blog een investering van tijd die moet renderen op lange termijn. Als je het niet als leuke maar nuttige tijdsbesteding ziet tenminste.

Het gaat niet om zoveel mogelijk lezers maar echte lezers. Geen engagement door de like- of tweet- of +1-knop maar een wisselwerking op poten zetten. Zien wat werkt en wat niet. Schrijven om te leren.

Misschien dat Rubel dat niet meer denkt te kunnen of nodig te hebben.

15 Comments

 1. Hoogst persoonlijk: tumblr heeft voor mij het bloggen een nieuwe boost gegeven.

  WordPress is/voelt bloated .. bloggen doet daar zeer, je moet daar moeite bij doen.
  Bij tumblr gaat het bijna automatisch.

  En dan zeg je: dat is goed, moet niet te makkelijk zijn, kwaliteit enzo. Maar als ik zeg automatisch dan heb ik het over het operationeel/functionele .. niet over de inhoud. In tegendeel, je kan daar beter op focussen. Vind ik.

  Voor mij persoonlijk is het een combinatie van braindump en serieux, en dat werkt wel. Ook makkelijk om later dingen terug te vinden (al werkt de search nog niet zoals moet), en een extentie van twitter. Twitter is media voor mijn blog in dat geval.
  Ik kan niet zeggen dat ik in mijn deftige posten minder tijd steek als vroeger op mijn wordpress blog. Maar daar moest alles serieus zijn, dus verschijnt er gewoon heel veel niet.

  Alle sociale functies zijn leuk, hebben meerwaarde, niet cruciaal. Commenting bv is niet standaard, maar daar gebruik je disqus voor. Liken is enkel fijn als het heel hard gaat, en rebloggen heeft wel wat .. bij het braindump stuk that is. Wel leuk is de dashboard, waar je alle blogs die je volgt kan .. volgen he 🙂

  Dus voor mij, tumblr big win. Niet voor het sociale, wel omdat het mij uitnodigt tot bloggen. Het zuigt mij er naar toe, wordpress daarentegen is ne afstotende magneet. Een beter platform? Of misschien the cloud .. moehahaha 🙂

  Steven

  1. Kijk deze comment bv .. is langer dan sommige blogposts.

   Moest ik die in wordpress moeten ingeven zou ik er waarschijnlijk vanaf zien. In een commentbox daarentegen zit je in een bepaalde flow. Bij tumblr ook.

 2. Oh, maar ik schrijf geen enkele blogpost in wordpress, ik vind dat ook niet goed werken. Je hebt zo weinig tekst zichtbaar, je kan dat aanpassen maar je doet dat niet. Evernote is mijn schrijfplek.

  1. Ik deed dat vroeger ook. Je hebt zelfs een fantastisch tooltje van Microsoft: live writer. Maar zelfs dan. Bij Tumblr doe ik het nu rechtstreeks in het systeem, en dat werkt goed, raar maar waar. En zegt ook eigenlijk genoeg voor mij.

   *fanboy*

  2. Ik schrijf gewoon in mail 😉
   Of Ommwriter, op de iPad..

   Wat je artikel betreft.. Rubel maakt dus een hele hoop kapot door de oude zooi te verwijderen. Alle oudere links zullen niet meer werken. Dat is een big no-no in mijn optiek.

   Maar ieder zijn ding. Ik deel zijn mening wel dat eigen hosted sites gedoe zijn. Een domeinnaam + dienst a la tumblr, posterous, of misschien zelfs facebook zijn de makkelijke opties. Geen ge-emmer meer met upgrades, en totale social embedding. Maar dat is niet waar het hem over gaat..

   Google vind Tumblr (en twitter) lief. Dus die zoek resultaten zijn bijna real-time. Snel gevonden worden, snel bovenaan, snel hits. Maar ook: snel vergeten want die sociale media hebben maar een heel korte attention span. Social Media is de ADHD van het internet.

   Hij wil hier graag op meesurfen maar vergeet voor het gemak dat juist vanwege dit ADHD gedrag van de social media er binnen nu en 3 maanden een nieuwe speler kan komen, die succesvol wordt en door google ineens liever gevonden wordt dan het huidige platform. Daar zit je dan, weg aandacht.

   Hij verwijst overigens naar een artikel op Mashable:
   http://mashable.com/2011/05/14/steve-rubel-authority/ een quote:
   <>

   foute gedachte. Er is helemaal niet zoveel content. Er is veel dupliceergedrag waardoor de hoeveelheid schijnbare content exponentieel toeneemt, maar in werkelijkheid kan je de huidige content best door 10 delen om nog steeds evenveel informatie te verkrijgen.

   En Google’s +1 doet hier niets aan, want ook hier speelt het social ADHD gedrag weer mee. Men klikt zo graag op knopjes dat de waarde van dat hele systeem teniet gedaan wordt.

   Maar ik dwaal af…

   1. Oeps.. ik had dus geen haken moeten gebruiken.. de genoemde quote is:

    “The reality is, there’s too much content and not enough time,” says Rubel

 3. Goh, ik voel me bijzonder thuis in WP en schrijf dan ook altijd rechtstreeks in die admin-interface. In WordPress 3.2 zou de admin-interface overigens eenvoudiger moeten worden (met o.a. een “distraction free writing” panel). Maar Drupal, WordPress.com, self-hosted WordPress, Facebook notes of Tumblr; het is maar gereedschap, toch? Zoek een hamer die goed in je hand ligt en focus dan op de kast die je ermee in elkaar timmert!

  Het sociale aspect van Tumblr lijkt me weinig relevant voor de kleine -en ongetwijfeld weinig sociale- blogger die ik ben. Ik beperk me tot manueel pluggen van specifieke blogposts op Facebook & Linkedin (Twitter en ik, we missen elkaar nog steeds niet).

  En die PR-pippo die z’n oude blogs verwijderd heeft; gewoon aandachttrekkerij toch? 😉

 4. Ik ben het niet eens met Rubel, net zoals jij. Maar de redenen zijn iets verschillend. Als je Tumblr gebruikt dan ga je niet alleen meer en makkelijker bloggen zoals Steven aanhaalde, maar ook meer lezen.
  Die kopieercultuur van Tumblr vind ik niet slecht maar men moet inderedaad steeds de bronvermeldingen behouden.
  Waarom vind ik Tumblr nu zoveel beter dan WordPress? Bij WP heb je je eigen blog waar je op schrijft en moet je zelf wat zoeken naar andere blogs om te lezen (als je niet te egocentrisch bent om enkel te schrijven en geen andere blogs te lezen).
  Op Tumblr vind ik heel makkelijk andere blogs die mij interesseren en die komen allemaal netjes in dezelfde layout op mijn dashboard. Als ik daaruit iets echt mooi vind, dan zal ik dat rebloggen, met verwijzing naar de bron. Eigenlijk spendeer ik bijna meer tijd op Tumblr om blogs te lezen dan om zelf te schrijven. Dat is juist waarom ik Tumblr zo handig vind. Als ik zelf iets wil schrijven of lezen, dan hoef ik maar naar 1 site te surfen. Aangezien (nog) niet iedereen op Tumblr zit moet ik ook wel af en toe in mijn bookmarks duiken om mee te zijn met andere interessante blogd (zoals deze) maar dat doe ik minder en minder. RSS-feeds gebruik ik niet omdat je vaak dan eerst nog je browser moet openen vooraleer je het volledige artikel kan lezen, dat kan meestal niet vanuit de RSS-reader.

  1. Ik begrijp dat Tumblr niet, ik zie niet wat ik daar handig aan zou kunnen vinden. Goed platform hé, daar niet van maar rss is toch superieur naar onafhankelijkheid. *mogelijks tegen schenen schopt*

    1. Goed verwoord, ‘clutter’. Tumblr werkt simpel en gestroomlijnd. Je kan alles meteen lezen vanuit je dashboard en er zijn geen verschillende lay-outs enz.
     Je kan ook meteen alle posts lezen van alle Tumblrs die getagd zijn met een bepaald woord zodat inhoud belangrijker wordt dan de auteur.

     1. Goed verwoord: inhoud belangrijker dan de auteur. Dat is leuk voor de lezer maar niet voor de auteur. Oh en ik heb tien jaar kranten gelezen, daar zit pas clutter in.

 5. Ik ben van de nieuwe generatie (facebookgeneratie) en ik heb eigenlijk nooit echt kranten gelezen. Internet is er altijd al geweest, eerst met inbellen en nu met een wifi-wachtwoord. Wel verbazend eigenlijk…

  Maar dit terzijde, over Tumblr. Aangezien de lezer verwend wordt door de auteur minder belangrijk dan de inhoud te stellen en iedereen tegelijk lezer en auteur is (behalve Rubel en enkele andere egotrippers) is iedereen blij 🙂 De auteur wordt ook nog een beetje ‘beloond’ door het volgen/volger-systeem.

  Ik kan je dus enkel aanraden om het gewoon eens te proberen. (Op die manier kan ik je blog ook makkelijker volgen). Je kan bvb een soort van proefproject doen: schrijf je nieuwe posts op Tumblr zonder je oude te importeren. Je begint dus met een soort van nieuwe blog. Uiteraard kopieer je ondertussen ook nog steeds je posts die je op Tumblr schreef naar je WP hier voor je bestaande lezers. Volgens mij ben je na 2 weken wel overtuigd of Tumblr nu vlotter en aangenamer werkt of niet 😉

 6. Ik snap niet waarom je daar een fotoblog maakt en hier een tekstblog terwijl ze allebei voor beide functies kunnen dienen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.