But I’m a creep

Voor alle duidelijkheid: de titel gaat niet over ondergetekende. Wel over Mark Zuckerberg en meer bepaald over hoe hij in de film The Social Network wordt geportretteerd en velen met hem. Ik ga nog een review doen. De DVD is uit en hij is nog niet op televisie geweest. Het kan nog.

Het moet gezegd dat ik er meer van had verwacht. Meer psychologie, minder Judge John Deed. De film is opgebouwd rond twee rechtszaken die Zuckerberg aan zijn broek heeft gekregen naar aanleiding van het lanceren van (The) Facebook. De broertjes Winklevoss en Eduardo Saverin.

Als je de geschiedenis van Facebook een beetje kent, zitten er niet echt verrassende plotwendingen in de film. Als je The accidental billionaires hebt gelezen, al helemaal niet. Het vertelde verhaal klopt ten dele maar de premisse: Zuckerberg zet The Facebook op om aan vrouwen te komen klopt niet en dat is jammer. Echt. Het klopt van geen kanten (Zuckerberg heeft al langer een lief dan een website).

Misschien is het daarom dat ik het een beetje een vlakke film vond. De eerste scène zet het goed in gang maar daarna kabbelt het maar wat voort. Het gaat van flashforward (de rechtzaken) naar flashback (de echte gebeurtenissen) maar het format klopt niet helemaal. Rechtzaken maak je niet spannend met enkele snedige quotes. Er zijn of teveel of te weinig advocaten in beeld om het geloofwaardig te maken.

Komt Zuckerberg goed uit de film? Neen, maar zijn personage is teveel bordkarton om hem te gaan haten. Komen Savarin of de Winklevossen slecht uit de film? Hetzelfde. Het slechtst af is Sean Parker die ongeveer alle zonden Israels krijgt toegeschreven. Goddelijk is wel wanneer Parker zegt: met Napster heb ik alle Grammywinnaars ooit in het harnas gejaagd. Parker wordt gespeeld door Justin Timberlake.

Verder zijn vrouwen en geeks nogal kop van jut. De eersten zijn eerder sois belle et tais toi. De geeks komen er als wereldvreemd en ongeïnteresseerd uit. Terwijl ik juist denk dat Zuckerberg en de rest van de hoop daar evenveel psycholoog als ontwikkelaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.