Chatroulette, een ervaringsverslag

Wat dacht je? Dat ik een hype zou laten passeren? Serieus? Het heeft me wat moeite gekost, ik geef het toe. Maar toch. Een drempel hield me tegen om chatroulette te proberen. Maar ik heb het toch gedaan. Een verslag.

Voor de mensen die nog nooit van chatroulette hebben gehoord: het is iets zot. Helemaal geflipt. Mensen die enkel personen waarmee ze echt bevriend zijn toelaten op facebook, mensen die twitter vreemd vinden omdat je dan met mensen praat die je niet kent: dit ding speelt in een andere competitie.

Chatroulette is een online chatprogramma waarin je één op één wordt geconfronteerd met een volkomen vreemde. Vaak met video erbij. Je begint met chatroulette en de eerste persoon verschijnt. Jij of de tegenpartij beslist of je het gesprek wil aangaan en klaar. Overschakelen naar een nieuwe persoon heet “nexten”. Zo simpel en toch zo’n hoge drempel.

Het aantal freaks op de site is niet te tellen, ik heb op 45 minuten proberen meer lullen bij elkaar gezien dan in het deel van mijn leven daarvoor. En dan bedoel ik geen onsympathieke mannen, dan bedoel ik lullen.

Heel veel mensen zijn er voor de eerste keer. Er wat schaapachtig gelachen bij weer een nieuwe stranger, een lul, tienermeisjes zitten te giechelen. Een lul, nog een lul, een bureau vol webbouwers rond één mac.

De webbouwers komen uit Oostenrijk en hebben door de groepsdynamiek weinig te vertellen. Iets houdt hen tegen om wat zinnigs te vertellen. Ze zijn chatroulette tijdens een break aan het uitproberen en weten duidelijk niet waaraf en waaraan. Maar ze praten tenminste. Grote projecten, bankenwebsites enzo, worden door hen gebouwd. De Belgische webbouwers die ik ken zijn leuker. NEXT!

Weer gelach, een aantal mensen zonder camera (die gaan in tegen het principe en next ik consequent), een lul, twee meisjes met grote brillen.

Even zwaaien. Goeiedag, how R U? Chattaal lijkt sedert de ICQ-periode nog niet veel veranderd. Zij komen uit de VS en hebben nog één ding te melden: dat ik lelijk ben. Daarna word ik genext. Fijnzinnige dames daar.

Zwart scherm, geen camera beschikbaar, een lul, een overvolle onderbroek, een man in een strak pak (hij is duidelijk naar iets anders op zoek, ik vond ‘m er interessant uitzien), een man met een tweetiemasker, een onopvallende vrouw in een bruine, deftige jurk.

Ze is van ergens in Amerika maar zit nu in New York voor haar werk. Veel reizen enzo. Voor het slapengaan doet ze nog even van chatroulette. We spreken over koetjes en kalfjes, over de winter en over multitasken. Niet bijzonder interessant maar het is een gesprek. Zij gaat slapen, we ronden netjes af en zwaaien. Slaapwel.

Een lul, Kermit de kikker, een lege kamer, een vrouw in onderbroek, een televisiescherm, een muur, een lul, een resem mannen die mij allemaal nexten, een meisje met een geblondeerd coiffure in een oversized rugbyshirt.

Een Amerikaanse studente, denk ik. Boenk erop, zo blijkt. Uit de midwest. *Google maps even raadplegen.* Ze doet iets wat ze daar business school noemen. We spreken over de aard van het medium en we zitten wat op dezelfde golflengte. 90% zijn mannen, de meeste gesprekken komen tot stand tussen mannen en vrouwen. Zijn noemt chatroulette “a human zoo“. Ik vind dat ze daarin een punt heeft.

Inmiddels merk ik nog iets leuks op: je ziet elkaar. Dat betekent dat je ook de nonverbale communicatie kan laten spelen. Zij lacht na een bericht en dat zie ik ook meteen. Geen kunstmatige LOL’s en andere smiley’s nodig.

Ik vertel over een onderzoek dat ik heb gelezen, ik doe dit immers niet om de hype maar als geïnteresseerde communicatiewetenschapper. Het onderzoek stelde het gedrag van het mannetjesdier op chatroulette gelijk aan het zoeken naar een partner in het echte leven. Het leek me een sociologisch valabele hypothese.

Ineens noemt zij mij “cute“, een stuk beter dan het ugly van enkele minuten geleden. Vreemd wel. Tegen de clichés in. Misschien deed ze wel helemaal geen business school maar gewoon sociologie en zit ze nu mijn niet-reactie te analyseren. We raken uitgepraat. Ook zij is moe, het is al laat op de avond daar. We zwaaien.

Ik vond haar interessant en potentiële aanwinst voor het twoooze-gezelschap. Maar ik weet dus niet wie ze is.

Vreemd, echt vreemd.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.