Categorieën
Uncategorized

Cultuurmarketingprofessional

Kreeg ik twee weken geleden een mailtje: of ik twittervolger van de week wilde worden op cmponline.nl, de website voor Nederlandse (en vanaf vandaag dus ook Vlaamse) cultuurmarketingprofessionals. Natuurlijk wil ik dat. Of ik dan de vragenlijst in bijlage kon invullen? Zulks geschiedde.

Het resultaat is vandaag online gekomen en ik vind dat ik niet eens zo’n onzinnige dingen zeg. Of misschien is mijn beeld gekleurd?

Wie ben je en wat doe je?
Jan Seurinck is de naam, @janseurinck op twitter en tig andere sociale netwerken. Ik ben docent en e-marketeer, vooral (maar niet uitsluitend) aan de slag in de culturele sector. Daarnaast ben ik aan de slag als projectcoördinator publiekswerking voor het koggeproject van het VIOE (Vlaams instituut voor het onroerend erfgoed).

Ik werk mee aan een erfgoed- en wijkblog over mijn buurt en ik blog op mijn eigen domein. Samen met enkele tweeps neem ik een technologie-, web- en gadgetpodcast op. Die heet tech45

Tenslotte ben ik actief als bestuurslid van de stedelijke cultuurraad van de stad Antwerpen en als lid van de raad van bestuur lokaal cultuurbeleid. In mijn vrije tijd probeer ik te sporten (fietsen).

Waarom ben je actief op Twitter en wat vind je er leuk aan?
Moeilijk te zeggen. Daar zit volgens mij ook een evolutie in. Ik ben ermee begonnen uit interesse voor het medium maar nu zit ik er vooral op voor de mensen. Het leuke aan twitter is vooral wat er offline en achter de schermen gebeurt. Het is een makkelijk medium om mensen te leren kennen met dezelfde interessesfeer. Het is een echte community die niet hiërarchisch gestructureerd is. Ook als kennisdelingsinstrument vind ik het bijzonder geschikt.

Wat is de opvallendste / grappigste / leukste tweet die je afgelopen week of maand hebt gezien?
“Koffie” door @atog is zeker de grappigste. Het is een tweet die hij vrijwel dagelijks post. Koen is in zijn droogheid zo grappig dat ik steeds weer moet lachen.
Opvallend vond ik de geboorte van @koningluka, het kindje van @miss_punt en @a_cup_of_t, een geboorte die bijna live te volgen was op twitter. Door de zwangerschap van mijn lief ben ik misschien wat extra gevoelig aan die dingen maar ik vond het toch bijzonder. Openheid tot in de verloskamer (pun intended).

Wie is jouw favoriete twitteraar?
Een persoonlijke favoriet heb ik niet echt. Wel kan ik enkele types twitteraars aanduiden die ik als favoriet kan merken. Informatiedelers zijn mijn favoriete types. Mensen die uit zichzelf iets bijbrengen. Een tweede soort zijn de redacteurs. Mensen die mij op interessante dingen wijzen. Maar ook casual users kunnen mij bekoren. Ik vind het altijd leuk als mensen ook naar tweetups, twunches of twooozes komen. Op die manier zie je ook de mens achter de avatar.

Welke blogs of websites volg je om op de hoogte te blijven?
Als je het echt wil weten: in mijn google reader zitten momenteel 581 feeds. Dat is behoorlijk wat. Een tijd geleden heb ik ermee geworsteld. De drukte zorgde ervoor dat ik steeds meer begon over te slaan. Dan maar enkele snelleesboeken doorgenomen en enkele technieken opgepikt. Naast lezen hou ik ook van luisteren. Daarom heb ik ook een aardig aantal podcastabonnementen. Jammergenoeg is er nog geen techniek voor snel luisteren. Gelukkig is dat wel te combineren met afwassen en strijken en shoppen en pendelen.

Op welke manier ben je in je werk bezig met nieuwe en sociale media?
Een aantal cultuurhuizen en -groepen heb ik al advies verleend in het gebruik van sociale media. Als docent gebruik ik sociale media actief om mijn lessen te actualiseren. Bij mijn job als publieksmedewerker bij het Vioe zullen sociale media een grote rol spelen bij de communicatie. Dat wordt een living story. Misschien is @dekogge volgen niet zo’n slecht idee.

Wat is jou toekomstvisie op het werkveld van de cultuur marketeer?
Marketeers worden hoe langer hoe meer mensen. En daarmee bedoel ik niet alleen dat cultuurconsumenten via hun netwerken cultuur gaan promoten en dat cultuurmarketeers zich dus moeten aanpassen om dat (mee) te sturen.

Ook binnen organisaties moet worden gewerkt aan marketing. Op dit moment wordt marketing gezien als een afdeling in dienst van, terwijl marketing belangrijk is in de hele organisatie. Daarvoor moet de perceptie van marketing binnen cultuur nog verbeteren.

1 reactie op “Cultuurmarketingprofessional”

Oplossing voor bipolaire bezorgdheidswanorde | Anxiety Disorder Symptoms Cureszegt:

[…] Cultuurmarketingprofessional | geschreven om te lezen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.