Das Experiment

Angst is een slechte raadgever als het op schrijfvlak aankomt. Ik had angst. Angst voor het witte blad. Dan moet je iets nieuws doen. Vind ik. Een experiment. Zoals alle dagen een stukje schrijven. Voor een maand. Eentje hier en eentje daar en dan nog drie ginder.

De angst kwam er omdat ik dacht dat ik door goeie dingen te schrijven in meer lijstjes van te volgen bloggers terecht zou komen. Omdat ik dacht dat, eens je in die lijstjes komt te staan, alleen maar goed materiaal hoort te schrijven.

Elke week is er ergens wel een blogger die het voor heeft. Writers block heet het. Sommigen zeggen dat het niet bestaat want mijn neef werkt bij de post en die heeft nog nooit postbusblock gehad en stel eens dat de vuilnisman een vuilzakblock had. “Stel je niet aan” is het ondertoontje.

Dat had ik dus. Writersblock. Van niet meer kunnen of durven schrijven. Of nee, van denken, is dit wel goed genoeg. Dat ik nog tig keer meer schrijf dan de gemiddelde blogger zonder writers block? Ik weet het. Van mij is het wel (een deel van) mijn job. Dan wordt het zo een beetje een probleem.

Piloten die een crash overleven, die zetten ze binnen de 24 uur in een vlieger en die moeten de lucht in. Omdat ze anders nooit meer zouden vliegen. Dat hebben ze onderzocht geloof ik. Mensen met een blog die niet bloggen, die krijgen minder bezoekers en dan wordt het moeilijker om iets te schrijven. Want als je dan blogt dan lijkt het alsof je tijd hebt genomen om na te denken. Kortom, er is sprake van een vicieuze cirkel.

Die gaan we dus doorbreken. Verwacht de komende weken 17 blogposts van mijn hand die meer dan anders in kwaliteit zullen verschillen. Er zal bagger tussen zitten en crap en rotzooi. Ik zeg het maar. Dat worden de meest gelezen stukjes deze maand. Er zullen goeie dingen tussen zitten ook, dat geloof ik sterk.

4 Comments

 1. Dus met andere woorden je gaat doen wat de meeste bloggers zouden (moeten) doen : niet teveel aantrekken van “gaan de lezers het wel goed genoeg vinden ?” en “past dit wel in het concept ?”, maar gewoon lekker bloggen wat op het moment zelf goed en/of interessant lijkt ? Iedereen zou dat moeten doen. Niet teveel nadenken over de relevantie van wat je schrijft. Er mag af en toe eens een minder item tussen. Of een mopje, filmpje, liedje … Per slot van rekening zijn veel van de hippe en momenteel relevante items waar iedereen over blogt de dag nadien vaak al irrelevant geworden.

  Wat is het ergste dat kan gebeuren ? Er verdwijnen wat lezers ? So what. Misschien komen er wel andere bij. Omdat het toegankelijker is, omdat het wat losser is …

  Bijsturen kan altijd.

  By the way … als je je titel in het Duits schrijft … substantieven hebben daar steeds een hoofdletter : Das Experiment dus.

 2. “Mensen met een blog die niet bloggen, die krijgen minder bezoekers en dan wordt het moeilijker om iets te schrijven. Want als je dan blogt dan lijkt het alsof je tijd hebt genomen om na te denken.”

  Is dat dan slecht? Nadenken over wat je schrijft? En wat minder vaak posten?

  Mijn reader zit ook elke dag proppevol met blogposts. Waarvan veel heel goede. Waarvoor ik nooit de tijd zal hebben om ze te lezen. Welke lees ik dan wel steevast? Die waar misschien maar 1 post per week komt, maar waarvan ik weet dat dat elke week een steengoede tekst is.

 3. Uit ervaring met Gentblogt, het zijn zelden de goede artikels waar schrijvers veel tijd en opzoekwerk hebben in gestoken die veel feedback krijgen. Toch als je de reacties gaat tellen, maar als mensen je aanspreken over de blog, dan hebben ze het wel over die artikels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.