De Acer Iconia A500. Goed, maar is dat goed genoeg?

Er is geen markt voor tablets, er is een markt voor ipads, zo las ik ergens. Kort daarna kwamen de mensen van UPC mij een pakje brengen met geen iPad. De Acer Iconia A500 draait Android 3.0 en heeft een 10,1″ scherm. Dat maakt vergelijken verleidelijk. Te verleidelijk.

Zelf heb ik geen iPad. Geen tablet zo je wil. Nooit een rechtvaardiging voor gevonden. Geen plek in mijn digitale bestaan. Nu weet ik waarom. Maar daar kan de iconia niet aan doen.

Het eerste wat opvalt aan de Iconia zijn de aansluitingen. Naast koptelefoon en stroom zijn er ook USB, HDMI en een micro-usb aansluiting. Er is een aansluitingspoort van onbestemd type om het toestel aan te sluiten op een toetsenbord. Er is een volumeknop en een vergrendelknop voor de oriëntatie. Dit alles in een behuizing van plastic en metaal.

Een en ander maakt de Acer een behoorlijk zwaar toestel. Zeker als je het vergelijkt met de concurrentie. De mogelijkheid tot fysieke aansluiting op randapparatuur en dan zeker het dock met toetsenbord zorgen ervoor dat de Acer een USP krijgt. Dit is een tablet maar ook een computerscherm. Zoiets. Of (android)tabletkopers daar naar op zoek zijn, is nog maar de vraag.

Eens opgestart, krijg je Android 3.0.1 voor de kiezen. Ik veronderstel dat 3.1 ook wel naar de Iconia komt straks. Android, dat is gesegmenteerd en er zijn geen apps voor Honeycomb en dat moet veranderen enzo en alles maar dat loopt niet zo’n vaart eigenlijk. Er was geen enkele app die ik graag wil, die ik niet heb kunnen installeren.

Android is het nieuwe windows. Het is niet zonder spijt dat ik dat neerschrijf. Uit de doos krijg je een pakketje software mee die je liever kwijt dan rijk bent, althans ondergetekende. Heroes of sparta, Need for speed, aardig allemaal maar voor mij had dat niet gemoeten. Het is ook geen verkoopsargument denk ik en uiteindelijk vermoed ik dat je het ook betaald hebt.

Het toont wel dat het met de rest van de hardware wel snor zit. Als je de graphics van dat Need for Speed ziet en dat dat met zo ongeveer alle programma’s in multitasking open en dat dat dan nog niet hapert, moet je gaan veronderstellen dat die nVidia Tegra2 zijn werk naar behoren doet en die 1Gig RAM ook natuurlijk.

Zelfs bij behoorlijk intensief gebruik, trekt de batterij het nog behoorlijk lang. Nu heb ik er geen chrono langs gelegd maar twee lange avonden is zowat de duurtijd die ik er op zou plakken. Dat is vergelijkbaar met De Grote Concurrent begrijp ik.

Door de relatieve zwaarte van het toestel, is het voor mij vooral een zeteltoestel geworden. Daarnaast heb ik, toestel in de hand, lesgegeven. Zomaar, om te testen of dat voor me zou werken. Dat doet het.

Het toont meteen echter het punt van de mobiliteit van de tablets aan. Te zwaar om echt drie uur voor een klas mee te staan. Te groot om makkelijk weg te bergen en die aansluitingen? Goed en wel dat je je presentatie van dat toestel kan laten draaien maar je blijft aan een draad gebonden.

Met een prijszetting die onder die van Apple gaat, heeft Acer alvast een goeie keuze gemaakt. De 32GB versie met enkel wifi moet € 499 kosten, de concurrent met het Appeltje € 579. Het. Blijft. Een. Smak. Geld. Althans, voor veel mensen en Android is geen iOS. Nog niet?

6 Comments

  1. Gisteren gekocht. Het is een fantastisch apparaatje. Ik heb zelf als een i pad en kan het dus vergelijken. het lastige van de ipad vind ik dat het helemaal door apple is afgegrendeld via i tunes. er zit dus een geldmachine achter die je pas later ontdekt. dat is bij android ( nog) niet. wel heb ik moeite de apps te vinden voor een beetje redelijke tekstverwerking en ook de aansluiting voor usb zie ik nog niet werken.

    1. @Jan, wat is dat nu? gebonden aan itunes? duidelijk iemand die er niets van kent 😉 . Jailbreak je ipad en je hangt van apple niets meer af! alles gratis . je moet er natuurlijk een beetje werk insteken. daarna ben je een vrije man !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.