Categorieën
Uncategorized

De Acer Iconia W500 Tab/Net/Nobook

Twee weken geleden ruilde ik de Acer Iconia Tab A500, een android tablet in voor een Windows 7 exemplaar van dezelfde fabrikant. Een Tablet op Windows 7. Wee 500, weet je wel… Ik had mijn twijfels. Terecht. Zo blijkt. Ondanks enkele goeie punten.

De W500 komt als je dat wil met een toetsenbord en dan ziet het geheel er meer uit als een netbook dan als een tablet. Wanneer je het scherm van de usb-aansluiting loskoppelt, heb je een tablet. Althans, zo luidt de theorie.

Op de verpakking ziet het er aardig uit. Omdat daar de Clearfy media-applicatie staat afgebeeld. Wanneer het toestel opstart, krijg je echter Windows en Windows zoals je het kent. Start – Programma’s – Naar onder scrollen – Internet Explorer. Drie taps of kliks, een schuifbeweging.

Als je een franstalige Acer krijgt toegestuurd wordt dat Démarrer – Tous les programmes – Défiler vers le bas – internet explorer. Je kan dat veranderen, dat Frans, maar niet zomaar op het toestel zelf. Je hebt een cd uit de doos nodig en een externe cd-dinges en dat heb je dus niet zomaar liggen. Ik niet.

De hele windows experience is niet gemaakt voor de tablet en dat doet de hardware oneer aan. De collega’s van Aspace maakten voor mij een custom build van chrome OS. Dat maakte het toestel meteen een eind bruikbaarder. Het verhuizen van het toestel van Windows7 naar Windows Phone zou volgens mij veel eigenaars gelukkig maken. Of hopen dat de specs zullen volstaan voor windows 8.

Als netbook is de W500 best bruikbaar. Het toetsenbord is niet geniaal, de nipplemuis is niet meteen voor ongeduldige mensen maar niets wat een muis niet kan verhelpen. Probleem is dat de netbook niet meteen mobiel is. De aansluiting tussen het klavier en de tablet is een usb-aansluiting en twee verstevigende pinnen. Neem ‘m vast bij het klavier en je kan je tablet vergeten. Het ding verplaatsen doe je zoals een puzzel met de nodige omzichtigheid.

De opslagruimte van de W500 is 32GB. In theorie. De deze computer geeft een beschikbare ruimte aan van 29,7. Dat is geen exacte wetenschap naar het schijnt, nog steeds niet. Daar blijft na de installatie van Windows nog zo’n 13GB van over. Neem je er een officepakket en nog wat essentials bij en je schijfgrootte slinkt als sneeuw voor de zon. Dat is dan weer te compenseren met een SD-kaart.

Hetzelfde geldt voor de snelheid. Met 1Ghz processor en 2GB RAM zit de Iconia qua specificaties helemaal niet slecht. Windows 7 drinkt dat glas echter al voor een dermate groot stuk leeg dat er van een snelheidservaring niet bepaald sprake is. Zoveel power vraagt een behoorlijk gewicht aan batterijen en dat zorgt niet meteen voor de gewenste autonomie. Jammergenoeg.

De W500 is dan weer wel goed voorzien van poorten en oren. Enfin. Voor een tablet komt er bepaald geen slecht geluid uit, en je hebt twee usb-poorten op het keyboarddock, eentje op de tablet (niet bruikbaar als het toestel docked is) en een HDMI-poort op de tablet zelf.

Is de Iconia W500 zijn € 499 waard? Niet meteen. Is € 643 (prijs met keyboard dock) een verantwoorde uitgave voor iets wat niet echt een tablet en ook niet echt een netbook is? Niet meteen. Voor wie is ie dan bedoeld Jan? Vertel dat eens? Wel. Misschien voor bedrijven met een strikte Windows-only policy. Alhoewel daar al iPad openingen zijn gecreëerd.

De oplossing voor microsoft? Herlanceren met een tabletversie van Windows Phone (al klinkt dat contradictorisch) of snel aan de slag met dat Windows8. Acer, jullie hebben jullie best gedaan denk ik. Het design is niet waar mensen jullie voor kopen, op het dubbelen als netbook valt behoorlijk wat te zeggen.

Het is niet voldoende. In de verste verte niet. Als tablet is het niet bruikbaar. Er zijn betere netbooks op de markt. Windows is gewoon geen tabletOS.

5 reacties op “De Acer Iconia W500 Tab/Net/Nobook”

Ik heb hier nu de Iconia a500 ter test liggen, en behalve het stevige gewicht lijkt die wel goed gebalanceerd qua geheugen en vlotheid en zo. We weten nu warom tablets vroeger nooit aansloegen: de user experience van het OS. Enig idee of je die a500 ook in zo’n keyboard dock kan zetten?

Dag Jan,

Opslagruimte wordt door fabrikanten weergegeven in machten van 10 (sprongen van 1000) in plaats van machten van 2 (sprongen van 1024. Hierdoor is 32 Gigabyte (min of meer)gelijk aan 29.7 Gibibyte. Deze laatste benaming werd later ingevoerd om verwarring te vermijden, maar slaat eigenlijk niet echt aan.

meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Gigabyte

[…] Naar mijn aanvoelen is de Surface meer dan een tablet (en dus concurrent van de iPad) een ultrabook (en dus concurrent van de MacBook Air). Het zal mij benieuwen hoe het toestel aanvoelt eens het op de markt is en of het de tablet-ultrabook-pc-van-de-toekomst-ambities van Microsoft kan waarmaken (in tegenstelling tot toen die keer met de windows 7 toestellen). […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.