De autotheorie

Zoals u weet bezit ik geen auto. Als u het nog niet wist, dan weet u dat nu. Dat is een keuze van mezelf en mijn lief. Het niet bezitten van een auto is een uitzondering, u mag zich daarover verbazen. Er zijn immers heel wat mensen die ook zonder auto door het leven zouden kunnen gaan maar er toch één hebben.

Begrijp me niet verkeerd. Het is niet omdat ik recent aan mijn twitterbio de beladen term low impact man heb toegevoegd dat ik autobezitters een mindere diersoort vind of dat ik een goed gedesignede auto niet kan smaken.

Allerminst. Op zondagavond werkt mijn digicorder een afleveringetje Top Gear naar binnen. Als ik een Ford GT tegenkom, dan vraag ik aan de bestuurder of ik eventjes een foto mag omdat ik zijn leuke karretje wil delen met de buitenwereld. Dat mag.

Er zit mij echter iets dwars met auto’s. Ze zijn met teveel. Ze zijn lelijk. Bijna allemaal. Waarschijnlijk ook die van jou. Kop en staart met die van de buurman van rechts en de buurvrouw van links geparkeerd. Neem een straat uit de jaren 50. Zo één in zwart met wit en veel ruimte en geen mens of auto op straat en vergelijk die met een straat nu. (hier vind je een mooi voorbeeld)

De wereld is een parkeerplek geworden. Iedereen mobiel. Iedereen vrij. Ik vraag mij af of dat nodig is. Vorige week poneerde ik dat auto’s te goedkoop zijn. Een beetje nadenken levert echter tal van sociale implicaties die je niet waar kan maken. Of misschien toch.

Als het openbaar vervoer nu eens wat betaalbaarder werd met gezinsabonnementen enzo. Als we nu eens allemaal wat vaker zouden autodelen, dan zouden de straten al wat leger raken. Minder aangekochte auto’s betekent grotere concurrentie tussen de merken. Misschien dat ze dan wat meer oog hebben voor design.

Geen enkele bezitter van een fiat multipla kan dat ding toch mooi hebben gevonden? Of zo’n Renault Megane? Of de gruwel van een Dacia Logan? Zouden ze dat nog maken?

Zien jullie daar iets in? Een beetje vrijheid inruilen voor meer esthetica?

8 Comments

 1. Helemaal mee eens. Ik bezit ook geen auto. Dat heeft meer praktische redenen: zo’n ding is zeer inefficiënt in de Nederlandse Randstad. Nu ik naar Heerlen ben verhuisd, lonk het vervoersmiddel wel, maar de lelijkheid van het ‘ding’ staat me tegen. Auto’s zijn anno 2010 onvoorstelbaar lelijk. Ze zijn inwisselbaar, zijn veel te opzichtig en de ontwerpers apen elkaar na. Ja, er zijn mooie auto’s. Het zijn er weinig en ze zijn meestal niet van recente signatuur. Maar toch. Ze zijn er. Jammergenoeg zijn die auto’s een uitzondering.

  Kortom, ben het volkomen met je eens. Autorijders zouden eens een keuze moeten maken op basis van schoonheid. Maar goed, geldt wat je hier schrijft over auto’s niet voor heel veel hedendaagse producten?

 2. Je bent nog de nissan qashqai vergeten. Het symbool van de verlelijking die onze autobanen teistert. Cross-over noemen ze het blijkbaar, in feite een opgeblazen 4×4 (oei, dat brengt mij op ideeën). Jouw voorstel is zeer eerbaar maar de auto is de duidelijkste manier om aan iedereen te tonen hoeveel geld je verdient en daarbij is het moto blijkbaar ‘Hoe lelijker, hoe rijker’.

 3. @knaagdier, niet helemaal akkoord. Mijn pleidooi voor enkel dure auto’s was gebaseerd op het feit dat je in die categorie nauwelijks lelijke auto’s tegenkomt. Lelijk zoals in “dertien in een dozijn en om ter grijst”.

 4. Ik ben het niet eens met de stelling dat auto’s alsmaar lelijker worden, integendeel. Het is wel zo dat ze steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Dat is zeker niet de schuld van de ontwerpers, maar te wijten aan de strengere veiligheidsnormen waaraan de constructeurs moeten voldoen. Die laten veel minder speelruimte toe dan vroeger.

  Ik vind wel dat wie niet per se een auto nodig heeft, er ook geen moet kopen. Maar veel mensen kunnen nu eenmaal niet anders omdat er geen alternatief is. En dan denk ik vooral aan iedereen die niet vlot op zijn werk geraakt met het openbaar vervoer.

  @knaagdier: Ik kan begrijpen dat je iets tegen SUV’s hebt, ik vind het ook vaak ‘lompe bakken’. Maar de Nissan Qashqai is een slecht voorbeeld. Dat is naar SUV-normen één van de meest elegante ontwerpen. Bovendien verbruikt hij niet veel, amper meer dan een gewone vijfdeurs.

  Je hebt wel een punt in die zin dat de Qashqai vaak gekocht wordt door mensen die anders een gewone vijfdeurs of break zouden kopen. De meeste Qashqai’s zijn geen 4×4’s maar voorwielaandrijvers.

 5. @Jan Seurink, ik heb twee ideeën door elkaar geklutst die uiteindelijk op hetzelfde neerkomen: 1) mensen hebben auto’s nodig om hun rijkdom te etaleren en 2) dure auto’s zijn niet per se mooier. Conclusie: lelijke auto’s zullen het straatbeeld blijven domineren.

  reactie geredigeerd, in de oorspronkelijke reactie werd mijn naam verkeerd gespeld

 6. Ik heb deze week mijn auto verloren in een ongeluk. Ik mag blij zijn dat ik zelf nog heel ben, maar om nu te zeggen dat ik blij ben dat ik de komende weken of maanden niet op 1-2-3 (figure of speech) bij mijn vrienden – verspreid in Vlaanderen en daarbuiten – kan staan, of kan uitgaan, dat is wat anders.

  Een auto is geen toonbeeld van rijkdom, wel van onafhankelijkheid. (Tot je in de file staat.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.