De bibliotheek voorbij

Sedert 1 september zijn de voorwaarden bij de Antwerpse bibliotheken veranderd. Waar je vroeger materialen voor vier weken kon ontlenen en een keer verlengen, is deze termijn teruggebracht naar een periode van drie weken zonder de mogelijkheid om te verlengen. Na drie weken betaal je leengeld. Toevallig gelden hiervoor dezelfde tarieven als bij de vroegere boetes. CD’s en DVD’s worden gratis uitgeleend.

Dat alles om de omloopsnelheid van de materialen te verhogen. Zo gaat het verhaal dat door onderzoeken en cijfers en peilingen en bevragingen wordt ondersteund. Ik ga daar in de volgende alineas over stijgeren. Omdat dit een asociale maatregel is tegen die mensen die de stad net dreigt te verliezen. De mensen die deze stad hard kan gebruiken. Een groep waar ik toevallig lid van ben. Dat wil lukken.

Serieus. Vandaag kan je bij de Antwerpse bibliotheken, naast tien DVD’s en CD’s, tien boeken ontlenen. Je moet niet gek doen om met 3000 pagina’s leesvoer huiswaarts te keren. Dat staat in de nieuwe regeling gelijk met vier keer What would google do of anderhalve keer De gebroeders Karamazov of die twee boekjes samen in een week tijd. Ik weet niet hoe lang jij erover hebt gedaan?

Neen. Bibliotheken zijn toefplaatsen voor piraten geworden. Of hoe verklaar je de aan solden in mediamarkt gelijk leeggeroofde cd-bakken. Zomaar ineens. Geen Kraftwerk meer te bespeuren, alles van de Rolling Stones onvindbaar, klassiek was er nog wel. Mahler doet het niet zo goed op de wereldzee die internet heet.
De bibliotheek wordt een plek waar bejaarden zich bevoorraden van een berg boeken en ja, ik ben blij voor hen maar voor mij zijn bibliotheekboeken niet meer weggelegd.
“Moet je die boeken maar kopen” was de laconieke reactie die men wist te produceren. Ooit. Tijdens een vergadering waar de genomen beslissing werd voorgelegd aan een comité van wijzen. Onze rol bestond erin goed te keuren.
Het zal wel zijn dat het daarmee meer mensen van dezelfde boeken kunnen genieten en ik weet ook wel dat er overal bespaard moet worden en ja, ik ben een slechte klant van de bibliotheek want ik verleng altijd. Mijn boeken zijn niet uit op een maand, laat staan drie weken.
Dus word ik uitgerangeerd. Samen met een hoop andere mensen die een stuk of wat van hun dag werkend doorbrengen. Eens de rol van de bibliotheek zal veranderen van uitleenplek voor auteursrechtelijk beschermd materiaal naar een ontmoetingsplaats, want daar gaan we met de toenemende digitalisering heen, zal het dus waarschijnlijk zonder mij zijn.
Mijn Kindle staat in het verlanglijstje van Amazon maar ik twijfel nog, misschien dat ik met een Sony e-reader meer kan, zoals Nederlandse boeken kopen bij Bol. Ik moet dat nog eens bekijken. Wat die lidkaart betreft: die reserveer ik voor de kleinste van het gezin.
update: uiteraard is er inmiddels een facebookgroep

6 Comments

  1. Voor een beetje nerd, ik bijvoorbeeld, maar ik acht jou er ook toe in staat, is het een koud kunstje om met een scriptje de DRM van een gekocht Bol-boek te verwijderen en het vervolgens te converteren naar Amazon-formaat. Goed, het is een beetje absurd, maar zolang je €400 voor een continentale e-reader betaalt en €100 voor een Kindle, terwijl de Nederlandse en Belgische boekenuitgevers weigeren hun spullen op Amazon te verkopen, zal ik er geen traan om laten.

  2. Trouwens, ik gebruik mijn Kindle zelfs niet alleen voor boeken. Lange blogposts die ik niet van het scherm wil lezen markeer ik via Instapaper, en die tool heeft een export in Amazon-formaat. Niks fijner dan in de trein je favoriete blogposts en onlinekrantenartikelen lezen.

  3. Je hebt gelijk over de bib. Ik ben pas lid sinds het begin van de zomer en vond de zomerregeling ideaal. Al mijn vakantielectuur in één beweging mee naar huis en ik mocht alles twee maanden houden. In de praktijk betekende dat dat ik toch zes van de acht boeken uit had tegen het eind van de leentijd. Voor de cd’s moest ik 50 cent betalen, maar dat vond ik niet erg. Ik had ze allemaal beluisterd op het eind. Begin september nieuwe regeling. Alles gratis, maar een leentijd van drie weken. Kort is dat. Aangezien ik geen zin had om vanaf mijn tweede bib-bezoek met boetes te beginnen (want face it, dat is het, hoewel ze een andere naam hebben gekregen), heb ik drie van de vijf boeken ongelezen teruggebracht. Boeken kopen, dat was mijn truc voor de lidkaart. Het zal waarschijnlijk de hoofdtruc blijven. Hoewel ik Permeke een fantastische bib vind. Dat mag ook gezegd.

  4. Ik ben niet zo’n lezer, en dus zeker geen bibliotheekganger. Mijn vrouw echter wel. Wij gaan naar de bib van Borsbeek, gratis lidgeld, via mail verlengen, te laat? geen boete, /en bovenal/ openingsuren waardoor een normale werkmens ook eens kan gaan.*
    We wonen in Borgerhout, maar fietsen naar Permeke is ongeveer hetzelfde als naar Borsbeek.

    En de kleinsten? Die worden verwend met ontelbare kinderboeken, boekenpakketjes in rugzakken, … (allemaal gratis uiteraard)

    * De bibliotheek achter de hoek is open op woensdag van 10 tot 18, en donderdag van 14 tot 18. Waaauw. In Borsbeek: maandag, woensdag en vrijdag tot 21u + zaterdag voormiddag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.