De developer revolutie

In 1999 startte Blogger (nu google). Vanaf dat moment kon iedereen met een internetconnectie en de capaciteit volzinnen te schrijven zichzelf blogger of burgerjournalist of koning van zijn eigen universum noemen. Kennis noch ervaring als voorwaarde. De publiceerknop de toegang tot de wereld. Vandaag staan we opnieuw voor zo’n revolutie.

Het publiceren heeft zijn beste tijd gehad, iedereen is al amateurfotograaf, een mening meer of minder, daar ligt de wereld al lang niet maar van wakker. Mobiele applicaties zijn het nieuwe bloggen. Google komt met zijn Android App inventor. Na iedereen een blog is de tijd voor iedereen een app.

Of het de wereld zal veranderen? Ja, dat zal het. Of het revolutionair zal zijn? Dat geloof ik wel. Een democratiseringsbeweging zet zich in gang. De druk van onderuit wordt groter. De vraag aan de bovenkant van de markt zal groeien.

De media hebben geprobeerd om als antwoord op het bloggersfenomeen meer blog te worden. Ik hoop dat developers daaruit leren. Een goed idee, een goed design zal het verschil maken, die miauwende kattenapps maken we binnenkort zelf wel.

4 Comments

 1. Van wat ik op het filmpje kan zien, is de hele App Inventor gebaseerd op het idee van 'programming with flowcharts': ik teken een flow chart op het scherm, en daardoor heb ik een werkende applicatie.

  Dit idee is niet nieuw. Zelf heb ik in 2000 met een pakket gewerkt dat hetzelfde deed voor web applicaties. En in mijn carrière heb ik al tientallen pakketten gezien die aan managers in grote bedrijven beloven dat ze geen programmeurs meer nodig gaan hebben, want 'ze kunnen zelf alles tekenen en dat werkt'.

  Naar mijn ervaring werkt dat heel goed voor simpele applicaties, die net doen wat de ontwikkelaars van App Inventor (in dit geval) voor ogen hebben. Dit systeem stort meestal ineen bij applicaties die ingewikkelder worden, of die net iets anders moeten doen dan wat de mensen van Google voor ogen hadden.

  Is het goed nieuws dat er nu zo'n pakket is voor Android telefoons? Zeker en vast. Is dat revolutionair? Zeker en vast niet. Gaat dit alle programmeerproblemen oplossen en developers voor Android overbodig maken? Ik betwijfel het.

  1. Helemaal mee eens, we gaan kunnen doen wat ze beloven in het filmpje: een knop maken waarmee we onze kat kunnen laten horen. Later gaan we moeilijker dingen kunnen (een eenvoudige twitterapp, een spelletje) maar tegen dan zijn developers al weer veel verder.

   Daarom ook dat ik zeg: ik hoop dat developers leren uit eerdere evoluties en verder duwen aan de limieten.

   1. Ik heb me een beetje te veel laten leiden door de titel van je stukje, denk ik. Misschien kan je het hernoemen naar “De developer evolutie”. Minder spectaculair, maar dichter bij de waarheid.

    Doorheen de jaren hebben developers altijd geprobeerd om de grenzen te verleggen, denk ik. Is jouw ervaring daar anders?

    1. Allerminst! Maar evoluties of revoluties zijn moeilijke momenten (kijk naar de pers nu) en dan gebeuren er gekke dingen.

     Verder ben ik fan van developers, ik slaag er niet in om jullie te vatten. Iets waar ik bij journalisten wel in slaag ;-). Kan aan mij liggen ook maar jullie werk is van een andere aard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.