De HTC radar: die met dat Windowslogo op

Laatst schreef ik hier nog over de Acer Allegro en binnenkort komt hier mijn review van de Lumia 800 die iedereen intussen al zal kunnen voorspellen maar eerst neem ik graag even tijd om te vertellen over de HTC radar en wat ik daarvan vond.

Lange tijd was ik nogal een fan van HTC. Het is op deze pagina’s al vaak over mijn HTC Hero gegaan en als ik het ‘vroeger was alles beter’ liedje zing, dan denk ik aan mijn HTC P4350. Het digitale equivalent van mijn eerste lief. Vandaag ben ik met een ander. Ze heet Samsung Nexus en ik hou veel van haar. Het laatste jaar hebben ze het daar in Taiwan niet zo goed gedaan. Dat zie je aan de cijfers. Dat zie je aan de HTC radar.

Het is een boutade geworden waar niemand ooit nog de oorsprong van achterhalen maar een telefoon is geen toestel om mee te bellen, it’s a fashion accessory. Als ik een fashion accessory zou moeten noemen dat vergelijkbaar is met de HTC radar, dan zou ik spontaan voor de Pearl bril gaan. Het doet wat het moet doen en doet dat zelfs heel degelijk maar het is saai, je kan dat niet anders zeggen.

Geen idee wie de Jonathan Ive van HTC is maar zij is niet uit hetzelfde stuk marmer gebeiteld. Leg de lower- en midrange HTC’s van de laatste pakweg anderhalf jaar bij elkaar en je ziet een reeks kopieën. De HTC Radar is die kleine met het windowslogo op.

Zet je het toestel op, dan krijg je dus die Windows Phone tiles waar ik hier al eerder over sprak. Sommige mensen (ik heb vooral het gevoel dat zij iPhonegebruikers zijn) lopen bijzonder warm voor het OS. Zo niet ik. HTC heeft ook op dit besturingssysteem een senselaagje geschilderd maar heel veel veranderen doet dat niet.
Gewone gebruikers misschien wel, die zouden dat kunnen appreciëren, die installeren niet zo makkelijk apps (echt waar). Zelf vind ik de Photo enhancer (maak je foto’s hipper dan ze in werkelijkheid zijn) wel een goeie. Andere applicaties als de zaklampfunctie en locations (foursquare maar dan zonder gebruikers) vind ik dan weer niet nodig.

Als dat de reden is dat zo’n HTC telkens achterloopt op de lancering van de nieuwe versies van een OS, dan kan ik alvast tegen microsoft zeggen: jullie zullen dat nog beklagen dat jullie niet rigoureus hebben vastgehouden aan het één OS en hetzelfde voor iedereen verhaal. Sense op Windows Phone is dan misschien geen laag zoals het dat op Android is maar toch. Maar toch. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb Steve.

Bij gebruik deed ik twee dagen met een batterij. Dat is verdomde veel voor een smartphone maar het moet gezegd dat met het ontbreken van echt mega-super-cool-fantastische apps op het platform, zo’n Windows Phone wel goed is voor je Smartphonehygiëne. Wat je jezelf ook bij die term wenst voor te stellen.

Als je graag wat specjes hebt zou ik kunnen zeggen dat het 3,8 inch S-LCD scherm van de Radar me noch in positieve, noch in negatieve zin is opgevallen. Dat S-LCD doet het als technologie nog zo slecht niet en de resolutie is met 480 bij 800 aardig. Met 512 MB RAM zit je dezer dagen aan het lagere eind van het smartphonespectrum maar ook daar: Windows Phone lijkt me niet veel nodig te hebben om degelijk te presteren. Het is zo standaard als wat bij de eerste Mangophones. Ook de 1 GHz Snapdragon processor hebben ze bij Microsoft per schip aangekocht en ook HTC heeft er daar een container of 37 van mogen hebben. Cameragewijs doet het ding 5MP en HD ready (720 lijnen dus) video.

Degelijk allemaal, daar niet van. Voor € 369 heb je eigenlijk ook recht op een leuk design. In hardwarestandaardisatie zit inherent al het verdwijnen van differentiatie ingebakken. HTC vergeet zich met dit toestel af te zetten en ik vind dat jammer. Gelukkig zijn hun nieuwe toestellen wel weer leuk en dat stemt me gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.