De loge vs de kardinaal

Als er in Belgie wat gebeurt met het gerecht dat meer sensatie opwekt dan gewoonlijk, mag Walter Van Steenbrugge het gaan uitleggen in de pers. Of hij wordt gevraagd als advocaat. Van de slachtoffers. Dat spreekt. Zo ook in de zaak commissie versus gerecht.
Hij zit in de juiste fichenbak en kan het goed uitleggen. Zo moet je dat zien. Goed uitleggen zoals in begrijpbaar voor iedereen, niet beroerd voor wat eigen interpretatie. Niet verlegen om een straffe uitspraak. Nooit geremd door enige vorm van nuance. Zo ook in de zaak van de commissie versus het gerecht.
Die zaak, zo oordeelt het orakel van Oudenaarde in De Standaard, is een zaak van de loge tegen de kerk. Een complot. Dan Brown in het land van Pieter Aspe. Hun verhaal, de strijd van de verlichten tegen de donkere machten waarbij slachtoffers telkens de rol vervullen waarin zij uitblinken. Die van slachtoffer. Zo ook in de zaak commissie versus gerecht.
Media vertellen verhalen. Verhalen die wij voor waarheid dienen aan te nemen. De wereld? Hollywood. Het verhaal een aaneenrijging van scènes. De hoofdrolspelers bekende koppen. Getypecast. De slechterik. De goeien. Sidekicks en externe gewetens. De slachtoffers? Geeneens figuranten. Het is een ode aan de hele ploeg, zo spreekt de regisseur die de oscar wint. Hij bedoelt zichzelf.Zo ook in de zaak van de commissie versus het gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.