De Nokia E7 en Symbian Anna

Een tijd geleden kreeg ik de vreemdste aanvraag van een mobieletoestelbouwer ooit. Of ik een Nokia E7 wilde testen. Enig Googelen leerde mij dat de E7 drie kwartaal oud is en over een toetsenbord beschikt. Euhm, tja, geen idee wat dat geeft zo symbian maar een toetsenbord, dat mis ik al langer.

Intussen is de maand verstreken en is er duidelijkheid. Dat toestel kwam mijn richting uit omdat Symbian Anna werd gelanceerd, waarna de volgende versie, Symbian Belle, gedurende korte tijd en ‘geheel per ongeluk’ enige tijd online bleek te staan.

Over de E7 kan ik kort zijn: dat is één van de beste toestellen die ik ooit in mijn handen gehad heb. Echt. Degelijk in opbouw, ligt degelijk in de hand, geen scherm om van achterover te vallen maar kom, dat lukt wel, een 8MP camera met een flash die licht geeft en alles. Een batterijtijd die een mens meer dan de dag brengt, al kan dat ook met verminderd gebruik te maken hebben.

Dan komt de maar. Symbian. Ook na de update. Je hebt het gevoel dat je met een Ferrari rijdt waar de motor van een BMW 3-reeks is ingezet. Je komt razendsnel aan de grenzen van het OS te staan terwijl je het gevoel hebt dat er meer in moet zitten.

Dat Nokia een grote gebruikersgroep heeft die niet meteen staat te springen om grote veranderingen en dat zelfs de verandering van iconen enige weerstand oproept, ik wil dat allemaal wel geloven en in zekere zin misschien ook nog wel begrijpen maar soms is het nodig van klant te veranderen voor de klant van merk verandert.

Want die klanten hebben collega’s en vrienden met Android en Blackberry en iOS toestellen waarbij het besturingssysteem niet in de weg van de hardware gaat zitten, hoe snel of hoe traag die ook is.

De veranderingen van Anna tegenover Symbian^3 zijn niet wat je noemt spectaculair. De genoemde nieuwe iconen en een nieuwe browser, de vorige was zelfs voor mijn Nokia-gebruikende collega niet erg bruikbaar (aka it wasn’t me).

Ook aan de kaarten (nog steeds één van dé verkoopsargumenten die Nokiagebruikers overtuigen) is gesleuteld. Het toetsenbord in portrait toont nu ook een full-mode keyboard. Iets wat je van een toestel met keyboard zoals de E7 eigenlijk standaard verwacht.

Het grootste gebrek van Symbian zijn echter de apps. Ook met de nieuwe Anna-update. De ingebouwde apps schieten schromelijk tekort (de twitterapp heeft bijvoorbeeld geen retweet-functie), ook wat third party apps betreft zit je op je honger. Mijn must-have app evernote is afwezig, een hipsterfotomaker-met-achterliggende-dienst (cfr instagram of picplz) heb ik niet meteen kunnen vinden.

Er is een market, bij Nokia heet die OVI, daar vindt je best wel wat apps. Ook daar is een maar. Dé social networking tool heet Gravity maakt je VISA-kaart € 10 lichter. It’s the economy, stupid. Geen volume kunnen draaien en dus hogere prijzen.

Intussen doemen de geruchten over Symbian op en die zijn niet geruststellend. Nokia gaat Windows Phone toestellen maken en Symbian zal waarschijnlijk vooral voor de bestaande userbase worden aangehouden.

De neerwaartse spiraal dreigt. Zonder nieuwe instroom zal Symbian het niet redden. Geen gebruikers is geen apps is geen gebruikers, vrees ik. Vrees ik, want op zich voel je dat er potentieel in het systeem zit.

Alleen moeten er wat radicalere keuzes worden gemaakt en als je daar bestaande gebruikers mee op de tenen trapt, so be it. Naar een andere bouwer van Symbian toestellen zullen ze niet meer overstappen, Nokia is de laatste die het bastion houdt.

De E7 is mijn eerste langere-termijn-testtoestel, wat betekent dat ik het waarschijnlijk tot na de Belle-update op zak zal hebben. Ik ben benieuwd wat die jongedame mij zal brengen.

7 Comments

 1. En dat typen, vind je dat dat echt vlot gaat? Maandag heb ik er 5 minuutjes mee gespeeld (Sybmian vs de rest van IFA: de keuze is snel gemaakt). Ik vond dat het niet zo snel ging als even op een touch screen wat typen. Zeker met 1 hand vond ik het een lastig karwei terwijl er 4-inchers of groter zijn die makkelijk met 1 hand te bedienen zijn.

 2. Typen is inderdaad rottig traag op een Nokia, en dat komt voornamelijk omdat Nokia hun Symbian-toestellen hardwarematig minder goed bedeelt dan de fabrikanten van smartphones met Android en WPh7.

  Echter zijn er wel degelijk applicaties die de gewenste functionaliteit aanbieden, alleen moet je er goed naar zoeken omdat ze amper tot nooit beschikbaar zijn onder de gebruikelijke naam. Een beetje zoals shoppen in een Chinese supermarkt.

  Een namaaksel van Instragram voor Nokia is Molome. Om te twitteren kan je gebruik maken van enkele “social apps” zoals Socially Mobile.

  Soit, behalve voor Angry Birds is er bij Nokia wel overal een (nagemaakte) applicatie te vinden, toch als het gaat om het basisaanbod van de concurrentie. Al is de kwaliteit natuurlijk veelal bedenkelijk.

  Ik zal volgende keer mijn keuze om telkens te gaan voor de beste budgetoplossing moeten herzien als het aankomt op het kopen van een smartphone. Trage hardware en rottige apps zijn wreed klote. De GPS-software daarentegen is zeer bruikbaar, die zal ik zeker wel missen.

 3. Als recente E7 bezitter ( pakweg een maand) een paar sterke punten.
  Eindleijk een bruikbaar toestel met echt dagen gebruiksduur. dat is heel wat anders dan de snelle androids en iphones die vaak geen dag volmaken. Nooit begrepen dat iemand dat acceptabel vond.

  Wat deze opmerking uit bovenstaand stuk betreft: [quote] Het toetsenbord in portrait toont nu ook een full-mode keyboard. Iets wat je van een toestel met keyboard zoals de E7 eigenlijk standaard verwacht. [/quote]
  Dat lijkt me juist een optie die je NIET verwacht bij een toestel met een echt toetsenbord!

  Kortom, de E7 voor echte bellers die niet gaan voor kerstversiering maar gewoon een erg degelijk toestel willen.
  Nokia heeft er weer een fan bij.

 4. Wat een bullshit. Echt een belachelijk slecht toestel. Heb hem nu ruim 3 maanden en het werkt gewoon voor geen meter. Voor mij nooit meer een nokia.

  1. Bij een tuincentrum in Duitsland kocht ik in maart op de gok deze bonen ( zaden) en ben erg etuhonsiast. Het zijn geen echte klimmers, maar ze maken wel wat hoogte, dus wat takken erbij is wel goed. De bonen zijn heerlijk. We hebben een kleine ( 5 vierkante meter) groententuin, en de wat sla, erwten, peulen en kruiden zijn deze bonen onze kampioenen dit jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.