De trein is altijd een beetje…

De trein is altijd een beetje reizen. Het was ooit een slogan van de nationale maatschappij der Belgische spoorwegen. Vandaag is het een -al te vaak met een zweem van sarcasme uitgesproken- huizenhoog cliché. Meestal gebruikt wanneer er niet gereisd wordt maar gewacht.

De trein is altijd een beetje lijden zo lijkt het wel. Als je de verhalen mag geloven dan. Treinen worden afgeschaft. Er is vertraging. Sommige treinen zijn overvol, andere rijden leger dan goed is naar de uithoeken van het land waar niemand ooit naartoe schijnt te gaan.

Op tijd rijdende treinen zijn een universele obsessie. Treinen zijn een maatstaf voor de werking van een land. Dat is al langer zo. “Hij liet de treinen op tijd rijden” is een fabeltje dat nog altijd door neo-fascisten in Italië wordt verteld over Benito Mussolini. Terwijl de treinen er voor zijn tijd er naar het schijnt zo belabberd aan toe waren dat regressie naar het gemiddelde alleen al een verbetering van 100% opleverde.

Sinds maart pendel ik halftijds. Drie keer per week op en neer naar Brussel. Zeer naar tevredenheid. Nooit file gehad. Een occasionele vertraging. Nooit écht onverwachtte of verschrikkelijke vertragingen. Het is met de treinen zoals met technologie. Iedereen verwacht dat het maar moet werken. Altijd op tijd en zonder defecten.

3 Comments

  1. Awel, ik heb nu ook net 3 maanden met de trein gependeld. Elke dag Brussel-Gent, en niets dan goede ervaringen mee.
    Op een half uurtje geraak je met je auto niet van Brussel naar Gent centrum. En in de auto kan je geen boek lezen of internetten of zelfs werken. En goedkoper is het zeker.
    Een vertragingske van 5 minuten neem ik er af en toe maar bij.
    Leve de trein! (En de technologie.)

    Leve de trein.

  2. Juist een dagje met de trein naar antwerpen. Meer dan een uur onderweg, ver stappen, terug moeten wachten, zetels die nie gemakkelijk zitten, heel duur. Volgende keer met de wagen, goedkoop en gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.