De trends van 2010: mijn eindrapport

Vorig jaar schreef ik mee aan het trendsrapport van Netlash. Ik was in het geheel onvoorbereid. Ik had dat nog nooit gedaan. Enfin, als ik een student was zou het zijn zoals ‘af en toe naar de les geweest en opgelet maar niet gestudeerd’. Een kleine buis hoort dan tot de verwachtingen.

1. Google rules the waves 0,5/1

Yessir. Al is het dan niet met wave. De resultaten waren buitensporig goed. Mobiel piekt en Android is winstgevend. De online advertentiemarkt is nog niet dood. Facebook en andere ten spijt.

2. Twitter vindt een verdienmodel en facebook gaat naar de beurs 0,25/1

Twitter heeft verdienmodellen gevonden. Meerdere zelfs. Promoted tweets, early birds, promoted accounts. Ahum. Niet dat ik denk dat de kosten er uit zijn. Facebook is niet naar de Beurs gegaan. Misschien maar goed. Aandeelhouders en Zuck, ik zie dat nog fout lopen.

3. Live takes over 0,375/1

Ja, er waren meer live-interventies op televisie dan ooit. Krantensites ontdekten cover it live. Maar om nu te zeggen dat er een doorbraak is geweest in 2010. Nee, dat ook weer niet.

4. Een kleine doorbraak voor (micro)videoblogs 0,00/1

12 seconds is gestopt en volgens mij gebruiken er nog minder mensen qik dan dat er honden zijn die whiskas eten.

5. Posterous en Tumblr zorgen voor nog meer content 1/1

Het heeft in De Standaard gestaan, dus is het waar. Tumblr is de nieuwe hype. Nuff said. Nee serieus, als het in De Standaard (print!) staat, is het mainstream. Ahum. Een punt voor mij!

6. Specialisatie is king 0/1

Alles en iedereen zit op facebook. Klaar. Niks specialisatie. Enfin ja. Niet veel toch. Aan de contentkant is Do what you do best en link to the rest nog niet voor morgen. Laat staan voor vandaag. De heerschappij van de pageview.

7. De comeback van myspace 0,125/1

Myspace heeft nu ook een facebook login. Als reddingsactie niet slecht gevonden. Witte vlag maar geen ondervoorwaardelijke overgave.

8. Het privacydebat bereikt ongekende hoogtes 1/1

Yeps. Blurmany (het onherkenbaar maken van Duitse huizen in streetview), Facebook (eens te meer), de like-knop, advertentienetwerken. Allemaal tegen het licht gehouden dit jaar. De gewone gebruiker ligt er ook al eens wakker van. Nu ja, wakker…

9. De digitale kloof wordt breder en dieper 1/1

Binnen dit en 5 jaar heeft elk gezin een tablet, zo vertelde iemand deze week nog op twitter. Het toont aan dat veel mensen niet de dagelijkse realiteit kennen van veel gezinnen die krabben om rond te komen. Een tablet kan goedkoper, ik weet het, maar voor het schoolwerk van de kinderen zal er toch eerst een desktop komen.

10. Ook apple wordt een PC 0,625/1

De witte iPhone, de antenneproblemen met de zwarte, de WiFi bugfix die er kort na de lancering van de iPad kwamen. Allemaal niet erg en niets om het imago op dreigend scherpe hellingen te zetten maar dat zou Apple drie jaar geleden niet zijn tegengekomen.

Eindresultaat: 4,875. Dat heb je als je niet studeert. Dat heb ik dit jaar jammergenoeg ook niet gedaan. Maar ik ben meer naar de les geweest. Beter opgelet ook. Binnenkort hier en daar te lezen op het internet.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.