Den-in-in-bee-is

Elke morgen. Zonder uitzondering. All over twitter. Vertragingen op het spoor. Triestige verhalen. Maar net op tijd voor een vergadering. Net te laat. Fuck. Belangrijke mens dat ik ben. Onmisbaar voor de betere vergadering. De economie staat stil. Rampspoed. Beurscrash.

Weet je waar ik op wacht? Op een marketingmens bij de spoorwegen met kloten aan zijn lijf. Die affiches ophangt en zegt: “weet je wat gasten? Pakt allemaal maar den auto, het zal beter gaan”. Een mens die roept: “lang leve de auto! Weg met de planeet!”. Of: “Naar het werk is veel gezelliger in je ukkie in een blikken doos”.

Soms moet ik al eens met een auto Brussel uit. Of Antwerpen. Net op die momenten waarop nog duizenden anderen dat willen. Ik heb altijd vertraging. Opletten! Getoeter! Haast! Op dat moment zou ik, relaxed, podcastje op het hoofd of collega om een klapke mee te doen, op een bitterkoud perron willen staan.

Vertraginkje van een paar minuten? Rustig maar.

(Foto: Diplomatic Traffic. Flickr cc door Bristley in Brussel)

8 Comments

 1. Jamaar, als er geen vertragingen waren (dat kan, weet je), dan was er minder gezaag over de NMBS én dan waren de mensen die in de file staan misschien eerder geneigd ook met de trein te komen zodat ook het gezaag over de files zou afnemen.

 2. ’s Morgens in Brussel Noord zie ik vaak vertragingen van vijf tot negen minuten. Vijf tot negen minuten. Dat is één keer meer voor het rooie licht staan op een kruispunt van behoorlijke omvang. Als alle automensen ineens met de trein zouden gaan, zou je ook weer gezaag krijgen over capaciteit.

 3. Op zich is een vertraging van 5 minuten niet erg, maar wel als je je aansluiting dan mist.

  Al een geluk ga ik met de fiets, ha!

 4. ben het niet eens met de redenering Jan, ik weet perfect hoeveel tijd ik moet uittrekken om op tijd op kantoor te zijn met de wagen. Die 9 minuten vertraging aan een kruispunt horen bij de totale reistijd.
  Zoals Wannes zegt: een vertraging van 9 minuten als je een aansluiting mist wordt een soms 69 minuten tijdverlies.
  Probleem is dat we op een punt gekomen zijn dat de NMBS zoveel irriteert dat ze niet meer op begrip kunnen rekenen als er dan toch eens iets misloopt zonder dat er ze eraan kunnen doen.

 5. Soms is het complexer. Vertraging is ergerlijk als je iedere dag spoort, maar niet onoverkomelijk. Klote is als treinen gewoonweg afgeschaft worden, wat wekelijks gebeurt, gecombineerd met the fact dat er maar 1 trein per uur is, gecombineerd met the fact dat én de school, én de crèche sluiten om 18.00. Puzzel het dan maar weer uit.

 6. Mijn geval:
  – Sinds september loopt de bus die ik neem (lijn 4/5/6) regelmatig vertragingen op die zelfs meer dan 30 minuten durven duren. Normala gezien passert er om het kwartier een bus, maar nu heb ik al diverse malen meer dan een half uur staan schilderen aan de halte.
  En ja, de halte verder is een oplossing, maar die ligt alweer een kilometer verder, en je voelt je erg dom als de eerste bus die dan passeert jouw bus is — dus nul komma nul winst.
  – Omdat mijn bus te laat is, heb ik geen tijd om aan het station een ontbijt mee te pikken, want het is lopen om mijn trein te halen.
  – Een trein die vrijwel systematisch vertraging heeft (behalve die keer dat je hoopt dat ‘ie dat heeft), dus meestal sta ik daar dan met een flinke honger in de kou te wachten. “Sta”, want zitbanken zijn schaars.
  – Natuurlijk arriveert de trein ook systematisch te laat op mijn bestemming, waardoor ik mijn aansluiting op de pendelbus mis. En dus mag ik weer 20 minuten wachten.

  Mijn dagelijkste trein rijdt over een traject waar op geen enkel punt minder dan 4 sporen beschikbaar zijn, en veel ander verkeer is er niet.

  En het kan beter: onlangs ’s avonds een trein genomen die 5 minuten te laat vertrok, en toch op tijd in Leuven aankwam. Maar die trein peerde door, terwijl andere keren het tempo blijkbaar niet gezapig genoeg kon.

 7. Pendelen van Gent naar Brussel valt reuzemee. Kom je om 08.10 uur aan in het station, neem je gewoon de trein van 7.38 of 7.57 met vertraging (“Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen”). En wat is er leuker dan de trein nemen: krant of boek lezen, op je laptop werken, een babbeltje slaan, … Af en toe moet ik met de wagen op weg, recent nog naar Brugge in de ochtendspits. De organistor van de Vanden Broele Academy had een filevrij traject voorspeld. Ik deed er anderhalf uur over.

 8. Volledig akkoord. De silent majority spreekt.
  In het geval van (nipte) aansluitingen zijn die korte vertragingen inderdaad ergerlijk, ik zou nooit op zo’n aansluiting rekenen voor mijn werkverkeer. Dat betekent dan inderdaad dat ik mijn woningkeuze daar ook naar richt. Reken uit hoeveel tijd/geld je per dag, per week, per maand en per jaar bespaart door gewoon dichter bij een station te gaan wonen.
  Ik hoor niemand klagen dat ‘zijn auto weer vijf minuten vertraging had’. We vinden het allemaal normaal dat je een kwartier te laat komt omdat je geen parkeerplaats vond. Ja, dat er file is, daar ergeren we ons aan. Maar we staan er wel zelf in.
  Dringend tijd dat de NMBS eens werk maakt van het benadrukken van haar krachten, in plaats van overmatig te blijven hameren op stiptheid. Die 100% zullen ze toch nooit halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.