Duigen

“Een duig is een gebogen houten plank die gebruikt wordt bij het maken van houten vaten“, zo vertelt ons Wikipedia. De duigen vormen, samen met  metalen ringen de vaten die wij allen kennen van wijnvaten ook oude kuipen en andere vloeistofdragende houten gebruiksvoorwerpen.

Het is maar zelden dat wij het woord ‘duigen’ nog gebruiken. Het ambacht van het kuipen, zoals het maken van tonnen en dergelijke wordt genoemd, wordt immers nog nauwelijks bedreven. Bezoek maar eens een zogenaamd authentieke wijnboerderij, de eikenhouten vaten zijn vaak niet meer dan een afleidingsmanoeuvre voor de toeristen.

Uiteraard zijn duigen vooral bekend van de uitdrukking ‘in duigen vallen’ wat ‘de mist ingaan’, ‘mislukken’ of zelfs ‘floppen’ kan betekenen. De duigen worden hier gebruikt wanneer het vat in stukken uiteenvalt, bij het maken, transporteren of gewoon door een technisch probleem.

Dat maakt het woord tot het woord van de week. Een duig is een onderdeel van een groter geheel dat haast alleen wordt benoemd als er iets mee misloopt. Ik vind dat mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.