E-mail is dood

E-mail is dood en ik ben niet de enige om dat te vinden. Noch ben ik er de man naar om daar om te treuren. Het heeft zijn tijd gehad maar is nooit écht een nieuw medium geworden. Alles elektronisch dat wel, je hoeft geen postzegels meer maar à la limite is een mail een brief. Een brief die jammergenoeg wel gekopieerd kan worden.

E-mail is een vergeetput voor initiatief. Een middel voor pennenlikkers om te scoren en daarmee sisyfusoverwinning na sisyfusoverwinning op te stapelen. Je kan het hen niet kwalijk nemen mijnheer. Zij vergissen zich van doel. E-mail is het excuus voor actie. Schrijf wel en zie niet om. Liefst in tienvoud verstuurd om de schijn van actie hoog te houden. E-mail is een virus dat zichzelf verspreid en in stand houdt en als nefaste nevenwerking van productiviteit immobilisme heeft.

Een volle mailbox is de nieuwe secretaresse. De ontvanger wentelt zich in een mengvorm van schijnbare belangrijkheid en machteloosheid.

Het niet eens zo tragische omkomen van een concept dat heel even de wereld dreigde te veranderen is niet alleen op de mensheid af te schuiven. Zowel technisch als conceptueel heeft er altijd iets verkeerd gezeten.

Neem er de laatste professionele mail die je hebt verstuurd even bij. Is die mail verstuurd naar een organisatie of naar een persoon. 99,3% kans (cijfers via Data Driven) dat dit een mail is die naar een persoon is verstuurd. Stel jezelf nu de vraag of je die vraag ook naar dezelfde persoon zou hebben verstuurd als die bij een andere organisatie zou hebben gewerkt. Wat ik je brom.

Het is misschien zwaar overdreven om in termen van het personaliteitsbeginsel (vreemd trouwens hoe laag kwaliteitskranten scoren op die nogal belangrijke term in ons land) te beginnen als het over mail gaat maar toch. Een mail versturen doe je heel vaak naar een persoon. Omdat hij of zij je contactpersoon is of je kent de persoon van een gesprek of…

Ook technisch valt er heel wat af te dingen op het concept mail. Spam is een kinderziekte van een medium dat nooit een medium is geweest (ooit al eens een spam-televisiezender gezien?). Hoe vaak heb je de telefoon genomen of telefoon gekregen met de vraag of die ene mail goed ontvangen is. Niemand die zich niet een keer liet gaan en de vermoorde onschuld speelde. Om eigen of andermans bestwil.

Elk rouwproces begint met een periode van ontkenning. Veel te jong en tragisch onverwacht komt immers het overlijden. Onmisbaar en onvervangbaar schijnt de overledene. Maakt u zich geen zorgen. De wereld zal verder draaien en efficiënter bovendien. E-mail lived hard, died young.

8 Comments

  1. E-mail is een vergeetput voor initiatief. Een middel voor pennenlikkers om sisyfusoverwinning na sisyfusoverwinning op te stapelen. Je kan het hen niet kwalijk nemen mijnheer. Zij vergissen zich van doel. E-mail is het excuus voor actie. Schrijf wel en zie niet om. Liefst in tienvoud verstuurd om de schijn van actie hoog te houden.

    staat er 2x in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.