Edison of waarom geschiedenis belangrijk is

Advertenties waar ik even bij na moet denken vind ik meestal leuk. Of het nu over een woordspeling gaat of een visueel kunstje of een postmoderne verwijzing. Tijdens mijn lessen marketingcommunicatie noem ik het wel eens de 70%-regel.

Die komt op zijn beurt uit mijn televisieverleden waarin ik leerde dat een quiz, wil hij gesmaakt worden, net zoveel door het publiek oplosbare vragen moet bevatten dat het leuk blijft. Het magische getal zou daarbij 70% zijn. Een bloggersequivalent zijn de tien-tips-om-lijstjes.
Enfin soit. Vandaag zag ik zo’n advertentie. ‘Thomas, ben jij de nieuwe Edison?’ las ik op de zijkant van een PCC-tram (het andere type wat je in Antwerpen ziet zijn Hermelijntrams, quizvraag). Het is een soortement banner voor de Universiteit Antwerpen. Nu had ik recent een podcast over ’s mans werk en leven beluisterd en stilstaande aan het kruispunt vertrekken mijn hersenen alvast.
Thomas Alva Edison. Amerikaan. Geboren ergens half 19de eeuw (data zijn niet belangrijk, tijdsframes wel). Uitvinder. Meesterpatenteerder. Geld gemaakt (fuck, met wat eigenlijk, een uitvinding maar welke?). Phonograaf (zijn favoriete uitvinding, ook vanwege zijn gehoorprobleem althans dat was een denkpiste). Elektrische stoel (daar wil je je naam liever niet onder). Gene gemakkelijke mens. Hier klopt iets niet, verdomme, wat, ik vergeet iets. De gloeilamp.
Het licht -zou dit een gloeilamp geweest zijn- springt op groen. De auto achter mij claxoneert (wiens uitvinding zou dat zijn, een man voorzeker). De tram vertrekt in de ene richting, ik in de andere. Edison. Ja ja. Slimme mens. Op een affiche van de universiteit Antwerpen. Jongeren heten vandaag Thomas en ze gaan naar de universiteit. Ik heb een neef…
Edison. Nu weet ik het. Edison. Die. Is. Niet. Of. Nauwelijks. Naar. School. Geweest.

5 Comments

 1. Uiteraard is mijn mening zo subjectief als maar kan zijn, maar als marketer met geschiedenisopleiding kan ik wel bevestigen dat het me enorm helpt.
  Het vak is, tenzij je echt wel voor het vak op zich gaat, zo nutteloos als maar kan zijn en zijn de toekomstperspectieven op dit moment quasi nihil.
  Maar het leert je enorm snel relativeren en binnen perspectief plaatsen, je researchskills zijn scherp en je creert een logisch inzicht in ‘de dingen’. Allemaal de verdienste van een 4-jaar durende training in ‘Historische Kritiek’ waar je door bibliotheken moet snuffelen, leert welke bron wel/niet interessant is en hoe je ze moet waarderen.
  Alleen jammer dat zo weinig docenten in het Middelbaar niet verder kijken (doceren) dan kurkdroge jaartalletjes en gebeurtenissen.

 2. Ik vond geschiedenis altijd een heel boeiend vak.
  Het allereerste dat onze leerkracht geschiedenis op het bord schreef in het eerste middelbaar was
  ‘Door de bestudering van het verleden begrijpen we beter wat heden gebeurt’.
  Zo waar.
  Perspectief is alles.

 3. Even nuanceren. Campagne UA wordt er ironisch door. Ik probeer kort te zijn, soms mss te kort (door de bocht, so be it).

  Thomas Edison zelf was een van de eerste echte marketeers. Hij bespeelde de media en construeerde zeer zorgvuldig zijn imago als grote uitvinder. Hij schreef zelf zijn persberichten, organiseerde persconferenties bij de vleet en deed al eens een Marc Coucke-ske (een uitvinding lanceren voor dat goed en wel getest is of die wel werkt).
  Zijn business was de productie van elektriciteit. Zonder de gloeilamp e.a. uitvindingen zou niemand die elektriciteit nodig hebben. Edison creëerde de nood en de markt. Als echte business man wou hij zoveel mogelijk winst maken en dus wou hij zoveel mogelijk patenten op zijn naam. Hij zette het eerste bedrijfslab (R&D center zeg maar) op om die ontdekkingen te doen. Of hij ze zelf deed? De patenten kwamen in elk geval op zijn naam.

  De campagne van de UA is dus zeer ironisch. Ze propageert een wetenschappelijke carrière terwijl het gebruikte voorbeeld van Edison – als historische persoon, niet als icoon – dat van een gehaaide business man is.

  Bon, 1% van de mensen zal dat door hebben en 99% zal aan het geschiedgeschreven icoon van de uitvinder denken.

  Feit is wel, denk ik, dat we meer Edisons nodig hebben. Ondernemers dus. En of je dat aan een unief kan leren? Studies bewijzen het tegendeel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.