Een naam opeisen op twitter

Je zal maar een bedrijf hebben en “iets willen doen met social media” of iets met meer visie dat hetzelfde betekent. Korte bedrijfsnaam gekozen jaren geleden? Veel kans dat er iemand al mee gaan lopen is. Zulks was ook het geval bij mijn halftijdse werkgever, het VIOE.

Toen inmiddels ex-collega Bart de naam VIOE heeft willen claimen, was die op twitter bezet. Een Erik met een Scandinavisch klinkende familienaam beginnend met Vio had er zijn haken in geslagen. Zijn volste recht maar daar zaten wij met onze @_vioe. Het moet gezegd dat ik dat beu was. Als ik iets beu ben, dan probeer ik er iets aan te doen. Positieve ingesteldheid.

Mocht u in dezelfde situatie verkeren: het is leuk als de gebruiker van je merknaam, hierna de nooit de tegenpartij genoemd, de account niet écht heel hard gebruikt. In ons geval zes volgers en een stuk of wat tweets.

Op vijf dagen krijg je zoiets erdoor. Als het goed gaat. Ik ben er op donderdag aan begonnen en op dinsdag hadden we het rond. De meeste gevallen zullen op deze twitterpagina staan. In mijn geval ging het om een combinatie van inactive username en een trademark policy violation. Enfin, dat laatste gebruikte ik om mijn argument kracht bij te zetten.

Wat je dan doet is een ticket aanvragen. Daarna is het wat over- en weergeleuteren: heeft u geprobeerd de eigenaar te contacteren? Dat had ik niet. Kan u bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar bent van het domein? Zulks kon ik bewijzen. Of ik graag de followers en mentions wou overdragen van een andere account en zo ja dewelke? @_vioe en wat denk je zelf, madam?

Zo geschiedde: vanaf vandaag heet mijn halftijdse werkgever op twitter @vioe. Binnenkort eens gaan voor een verified account misschien 😉

Zelf ervaringen? Laat het hieronder weten, misschien hebben lezers er wel wat aan. Link gerust naar jouw blogpost erover.

12 Comments

 1. ik zit zelf ook met @r0derik terwijl @roderik nooit iets gedaan heeft, al jaren niet. Maar aangezien het geen trademark ik vond Twitter dat ik pech had. Is wel jammer maar om nu een bedrijf te starten om dat account vast te krijgen, dat lijkt me er wat over.

 2. Bedankt voor de inspiratie! Ondertussen ook procedure in gang geschopt. Ik hou jou op de hoogte. Mijn bedoeling is om voor mijn werkgever (www.barco.com) @BarcoTweets om te buigen naar @Barco. Fingers crossed…

 3. Zelf ook geprobeerd voor klant; ik heb bewijsmateriaal van europees rechtenbureau toegevoegd, doel-accountnaam is zelfs suspended… Niet gelukt.

  Als er momenteel niet iets “technically wrong” zou zijn op support.twitter.com had ik het antwoord kunnen opzoeken.

 4. Ik heb dit een tijd geleden ook geprobeerd. Ik heb de rechten op een Belgische domeinnaam, en de overeenstemmende Twitter-account wordt gesquat (er is nog nooit een tweet mee gedaan). Deze argumenten bleken echter niet voldoende te zijn voor de Twitter mensen. Maar misschien tijd om nog eens opnieuw een poging te ondernemen…

 5. Bij deze wil ik bevestigen dat mijn account name claim gelukt is… @BarcoTweets is omgebogen naar @Barco! De claim lukte op basis van twee argumenten: enerzijds het zwart-op-witte trademark registration certificate voor de naam “Barco” en anderzijds de slapende @Barco account (sinds mei 2008). Na enkele mailtjes heen en weer met het stipte Twitter personeel, kon ik de volgende tweet de wereld in sturen: “We are proud to inform you about our account name change. @BarcoTweets is dead. Long live @Barco! Thanks for following…” Nogmaals bedankt voor de inspiratie!

 6. “Enfin, dat laatste gebruikte ik om mijn argument kracht bij te zetten.”

  Dat is erg onbehoorlijk en een bewijs dat Twitter geen rechter en partij zou mogen zijn.

  Zelf heb ik als individu een heel gedoe meegemaakt met de .eu domeinnaam dat mijn familienaam is. Een Duits bedrijf claimde het, was en is een merknaam maar ook mijn familienaam en als burger van de .eu konden ze niet van me eisen dat ik het afstond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.