En attendant Instagram

Op LeWeb dit voorjaar wisten de mensen van Instagram te vertellen dat ze aan het werk zijn aan een versie voor Android. Volgens mij kon ik Andy Rubin horen roepen en jubelen tot op mijn kantoor. Instagram, dat is een reden om een iPhone te kopen. Of je dat nu lekker zit of niet.

Of er dan geen hipsterfotoapplicaties bestaan voor Android? Oh jawel. Ik heb er vier ofzo staan, waarvan ik PicPlz en Lightbox van tijd wel eens gebruik. Die vier zijn een drupje uit de fotoapplicatiezee die de Android Market is. Een Instagramconcurrent die naam waardig zit daar niet tussen.

Dat is vreemd. Je voelt zo wat er gaat gebeuren binnenkort. Instagram rolt uit en wordt een de facto monopolie voor zowel Android als iOS en dan komt er een Windows Phone versie en dan wordt Instagram voor mobiele foto’s wat Facebook voor sociaal netwerken is.

Als ik op het werk hoor vertellen op het werk over ‘de wereld draait snel en creativiteit en innovatie, we gaan dat nodig hebben om als regio concurrentieel te blijven en je zal dat als bedrijf nodig hebben om je concurrenten voor te blijven’, dan denk ik wel eens: ‘dat weet het kleinste kind toch’. Dan kijk ik naar PicPlz en andere Lightboxen en dan denk ik: hoe is dat nu mogelijk. En dat zijn geeneens familiebedrijven die al jaren aan het draaien zijn, die gasten hebben mijn leeftijd en zijn net uit de garagebox aan het groeien met hun bedrijven.

Al die bedrijven weten dus dat Instagram er aan komt. Al die bedrijven zien dat zij tractie hebben en behalve wat verbeteringen en bugfixes her en der komen ze zelf niet. Elke Instagramgebruiker heeft op zijn Facebook een automatische map met zijn of haar foto’s. Wil je je foto’s sharen met PicPlz, dan komt er een link naar de website te staan. Ha ja! Want ons businessmodel is gebaseerd op pageviews en de reclame die we naast die foto’s kwijt kunnen. De filters op instagram zijn een pak gelikter dan je op gelijk welke Androidvariant vindt. Op z’n best gezegd zijn het Instagramafkooksels, -klonen zou overdreven zijn.

Geen idee wat het plan is bij de developers die die applicaties ontwikkelen. Zijn ze koortsachtig aan het werk en krijgen ze niet voor elkaar? Is Android gewoon veel moeilijker om voor te ontwikkelen en wachten ze tot ICS de standaard is voor nieuwe toestellen? Is het VC-geld stilaan opgebrand en is het wachten op de doodsteek? Zijn ze twee jaar na de betaversie al uitgeblust?

Geen idee wat hen drijft maar als ik die analyse eens maak, dan denk ik. Aan de slag maar weer. Eens kijken of we de bedrijven hier wakker kunnen schudden. Of wakker houden.

10 Comments

 1. My sentiment exactly. Voorlopig gebruik ik enkel PicPlz, maar zie wel dat al mijn foto’s ook bij Flickr toekomen. Flickr, nog zo’n voormalige gigant die de boot volledig gemist heeft. Je zou je ook wel kunnen afvragen waar zij tegenwoordig nog bezig mee zijn.

 2. Bwa, ik kan mij als developer wel voorstellen hoe dat gaat: ge maakt rap iets als demo, dat wordt dan gelanceerd en werkt wel OK, en iedereen (behalve de developer) noemt dat dan een “startup” en verwacht dat het wil doorgroeien tot DE facebook van dit of dat.

  Feit is, denk ik, dat het op Android een pak moeilijker is om uw boterham te verdienen met zo’n niche apps dan op IOS – en de investering die nodig is om een gooi te doen naar “facebook status” is dikwijls gewoon te groot – en dan heb ik het niet eens over de centen.
  Misschien willen de ontwikkelaars ook niet 100% van hun tijd en energie in die ene app steken, en ligt hun interesse al weer lang ergens anders, misschien was de app gewoon een vingeroefening of showcase en zitten ze nu dikbetaald apps voor anderen te schrijven.

  Je moet jezelf toch al behoorlijk serieus nemen om die drang te voelen je concurrenten voor te blijven, laat staan om er dan effectief werk van te maken.

  Jezelf of je app (te) serieus nemen… dat is maar saai, denk ik.

 3. “Filters gelikter?” imo moet Instagram zelfs geen moeite meer doen om voor een Androidapp te zorgen… Lightbox doet het perfect – geef dat nog een jaar de tijd & dan spreken we nog eens. Instagram bestaat gewoon al net iets langer, dus tuurlijk is al de rest een afkooksel van… Extra pluspunt waar Lightbox ook nog een voorsprong op heeft is de photojournal, waar je bij Instagram een thirdparty app voor nodig hebt – allez ja – either way it’s just a pov…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.