Evernote, hoe, wat, waarom

Deze week had ik het gehad met Microsoft Word. Een mislukte save op mijn werkpeecee en een uurtje werk naar de haaien. Eigen schuld, ik weet dat nu, maar toen was ik in staat met word te gooien als dat fysiek grijpbaar zou zijn geweest.

Dat ik definitief zou overschakelen op Evernote riep ik op twitter. Op facebook postte ik een aanbeveling om mijn voorbeeld te volgen. Hoe ik dat gebruikte, kwam de vraag van Gerrit en of er daar geen blogpost over kon. Jawel.

Voor de mensen die niet zo bekend zijn: evernote is een dienst waarmee je tekst, video, klank en foto’s op één centrale plaats kan bewaren en ophalen vanaf gelijk welke andere plek. Zoals de V of S- of gelijk-welke-letter-schijf op je werk, waar je al je documenten moet opslaan maar dan in één programma’tje gevat. Tot 40 megabyte per maand is het gratis.

Mijn digitale leven bestaat uit twee peecees, een mac laptop en een oudere smartphone. Enfin. Het ding is bijna een jaar oud, ik moet dat toegeven. Wat ik doe bestaat grotendeels uit informatie slurpen en daarna in een andere vorm terug uitspuwen. Video in, audio out. Tekst in, tekst out.

Die audio out is gecontroleerd, die video in, daar heb ik momenten voor, tekst in probeer ik ook te beperken in de tijd. Het is die tekst out die het grootste struikelblok vormt. Je zal altijd zien dat zo’n blogpost je hersenpan in vlamt op het moment dat er geen computer in de buurt is. Je zal altijd merken dat je wat interessants leest als er geen notitieboekje in de buurt is.

Enter Evernote. Altijd bij de hand, op elk OS, voor elke gelegenheid. Een normaal proces ziet er bij mij zo uit: ik krijg een idee (meestal op de trein), ik tik het uit op Evernote voor Android. Des avonds open ik dat document, knippen en plakken naar wordpress en hups, het staat op deze blog. Makkelijk zat.

Wat ook wel eens voorvalt, is dat ik wat interessants lees op het interwebs of dat er iets fout staat waar ik dringend een verbetering op moet aanbrengen. Met een Chrome extension maak ik dan een citaatje dat ik opsla in evernote. Alles wordt keurig van mac naar de peecee naar de telefoon naar de peecee getransfereerd.

Anderen gebruiken het als kookboek (daar heb ik dan weer google docs voor) of als geheugensteun.

Benieuwd of er lezers zijn die nog hacks voorhanden hebben. Voor wat gebruiken jullie het? Daar ben ik wel eens benieuwd naar zie.

19 Comments

 1. I use Evernote during meetings and to write on the train new ideas for Yabbedoo.com

  Itis a greattool and strange Microsoft or Apple or Google didn’t buy it or created a same simple tool.

 2. ik gebruik het voor mijn songtexten. als ik onderweg inspiratie heb gooi ‘k ’t gewoon op evernote.

  tip: als je een foto maakt van een stuk text, bijvoorbeeld een magazine, en je doet een zoekactie dan scant evernote automatisch de tekst mee uit die foto.

 3. Ik gebruik Catch (het vroegere Snaptic) voor juist hetzelfde. De featureset is zo goed als identiek.

  Belangrijste verschil (vind ik) is dat Evernote niet meer dan een frontend is voor hun webstore, terwijl Catch een lokale app met synchronisatie is. Anders gezegd: in tegenstelling tot Evernote, werkt Catch ook wanneer je geen dataconnectie hebt.

  Catch maakt ook gebruik van Android intents, wat integratie met andere Android apps toelaat.

  Lees ook eens http://www.geardiary.com/2010/04/04/snaptic-notes-the-company-to-watch/

 4. @amedee

  waarom zou evernote niet offline werken? je kunt perfect uw notes toevoegen en pas synchroniseren met de server wanneer er verbinding is.

 5. Ik gebruik het om artikels, websites, interessante producten… te bundelen per project van mijn doctoraat. Zo vind ik netjes terug wat ik precies wil doen met eiwit X, welke commerciële kits er ter beschikbaar zijn voor dat onderzoek en op welke publicaties ik me baseerde toen ik het idee kreeg.
  Gecombineerd met Nitro PDF-reader, waar ik in pdf’s markeringen aanbreng en notities toevoeg, is het zéér handig. En zo ben ik niet afhankelijk van het UGent-netwerk om de artikels te kunnen openen, ze verhuizen gewoon automatisch mee met mijn Evernote.

 6. @amedee

  Hoe bedoel je precies “in tegenstelling tot Evernote, werkt Catch ook wanneer je geen dataconnectie hebt”? Bedoel je op het moment van synchronisatie? Want In Evernote sla je op al je verschillende toestellen notes zonder probleem lokaal op, geheel automatisch. Elk toestel heeft een eigen app die perfect offline toegang geeft tot al je notes (in mijn geval Mac, PC, iPhone).

  Voor de rest ook wel interessante tool die Catch, bedankt vor de tip. Voorlopig zweer ik weliswaar bij Evernote.

 7. Er zijn van die tools waar je je hele leven kan op bouwen, en bij mij staat Evernote helemaal bovenaan. Met 1900 notes ben ik wellicht ook een heavy-user. Er staat al lang een blogpostje gepland; ik maak daar nu snel werk van, beloofd.

  In afwachting, paar voorbeelden waarvoor ik het gebruik:

  * Even bijhouden hoe ik dat PC probleempje ook alweer opgelost kreeg, gegarandeerd binnen paar maand nog eens nodig.
  * Foto’s van rekeningetjes als ik nieuwe gsm of zo koop. Superhandig om binnen pakweg anderhalf jaar nog te weten wanneer ik precies gekocht heb (garantie), waar en hoeveel ik betaald heb.
  * Archief voor citaten, coole presentaties, foto’s van usability blunders en anekdotes, inspirerende quotes… De webclippers voor verschillende browsers zijn hiervoor superhandig.
  * Ideeën voor uitjes met ons gezin, cadeautjes… Waar is de inspiratie als ge ze nodig hebt, right?
  * Archiefje van Tweets, Google Buzzes, Blogposts (vain, I know)
  * Even jaarlijkse afrekening van gas, elektriciteit en water inscannen. Handig om verbruik wat bij te houden over de jaren heen.

  Super-features:

  * Werkt echt op alles (voor mij web, iPhone, Mac en PC) en altijd alles – ook off-line – bij de hand.
  * Doorzoekt echt alles, ook PDFs en zelfs teksten op foto’s (geweldige OCR tekstherkenning).
  * Je hebt een eigen Evernote maildres. Mails of bijlagen die je wil bewaren snel even forwarden.

  Minpunten:

  * Soms kan iPhone app beetje traag zijn (althans op de wat verouderde 3G).
  * Door verschillen tussen platformen is formattering (bullets, lettertypes etc) soms een probleem. Je kan altijd alles zien en je bent niks kwijt, maar een note met formattering gemaakt op PC kan je niet altijd bijwerken op iPhone. Je kan wel tekst toevoegen aan de note en die dan later via web PC of Mac verder verwerken.

  Tips:

  * Om snel een note te nemen is Evernote op iPhone soms een beetje traag. Tip @maartenhendrikx over snel notes nemen op Captio-app op iPhone bracht me op idee om in Captio Evernote mailadres in te stellen als default. Je neemt supersnel een note met Captio en die mailt dat direct door naar Evernote.
  * Go premium! Serieus, voor om en bij de 3 EUR per maand sla je alles op: tekst, images, PDF, Word, Excel, PPT. Je kan ook alles rechtstreeks openen, bewerken en saven (bv. Word-doc) rechtsreeks in Evernote. En je krijgt een massa ruimte, iets van een 500 GB per maand.
  * Bijblijven over nieuwe features, maar geen tijd om hun blog te lezen? Even de Evernote podcast (ca. maandelijks) beluisteren in de file http://blog.evernote.com/category/podcast/.

  Enfin, genoeg zo, Jan? Kijk, dit is wat enthousiasme met een mens doet. Nog een inleiding schrijven en ik heb mijn blogpostje klaar ;-D.

 8. Hallo

  Evernote werd mij een tijd geleden aangeraden, maar ook OneNote. Na een korte test van OneNote ben ik er mee gestopt. Ik zie de voordelen er volledig van in, maar er zijn enkele elementen die mij doen afhaken. Jammer.

  Na het lezen van deze blogpost en bijbehorende reacties heb ik Evernote geïnstalleerd. Alles lijkt te werken naar behoren, maar de website clipper voor Chrome faalt iedere keer. Er zitten waarschijnlijk enkele bugs in de Chrome add-on. Jammer want dat is de belangrijkste Evernote feature die ik momenteel wil testen.

  Binnenkort nog eens proberen. Hopelijk werkt het dan beter.

  Groetjes

  Y.

 9. De App was al een paar dagen aan het lonken naar me… tot ik dit las en het toch maar ging installeren op mijn Mac en iphone. Morgen es op mijn pc’tje van ’t werk proberen.

  Voor wat ik het gebruik? Ideeën die me te binnen schieten onmiddellijk noteren voor ze weer verdwenen zijn in de plooien van mijn hersenen. Of lijstjes aanleggen. Heb je meteen niet nog een andere app voor nodig.

 10. Net ontdekt (maar nog niet getest): Springpad. Vers van de Google Chrome Web Store

  https://chrome.google.com/webstore/detail/fkmopoamfjnmppabeaphohombnjcjgla?hl=en-US

  Mashable zegt dit:
  Why It’s Awesome: Springpad is kind of like a mashup between Evernote and Zootool. You can capture information from various sources for your own personal notebooks, set reminders that can then be tweeted to you and create information or organize data around your Facebook contacts.

  The Springpad Chrome app really becomes cool when you use it with the Springpad Chrome extension. Capturing, collating and referencing your information is a snap.
  http://mashable.com/2010/12/07/chrome-web-apps-roundup/#view_as_one_page-gallery_box479

 11. Ik gebruik Evernote altijd en overal onderweg, random thoughts and observations, altijd georganiseerd. Hoe gedisciplineerder met de tags, hoe meer plezier. Voordeel van concurrent springpad zijn de categoriën voor quick notes (book, wine,etc) dat mis ik nog

 12. @scarlenn @Tommy De Kimpe
  Waarom? Omdat verschillende blogposts die ik erover gelezen heb, dat beweren. Ik ga me echt niet bezig houden met iedere nieuwe app op m’n telefoon te zetten als anderen dat al gedaan hebben.
  De informatie in die blogposts is ondertussen misschien achterhaald. Big deal. Zo lang Evernote geen gebruik maakt van Android intents, zie ik geen reden om Catch af te zweren.

  Ik vraag me af: kreeg ik nu de iPhone fanboys op m’n dak? 😉

 13. Gewoon effekes wachten. Shelfster for Android is binnenkort in closed beta. Ik heb de alpha al (priviledged) en ’t is bloody cool. 😉

 14. @Amedee

  1. Was maar om te checken wat je bedoelde hoor. Je hebt tenandere ergens een beetje gelijk want offline notebooks blijken voorbehouden voor Premium Evernote users (wist ik niet).
  2. iPhone fanboys ?!? Vraag me af waar je dat zou uit afleiden. Evernote fanboy, dat zeker, maar iPhone fanboy? Don’t think so. Evernote werkt trouwens prima op Android.
  3. En ik had je nog wel zo lief bedankt voor jouw tip 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.