Flattr: wat, hoe en vooral waarom

Flattr is een microbetalingsdienst voor content die in maart van het jaar 2010 onzes Heren het licht zag. Say what? Microbetalingsdienst? Content? Onzes Heren? Licht zag?

Voor digitale inhoud betaald worden is niet zo makkelijk. Ook als klant is het niet makkelijk. Je betaalt voor een product van gisteren een jaar in de toekomst. Je betaalt een abonnement en krijgt halverwege het jaar misschien wel een andere krant (meegemaakt in dat jaar dat De Morgen grote kuis hield).

Het Flattr-systeem werkt anders. Bij inschrijving stort je geld (minimum € 8,00) en je vertelt de dienst hoeveel je per maand wil uitgeven (minimum € 2,00). Daarna kan het klikken beginnen. Elke keer je een interessant artikel tegenkomt, klik je op de flattr-knop. Dat streelt het ego van de auteur en verdeelt de taart in stukjes. Je hoeft overigens niet ingeschreven zijn om te klikken, egostrelen is gratis.

Geef je bijvoorbeeld € 4 per maand en klik je gedurende die maand 10 artikels aan, dan krijgt elke auteur € 0,40. Niet veel, maar als heel veel mensen Flattr gebruiken, dan gaat de economie zijn ding doen.

Experimenteergewijs zet ik bij deze ook een flattr-knop op mijn blog. Met reden, jawel. De reden zijnde het experiment op zich. Alles wat hier verdiend wordt, gaat naar andere content.

Mijn haast communicatiewetenschappelijke vragen liggen dieper: klikken mensen op die knop en zo ja, bij welke artikels, bestaat er zoiets als betaald bloggen? Hoeveel procent wil dat? Bij reclame of betaalde content draait het om de pageviews of de kliks of gewoon het influential zijn. Dat is in zekere zin gemakkelijk. Dit is anders. Bedreigender voor de auteur eigenlijk. Een stresstest zo je wil.

Will keep you posted.

8 Comments

 1. Na de blogger als linkhoer, de blogger als PR-spreekbuis en de blogger als reclamepaneel nu dus de blogger als bedelaar. Hmmm.
  ‘k Denk niet dat dit wat wordt.

 2. Ah Dirk, ik zie het niet als bedelen. Noch zie ik mezelf als linkhoer, pr-spreekbuis of reclamepaneel. Producten komen langs om getest te worden, ik test. Mensen willen een banner, daar voorzie ik een plekje voor. In jouw redenering is elke journalist dan een bedelaar, al zeker de freelancers.

  Als ik kosten met baten zou berekenen dan moet ik mij niet met bloggen inlaten. Veel liever dan 2 flatters heb ik jouw reactie. Ik wil daar kritisch over nadenken. Heb ik ineens weer een blogpost.

  Wat flattr betreft: uiteindelijk betaal je in België waarschijnlijk meer dan er binnenkomt (vermoed ik) Ik ben vooral benieuwd in hoeverre er bereidheid is om aan het “liken”, want dat is het uiteindelijk ook een geldwaarde te verbinden. Ik geef het zes maand en leg dan de cijfers op tafel.

 3. Voor zover ik weet, heb je tot op heden nog een ‘invitation’ nodig van Flattr om mee te kunnen doen aan het experiment. Heb jij die ontvangen? Of vergis ik me?

 4. Je kan ook gewoon inschrijven op Flattr maar je moet dan een kleine week wachten (in mijn geval toch) eer je account actief gemaakt wordt.

 5. Het zal u niet verbazen dat alternatieve betalingswijzen mij wel boeien. Nu weet ik ook niet of dit specifieke project gaat werken; de service moet het nodige momentum kunnen opwekken voor het iets wordt natuurlijk. Ik zou misschien meer zien in een one-click microbetaling via PayPal of Google Checkout.

  Betekent echter niet dat ik het geen aardig idee vind en er zeker — in tegenstelling tot Houbi — geen vorm van bedelen of andere financiële hoererij in zie. Bovendien, voor het concept van microbetalingen is het zeker nog niet gedaan, in tegendeel.

  Zelf heb ik zeker al vaker betaald voor ‘goed werk’, van open source besturingssystemen tot addons, en ga dus in elk geval eens naar de Flattr-site kijken.

  Alleen, man, Flattr? FFS ik dacht dat we die web 2.0 naampjes al voorbij waren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.