Categorieën
Uncategorized

Geert Hoste en het jaar van de onnozele kinderen

Ooit, in een ver verleden togen wij schoolsgewijs naar de voorstelling van Geert Hoste. Dat was in het kader van onze culturele en maatschappelijke opvoeding, denk ik. We waren 15 en vonden het grappig. Dat is een teken aan de wand. Op een uitzondering na volgde niemand de actualiteit op de voet.

Toen kwam Hoste op televisie en wij tot de jaren van verstand. We haakten af. Maar Hoste schopte het tot ambassadeur bij Vogelbescherming Vlaanderen en hij zet zich in voor Amnesty International. Het hart op de juiste plek zou je denken. Tot:

Lijk 27-jarig fotomodel in woning bestuurslid Inbev. Thuis is waar… mijn Stella ligt.Sun Dec 26 10:14:47 via web

Ahum. Deze man kent zijn bestaan bij de gratie van de televisie. De VRT promoot zijn zaalshows, zo niet rechtstreeks, dan toch onrechtstreeks door de man strategisch, net voor het einde van het jaar, een forum te bieden. Probeer maar eens concurrentie te bieden.

Mijn principe: je moet met alles kunnen lachen. Gehandicapten en Christenen, Joden en zwarte medemensen, fotomodellen en bultenaars. Je lacht niet met een specifieke gehandicapte. Niet met een specifiek model. Zeker niet als ze al dan niet in verdachte omstandigheden overleden is. Publieke figuren zijn de spreekwoordelijke bomen.

Ik ben geen komiek. Ik ben niet eens een lachebekje, al kan ik Allo Allo en Blackadder en The Thin Blue Line en misschien zelfs een enkele stand-upcomedian appreciëren. Je zal mij echter niet betrappen op een avondvullend lachfestijn. Dit gaat mij echter langs alle kanten te ver.

VRT, wij betalen deze mens. Amnesty, dit is uw vertegenwoordiger online. Vogelbescherming Vlaanderen, leer uw ambassadeur kennen.

update: Blijkbaar zijn er mensen die denken dat ik pleit voor het ontslaan van Hoste. Nee hoor. Alleen vind ik het een vreemde grap voor iemand die pleit voor het beschermen van onschuldige vogels en mensen.

12 reacties op “Geert Hoste en het jaar van de onnozele kinderen”

@boskabout Neen. Maar niemand in de Barcode in Leuven (waar ik nog nooit mocht toeven) is vertegenwoordiger van Amnesty International of heeft het recht een half uur per week reclame te maken voor zijn show.

Hoe kunt ge nu weten dat er in de Barcode niemand vertegenwoordiger is van Amnesty International als ge er nog nooit geweest zijt? En in de Barcode komen ook scouts naar de comedy nights, dus die shows die de comedians daar geven zijn reclame… En daar betalen de toeschouwers 4 euro inkom. Om naar reclame te zien. Ha!

Het feit dat je je hierover zo opwindt spreekt niet meteen in jouw voordeel. En nu zeggen: “maar ik wind me toch niet op?” houdt geen steek, want de minuten die je hebt besteed aan bovenstaande tekst zijn duidelijk het resultaat van verontwaardigde boosheid.

Moppen kunnen slecht of tactloos gevonden worden, maar boven alles houdt niemand van mensen die zeggen met wat je wél en met wat je niét mag lachen. Laat staan dat er een pamflet wordt geschreven om een bepaalde uitspraak aan de kaak te stellen. In mijn ogen – en ik vermoed dat ik niet de enige ben – kom jij er slechter uit dan Hoste, terwijl ik zijn moppenarsenaal (en ook de zin waar jij moeite mee hebt) heel zelden weet te appreciëren.

Maar in zo een geval negeer je dat gewoon. Vergelijk het met de pointe van rotslechte mop die steevast gevolgd wordt door een pijnlijke stilte. Hoe langer de stilte duurt, hoe negatiever het beeld van de moppentapper. Als die pijnlijke stilte wordt doorbroken door iemand die zegt “dat het toch maar erg flauw is”, dan vergeet iedereen de zwakke pointe en wordt er gewezen naar de “droogkloot” die met niets kan lachen.

Los van deze opmerking per Tweet toch even bevestigen dat Geert Hoste al jaren niet meer grappig is. Zijn moppen zijn zo voorspelbaar geworden. Beginnen met Leterme, een mop over de koning, en afsluiten met een onnozel liedje/dansje dat ook maar “haha”-grappig is. Kan moeilijk anders als de meeste van je moppen al meer dan een maand oud zijn (januari tot december 2010).

Ik wou hetzelfde typen als Stijn. Zeer voorspelbare show, wat lachen met het kapsel van Fabiola, met de tanden van Verhofstad en een paar dingen die toegegeven goed gevonden zijn.

Als ik die reclame, ik noem het geen trailer, zie; dan vraag ik me altijd af of al die BV’s dat nu echt geod vinden, of er alleen zitten omdat het gratis is/uit beleefdheid/om niet vergeten te worden/…

Gewoon negeren, misschien gaat het dan vanzelf over. Raf Coppens was ook niet bijzonder grappig, die kreeg geen gratis forum vd VRT, en nu horen we er niets meer van. Survival of the fittest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.