Geld moet rollen

Weet je nog? Het was januari 2001 en eindelijk stroomden ze onze portefeuilles in (en al snel ook terug uit). De Euro deed zijn intrede. Al snel doken de eerste buitenlandse munten op. Eerst Nederlandse, Duitse en Franse. Euromunten legden gemiddeld vier kilometer per dag af, zo werd er toen berekend. En in de stad had je meer kans als op het platteland.

De eerste allochtone Euro’s deed ik in een bokaaltje. Lang keek ik uit naar de komst van de eerste Ierse munten. We gingen met de vrienden regelmatig in de Irish pub aan de Guinness,vandaar. Eerst in mei merkte ik een harpje op aan de kopkant van een stuk van een euro.

How the times have changed. Mijn bokaaltje bevatte al snel een studentenfortuin aan munten en ik besloot me te beperken. Eerst door mijn collectie te saneren tot ‘de leukste stukken’. Daarna tot ‘de minst voorkomende stukken’. Inmiddels leek de inhoud van je portefeuille uit te puilen van de buitenlandse Euromunten.

Een muntenverzamelaar was ik niet en dat bokaaltje bleef maar staan en toen besloot ik alles uit te geven. Een student moet eten en drinken enzo. Kort daarna kon ik naar de glasbak.

Gisteren vond ik in mijn portefeuille een munt uit Malta. Dat vond ik wel bijzonder. Even aarzelde ik bij de bakker. Of ik die munt misschien niet even… Ik deed het niet. Hoewel die dingen op eBay bijvoorbeeld best gegeerd zijn. Misschien kreeg de volgende klant dat stuk in handen en dacht die net hetzelfde als ik.

Die munt deed mij er even bij stilstaan hoe fantastisch het is, dat zestien landen beslist hebben hun munt af te schaffen. De munt. Decennia lang middel bij uitstek van het economisch beleid van een land. De munt, symbool voor een land. Afgeschaft. Daar doet zo’n munt mij dan aan denken en ik vind dat goed.

Vroeg of laat eindigt de munt in een verzameling. Net zoals de Euromunten van Vaticaanstad en van Monaco. Jammer vind ik dat. Die munten verdwijnen uit circulatie. En die Euro, die is het tastbare van de Europese Unie in ons leven. Of ben ik te lyrisch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.