Generation Connect: (g)een aanval van Proximus op Mobile Vikings

Proximus heeft de aanval ingezet op Mobile Vikings met een dienst gericht op data. Zo klonk het. Aanvankelijk. Meer nog dan een aanval op Mobile Vikings lijkt het me een versterkte dijk tegen de noormannen en een aanval op mobistar en BASE. Hier volgt mijn redenering.

Generation connect, dat is 2GB aan data, SMS’en aan honderd in het uur (al laat ik me vertellen dat jongeren er vandaag de dag wat van kunnen) en dus met 2000 per maand maar net of net niet rond zullen komen. Kunnen ze nog 80 minuten bellen ook.

Op zich een vergelijkbaar aanbod met de vikings maar € 5 duurder. Sneller netwerk wordt in het verschiet gesteld. Wat ook in het verschiet werd gesteld is dat het bij 5000 klanten zou ophouden. Schaarstemarketing noemen we dat, niets van aan trekken.

Een test dan maar. Gedurende een korte periode had ik het Generation connect kaartje samen met een BASE-sim. Daarmee kon ik behoorlijk vergelijken.

De plek waar ik vooral om internet, een snel netwerk en andere first world dingen verlegen zit, is de trein. Mijn kantoren (Flanders DC, Aspace, mijn terras) hebben net als mijn huis WiFi, ik frequenteer niet zo heel vaak de horeca en als ik ze bezoek is mijn koffie belangrijker dan de kwaliteit van mijn telefoonverbinding. De dagen dat ik mij buiten de stad begeef zijn jammergenoeg uit het hoofd te tellen.

Op de trein dus. Tussen Leuven en Antwerpen. Niet de beste omstandigheid voor een test maar ook niet voor het Proximusnetwerk, zo blijkt. Er was mij gewaarschuwd dat een test in mobiele omstandigheden het beeld wat zou vertekenen en dat doet het ook.

Die 3G dekking op een trein wil al eens tegenslaan wegens interferentie met andere signalen en da, gaat zo’n netwerk over naar 2G en terug naar 3G. Je hoeft daar geen last van te hebben maar erg batterijvriendelijk is dat allemaal niet.

Daarenboven lijkt Proximus wel een degelijk 3G netwerk te hebben maar via BASE (ook het netwerk van de Mobile Vikings) kwam ik minder tot de vaststelling dat het echt vast zat. Wel is er een kritieke plek voor mobiel internet, ergens tussen Mechelen Nekkerspoel en Haacht. Op dat stuk weigert BASE dienst. Dat had ik niet met Proximus.

De treintest is niet van dien aard dat ik spontaan zou zijn gaan overstappen als ik Mobile Vikings gebruiker zou zijn. Het aanbod is €5 duurder en als je al een abonnement hebt bij Proximus moet je dat opzeggen en Generetion Connect worden (zo’n mobiel abonnement dat word je op één of andere manier altijd). Enfin. Niet dat je het voor je eigen -ik zit al bij proximus dus- gemak moet doen. Daarom dat ik ook stel: dit is veel meer de tactiek van de verschroeide aarde voor de Vikings en een visje gooien naar de dataklanten van BASE en Mobistar.

Over die klantenservice bij de Vikings is al een pak geschreven. U kent de verhalen. Ik stuur die gasten een twitterbericht dat ik op het Creativity World Forum zonder mobiel internet zit, zij brengen mij een kaartje, ook al ben ik geen klant. Met de dienst naverkoop van Proximus heb ik geen ervaringen. Mijn collega Jan B daarentegen, zou daar een blog over kunnen beginnen. Ik hou het op de dienst voorverkoop.

8 Comments

  1. Ik ben ongeveer 2 jaar Viking geweest en dan uit nieuwsgierigheid overgeschakeld naar Generation Connect.

    We zijn nu 1,5 maand en veel omschakelperikelen verder en ik ben terug “a proud Viking”!

    Na een zeer moeizame overschakeling heb ik moeten vaststellen dat de snelheidswinst eerder theoretisch dan wel praktisch vast te stellen. Bovendien moest ik leren leven met een continue verlies van netwerk (vooral dan thuis, OK ik woon op het Waalse platteland in een oud station uit 1864 met degelijke muren), een probleem dat ik met MV nooit had.

    Dus nu met veel plezier terug een Viking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.