Haikumania

Haiku (俳句; meervoud: haiku of haiku’s) is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku drukt, in de klassieke vorm, een ogenblikervaring uit, soms gelinkt aan en geïnspireerd door Zen. De haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen en benaderende omschrijvingen. Also sprach wikipedia.

Sedert de aanstelling van Herman Van Rompuy als eerste permanente voorzitter van de Europese Raad, aka president van Europa kent België en in meer of mindere mate ook Europa deze klassieke oosterse dichtvorm. Op de dag van de verkiezing, 19 november laatstleden vroeg ik me af, en ik citeer: “zou de analytics van de Haiku-pagina op wikipedia van vandaag wel eens willen zien. #vanrompuy #president“. Dat alles vertelde ik met zoveel woorden op twitter.

Aan de analytics van Wikipedia, daar valt voorzeker niet achter te komen, dus hield ik google trends in het oog. Met best wel interessante grafieken als resultaat. De bovenste grafiek geeft de zoektrends voor België aan, de onderste grafiek doet hetzelfde voor de rest van de wereld (inclusief België als symbolische druppel op de plaat).

Belgen blijken inderdaad op zoek te gaan naar het woord ‘Haiku’ als Herman Van Rompuy in de media komt. Op 19 november is naar alle waarschijnlijkheid meer gegoogled naar het woord dan in de 5 jaar daarvoor. In de rest van de wereld heeft onze president niet zo’n grote indruk gemaakt. Een hupsje omhoog en een vlaggetje ten teken van de aanstelling.

Wat intrigerend is aan de onderste grafiek, is dat de wereldwijde zoektocht naar ‘Haiku’ een cyclische trend vormt doorheen het jaar. Rond nieuwjaar wordt er weinig gezocht op het woord, waarna een stijging en een piek in het derde kwartaal. Overall is er dan weer een dalende trend.

Bekijken we alles iets meer in detail (30 dagen), dan zien we dat er effectief een burst van een dag is in de zoektocht naar Haiku’s. Na tweeënhalve dag heeft google in België opnieuw geen cijfers meer die ze als relevant beschouwen. Het verschijnen van het woord Haiku is nauw gelinkt aan deze zoekopdrachten. De staart is iets langer en -opmerkelijker- de nieuwsberichten liggen nauwelijks voor (in de tijd) op de zoekopdrachten.

Wereldwijd zien we die trend terugkomen, zij het in minder extreme mate. Gewoon omdat de wereldwijde zoektocht iets gelijkmatiger verloopt. Dat heeft een logische, statistische verklaring. Opvallend is dat België in de laatste dertig dagen op de tweede plaats komt qua zoekvolume op de term Haiku. We kunnen dus weldegelijk spreken van een kortstondige Haikumania in onze contreien.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.