Het dictaat van de iToestellen

Op 1 en 2 januari werkte de wekker van de iPhone niet. U heeft er vast van gehoord, zowel VRT als VTM hadden het in hun journaals steken. De radiozenders hadden het erover. Ook in de eerste krantenedities van 2011 werd het geval besproken.

Leuk fait divers. Een telefoon van een dikke zeshonderd euro zonder betrouwbaar alarm. Maar om daar nu een item aan te wijden, compleet met beeld en voiceover en wat nog allemaal niet? Om daar een artikel met foto en alles over af te drukken. Nee toch zeker? Een vermelding in de marge. Een weggevertje op het eind van de uitzending. Hoeveel van die toestellen zijn er verkocht? Hoeveel procent van de Belgen?

Eigenlijk ben ik het beu. Ik heb het al een paar keer gezegd tijdens tech45 maar op digitaal papier leest dat altijd wat harder: er heerst een dictaat van de iToestellen. Begrijp me niet verkeerd. De iPad is een goed toestel. Meer evolutionair dan revolutionair maar toch. De iPhone een goede telefoon. Het was een revolutionair toestel dat de mobieletelefoonmarkt volledig op zijn kop heeft gezet.

Maar trop is teveel. Elke krant heeft intussen zijn iApp. Dat noemen we vooruitgang en daar ben ik voor. Dat de concrete uitvoering nog niet op punt staat, vergeef ik de krantenuitgevers. De markt is klein en de marges zijn niet meer wat ze geweest zijn.

Wat mij stoort is de overmatige aandacht die de toestellen krijgen in de media. Elk nieuw toestel is nieuws, elk kwartaalresultaat een item waard. Het is van iHier en iGinder. Het zou een teken kunnen zijn dat technologie niet langer als niche-item wordt behandeld maar dat is het niet.

Wanneer Google, de zoekmachine die door 97% van de Belgen* wordt gebruikt, van CEO verandert kan er niet eens een vermelding af. Op de website lukt het nog net. Websites zijn gemakkelijk. Veel makkelijker dan apps trouwens. Je moet er eens een proberen.

*De andere 3% weten niet hoe je de standaard zoekmachine in IE van Bing naar Google kunt veranderen vermoed ik

13 Comments

 1. Zou het zijn omdat bij de mensen die dat samenstellen er bij het woord ‘iPhone’ tal van belletjes gaan rinkelen en bij ‘Eric Schmidt’ geen enkel? Netneutraliteit komt ook niet echt uitgebreid in het nieuws, lijkt me nochtans ingrijpender dan het iPhone-alarm.
  ‘Program or Be Programmed’, ik moet dat dringend eens lezen.

 2. Mja, gelijk, maar het ligt niet aan de iGadgets he, zoals je titel doet vermoeden. Maar als Android zoveel aandacht zou krijgen, zou je dan ook het dictaat van de aToestellen schrijven?

  Je kan je beter afvragen waarom kranten ueberhaupt over technieuws moeten schrijven, er zijn zoveel belangrijkere dingen in het nieuws.. *kuch* regeringsloos..

  En daarbij, je *hoeft* het natuurlijk allemaal niet te lezen. Doe zoals ik, lees selectief, en gooi die RSS reader eens een tijd aan de kant. Verfrissend, geen overdaad aan i of a Informatie, en alleen lezen/luisteren/kijken wat je zelf wilt lezen/luisteren/kijken

  1. Uiteraard moet ik het niet lezen maar er heeft wel een journalist op gewerkt die misschien wat maatschappelijk relevanters had kunnen belichten. Ook kijken mensen heel vaak naar het volledige nieuws en niet naar fragmenten zoals wij vaak doen.

 3. Ge hebt gelijk, van die teveel media-aandacht voor Apple-gadgets, maar dat is nu eenmaal “le goût du jour” van de tijd waarin we leven. Gaat ook wel weer vanzelf voorbij.
  Intussentijd, get an iLife 😉

 4. Je hebt gelijk, er wordt teveel over het ene en te weinig over het andere gezegd. En nu spreek je zelf ook over het ene 😉
  Over Steve Jobs was er ook al een nieuwsitem deze week in Terzake. Die naam is waarschijnlijk ook meer bekend als Eric Schmidt, zeker als er meer over gezegd wordt in het nieuws. En zo begint het bepalen van nieuwsitems heel erg te lijken op het relevance ranking algoritme van Google 😉

 5. In mijn kranten stond het vermeld. La Libre schreef er over, The Times had een ruim artikel. En de artikels zijn zelfs groter dan de artikels over het alarm van de iPhone.

  Een snelle opzoeking leert me ook dat er een artikel verscheen op hln.be, demorgen.be (niet geheel toevallig op hetzelfde tijdstip) en standaard.be.

 6. Om de kranten een klein beetje te verdedigen: het nieuws over het vertrek van Schmidt kwam wellicht te dicht op de deadline binnengerold. Hoe stom dat ook klinkt, dat is nu eenmaal de gebrekkige flexibiliteit van een papieren uitgave tov online. Ik vermoed in elk geval dat de gebrekkige berichtgeving daar eerder mee te maken heeft, dan met een beslissing om er geen aandacht aan te besteden.

 7. Ja te veel i.

  Maar welke nieuwswaarde heeft een CEO-wissel? Kan je daar meer den een minuut, zinnig mee vullen? Gaat er iets veranderen bij Google?

  Wist je trouwens dat de KBC CEO ook is gewisseld gisteren? 😉

 8. Hoewel ik de CEO-wissel niet nieuwswaardig genoeg vind, ben ik wel akkoord met de voor-elke-scheet-een-nieuwsitem van apple.. beste voorbeeld was dat “Beatles op iTunes”, wat een non-event, irrelevant, overroepen, overhyped etc etc … goed voor een regel ergens diep verborgen op de mediapagina’s maar omdat het Apple is…

  hun slogan was “I think different”, ze zouden het beter veranderen in “We are all consumer sheep”

 9. Tegenwoordig durf ik mijn Desire HD niet meer bovenhalen omdat ik van iedereen te horen krijg “Is dat een iPhone?” Wanneer ik dan “Neen” zeg, dan snappen ze het niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.