Het is waarschijnlijk not done om Khadaffi ook maar een klein beetje goeds toe te…

Het is waarschijnlijk not done om Khadaffi ook maar een klein beetje goeds toe te dichten maar zijn idee van geen werknemers en bazen maar enkel partners bevalt mij wel als theorie.

Beknopt uitgelegd in de BBC uitzending Analysis deze week mocht je geïnteresseerd zijn.

Google+: View post on Google+

Post imported by Google+Blog. Created By Daniel Treadwell.

9 Comments

 1. Een vriend van me heeft in SF iets dergelijks opgezet. 8 werknemers, iedereen zelfde level, winst wordt verdeeld over werknemers als bonus + safety spaarpot voor de mindere jaren. Werkt prima, lange termijn beslissingen ipv short term bonus interests en iedereen heeft er belang bij om de beslissingen in het voordeel vd firma te nemen. Additional benefit: wegens gelijke levels is er ook geen nood aan het opsouperen van werktijd in functie vh hogerop geraken, wat typisch onproductieve tijd is. Is nog steeds dicht van mijn ideaalbeeld, zoiets!

 2. Qua collaboration en overleg is dat in deze moderne tijden in principe geen probleem meer.. Maar qua decision making kan ik me niet voorstellen dat je niet vroeg of laat terechtkomt in een systeem waar de zgn. alpha's de macht naar zich toetrekken en er (informele) hiërarchische structuren ontstaan /cc +Peter Keyngnaert

 3. Het moet daarvoor niet gaan over wat we als traditionele hiërarchie beschouwen denk ik, als ik een collega vraag iets te doen en later vraagt die mij wat, dan staan we naast elkaar.

 4. +Jan Seurinck Sure, qua collaboration werkt dat maar wat als er beslissingen moeten worden gemaakt. Ligt het niet in de menselijke natuur om dan de definitieve controlerende macht naar enkelen af te schuiven (en is dat in een grote organisatie ook niet nodig?)

 5. Ik denk dat een autoritaire (en geschifte) dictator als Khadaffi totaal geen interesse heeft in ademende, levende mensen. De meest effectieve stijl van leiding geven is een autoritaire leider met de macht om mensen te straffen, die het meest gedaan krijgt van mensen.

  En mensen die hun leider blind volgen uit angst om gestraft te worden, even een uitstapje naar het verleden te nemen, ik denk dat de pyramide van Giza zo gebouwd is. Dus het neemt niet weg dat macht goed ingezet kan worden om snel dingen te bouwen.

  Khadaffi is een geschifte man, met teveel militaire macht en het is goed dat hij gestopt is. Ik zou zeggen tegen de mensen in de Islamitische landen: Ga zo door. Assad van Syrië is next ;).

  In de moderne tijd worden systemen gebouwd door zelfsturende, gemotiveerde mensen, die meebeslissen/ stemmen in hoe en wat er gaat gebeuren. Dit is meer een beloningsmacht en delegatie van macht maar wel mensvriendelijker ;).

 6. Los van het feit dat Khadaffi het over zoiets gehad heeft. Is het systeem dat jij, +Marco Meerman vernoemt niet een tussenvorm tussen het systeem hier ter discussie en hoe het vandaag in het gros van (grote?) bedrijven gaat?

 7. +Wim Tibackx Ik geloof in empowerment van bedrijven in de mensen, burgers of consumenten, net hoe je het wilt noemen. Er zullen altijd mensen zijn die (vooral in de bureaucratische organisaties) een veilig en zeker gevoel krijgen doordat er beslissingen voor hen worden gemaakt, het is maar net waar je je thuis voelt. Zoals een medewerker die gewend is om om te gaan met onzekerheid in een nieuw bedrijf, die zeer gespecialiseerde producten verkoopt. Net als autoritaire leiders zullen er volgers zijn, maar ik merk dat de bedrijven die de mensen de macht geven, de bedrijven zullen zijn die in de moderne tijd zullen gaan bloeien. Ikzelf voel me meer thuis in een omgeving waarin niemand zich echt bemoeit met de keuzes en beslissingen die ik maak, maar dat ik zelf inspraak krijg in de beslissingen die over mij of mijn werk worden genomen. Zet mij niet in bij een overheid 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.