Het liftendilemma

Elke week bezoek ik als goede huisvader de lokale Delhaize. Met mijn cambiowagen kom ik aangereden en parkeer me in de zoldergarage. Dat beschermt me tegen regen en overdreven zon. Want luchtkoeling heeft mijn volkswagen polo niet.

Dan komt het probleem. Het liftenprobleem. Er zijn twee verdiepingen. Nul en één. De winkel. De garage. Er is geen aanduiding waar de lift zich bevindt. Er is een knop voor elke lift. Dat is zowat de situatie.

Meermaals, meestal als de batterij van de podcastafspeler het begeeft of als ik zin heb om eens na te denken over een diep filosofisch probleem, heb ik al gedacht wat ik dan het beste kan doen. Niet alleen waar ik sta te wachten maar doorheen de winkel. Het heeft een danige impact op de efficiëntie van mijn shoppings.

Wat te doen?

 • Op één knop drukken, wat mij 50% kans geeft dat de lift op het juiste verdiep staat en er dus geen energie verloren gaat.
 • Op beide knoppen drukken, wat de kans verhoogt dat twee liften een nodeloze tocht maken of dat beide deuren meteen opengaan.
De moeilijkheid zit erin dat ik ook niet weet wat andere mensen doen. Sommigen drukken op één knop, anderen op twee. Het is mij al eens overkomen dat het op mijn lippen lag, zeker als het intelligent uitziende jongemannen of jongedames zijn om eens te vragen: “mijnheer, mevrouw, waarom drukt u op beide knoppen”. Waarna een uitleg en vreemde blikken.
Tot nu heb ik me altijd ingehouden. Bij deze komt het toch boven water. Het liftendilemma. Is er een voor een wiskundige noch filosoof een begrijpbare oplossing?
Flickr cc foto van cinefil_ 

5 Comments

 1. De trap nemen.
  Of wachten tot er iemand met een lift in de andere richting komt en de deur vanzelf opengaat.

 2. Jan

  De oplossing is verbonden met de manier waarop de 2 liften geprogrammeerd zijn (of juist niet).

  Ik denk niet dat Delhaize geld heeft geinvesteerd in intelligente liften, maar als je naar wolkenkrabbers kijkt, die hebben dat probleem aangepakt. Anders zou je uren staan wachten om op het 80ste te geraken.

  Dus misschien heeft het op de 2 knoppen te drukken gewoon te maken met moraal. Ex. “I don’t care about energy consumption.”

 3. Ik moet dat deze week studeren, het kan een examenvraag zijn.

  Nodige informatie:
  Wat wil je zo laag mogelijk houden? Jouw tijdverspilling of het energieverbruik?
  Ik veronderstel het eerste. Voor een zo correct mogelijk antwoord moet ik weten hoe lang het duurt om op een knop te drukken en hoe lang het duurt voor de lift van 0 naar 1 of omgekeerd gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.