Het nieuwe televisiekijken. Vandaag. Morgen.

Oh, mijn kabelabonnement. Ja, ik heb dat. Digitaal en alles. Puur financieel gezien kom ik daar bekaaid vanaf. Teveel zenders. Te weinig kijken. Maar wij komen wel eens in de stad en dan bevalt ons dat en dan wil ik toch het schaatsen zien en dan haal ik mijn telefoon uit mijn sjakos en ik neem op wat ik wil. Wij danken telenet.

Ik heb wel eens een slapeloze nacht. Dan ben ik wakker en dan sta ik op. Wakker in bed liggen gaat me gauw vervelen. Dat deed ik vroeger al en van tijd heb ik dat eens voor. Twee dagen later ben ik wat moe maar verder heb ik daar geen last van. Vroeger keek ik televisie tijdens die nachten. De herhaling van het journaal. Ter Zake. Daarna Nederland. National geographic. MTV.

Als ik de zenderlijst bij telenet bekijk, merk ik dat ik voor op z’n minst 100 zenders teveel betaal. Als ik slapeloos ben, ga ik het internet op, lees ik RSS-feeds of sla ik aan het sociaal netwerken met de laatste volger die op dat moment nog of op dat moment al online is. Als ik opneem, dan is dat live sport. Een enkele keer een krimi.

Tijd om dat kabelabonnement de deur uit te doen eigenlijk. Maar dat laat het huidige systeem niet toe. Het ideale systeem van Davy is ook nog toekomstmuziek. Spijtig eigenlijk. Want de technologie is er. De bandbreedte is er. Er moet alleen nog een businessmodel gevonden worden.

Zullen het de zenders zijn die programma’s verkopen, of productiehuizen? Wie zal de programma’s op de markt brengen? Hoe loopt de prefinanciering? Gaan we naar een systeem van pure on-demand en hoe doen we dat met live-programma’s?

Intussen (en mijn vrienden op facebook en volgers op twitter hebben het mogen merken) heb ik boxee ontdekt. Internet video on demand. Geappificeerd, om dat woord nog maar eens te gebruiken. Heerlijk is dat. Kijk wat je wil, wanneer je wil. Maar dan echt.

Als de VRT en de NOS een app uitbrengen waarmee ik naar actualiteit, nieuws en sport kan kijken, dan ben ik helemaal verkocht. Live graag. Dan koop ik mij misschien een boxee box ofzo. Hardwareproducenten, laat van je horen. Als ik dan mag vergeten dingen op te nemen, is dat mooi meegenomen.

Het zal zijn tijd wel nog duren. In de VS of A is men er ook nog mee bezig. Daar zijn ze er al mee bezig. De randvoorwaarden in Belgenland zijn, en ik wil geen reclame maken, met de nieuwe voorwaarden van telenet ook dichterbij aan het komen.

We zijn er nog lang niet. Begrijp me niet verkeerd. En Telenet en Belgacom en de VRT en de VMMa en alle gevestigde mediamachten doen hun best om het proces tegen te houden. Maar wij zullen betalen en niet meer voor de dingen die we niet willen. De evolutie is onderweg. Jullie hebben nog even tijd. Maar actie graag. Vooruitgang. En snel.

5 Comments

 1. Inderdaad, graag snelle actie en vooruitgang. Na 3 jaar digitale televisie, zeg ik ook mijn abonnement op. Voor de 30 minuten per week dat ik de tv op zet, is het het geld niet waard.

  Momenteel is de Vimeo couchmode mijn favoriete manier om even de gedachten leeg te maken (daar dient tv toch voor?) Maar die Boxee ziet er ook best interessant uit. Iets voor de 2011 wishlist..

 2. Beste,

  is er ondertussen al wat meer online contect voorhanden dat de aanschaf van zo’n boxee verantwoord?

  dank u, johan

  1. Hangt er wat vanaf denk ik. Wat je wil kijken en wanneer.

   Als je handig bent en je krijgt dat ding geproxyt, dan kan je al behoorlijk wat kijken. De officiële content hier laat nog op zich wachten.

   Voor laat ons zeggen Europese livesporten, is er helemaal niets. Bijna niets.

   1. vrt gemist bvb… dt lukt wel? en is er veel keuze bij gemist? is dat alles wat er oit geweest is? is dat gratis…?

    Wat met VTM, VT4, NED1,2,3 ed…

    sport interesseert me niet, maar wel HBO series, films nederlands ondertiteld ed

    Ik twijfel nl tussen een boxee en een DHI Dune, maar als een boxee niet veel meer op de buis brengt als een Dune, wordt het en Dune, vandaar mijn vraag

    dank u, johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.