Hoe vermijd je ongevallen met fietsers

Deels omdat mij dat goed uitkomt, deels om praktische redenen ben ik een grootgebruiker van het vervoersmiddel fiets. Als de afstand het ook maar enigzinds toelaat, begeef ik me op eigen spierkracht en twee wielen naar mijn bestemming.
Andere mogelijkheden zijn, in volgorde van voorkeur, de trein, de benenwagen, de tram, de bus en tenslotte het vliegtuig. Over boten ga ik het hier niet hebben, hun praktische nut in onze streken is marginaal. De bootjes over de Schelde kan je geen boten in de echte betekenis van het woord noemen. Niet dat ik iets tegen boten heb. Zeker niet. Als u liefhebber bent van boten, om recreatieve of andere redenen, mij best. Even goede vrienden.
Daar gaat het hier echter niet over. Waar het wel over gaat, zijn de gevaren van het zich verplaatsen per fiets. Bestuurders, meestal van auto’s, bussen en andere voertuigen die zich over de openbare weg verplaatsen, betekenen voor de fietser een groot gevaar. Ook aan de inrichting van het verkeerssysteem schort nogal wat. Daardoor gebeuren onnodig veel ongevallen met fietsers.
Als ervaringsdeskundige heb ik alvast een aantal mogelijke oplossingen voor het probleem opgesteld.
  • Schaf kruispunten en zijstraten af

Ik ben me ervan bewust dat dit een ingrijpende maatregel is. Echter, zijstraten en kruispunten zijn de plaatsen waar het grootste aantal ongevallen gebeuren. Niet alleen met fietsers maar ook tussen andere voertuigen. In afwachting van een aantal ingrepen in de wegeninfrastructuur, kan men als fietser deze plaatsen alvast proberen mijden. Als chauffeurs dit ook doen, zijn we al een eind op weg.

  • Fiets op het midden van de weg

Hoopvol uitkijkend naar het kruispuntloze verkeerscirculatieplan, is het alvast een goed idee om midden op de rijweg te fietsen. Fietspaden zijn gecreëerd om fietsers op het verkeerde been te zetten. Een groot deel van de ongevallen met fietsers gebeuren op het fietspad. Probeer dan ook, wanneer het mogelijk is midden op de rijweg te fietsen.

Om onnodige hinder voor het autoverkeer te vermijden, kan je ervoor kiezen om in groep te rijden. Dit is echter niet noodzakelijk. Hou er rekening mee dat je als individuele fietser meer last zal hebben van de uitlaatgassen omdat bestuurders er in zullen slagen voorbij te steken. Bij het fietsen in groep worden de uitlaatgassen achter de fietsers gelaten.

  • Weg met bellen en klassieke fietslampen

Bellen en lichtarmaturen zijn enkel nog toegestaan in het kader van de opsmuk van de fiets. Een bel heeft geen enkele chauffeur gehoord, laat staan dat het indruk maakt. Een lamp die je zelf moet aandrijven met behulp van een klassieke dynamo remt je af. De enig toegestane lampen zijn dan ook die op herlaadbare batterijen of met een naafdynamo.

Wees creatief en zoek naar een echte meerwaarde. Met een normaal voor- en achterlicht val je al lang niet meer op. Probeer een zwaailicht of leds die je onder je fiets monteert. Onwezenlijk cool. Geen chauffeur die daar aankomt.

  • Een fluo hesje cool? Neem dan een fluo auto, dat zie je nog beter.

Het is bewezen dat autobestuurders dichter tegen een fietser met fluohesje aan rijden. Dat zou op zich al voldoende reden moeten zijn om die dingen thuis te laten. Daarenboven ziet een drager van zo’n hesje er zo belachelijk uit dat de chauffeur van de potentieel aanrijdende wagen zal denken: laat ik uit de rij fietsers hem kiezen.

Beter is dan ook om auto’s verplicht in fluokleuren te produceren. De chauffeur die daaruit dient te stappen, schaamt zich te pletter. De preventieve werking hoef ik niet uit te leggen.

  • Verboden een helm te dragen of u moet een reden hebben

Fietsers die een helm dragen, vormen een andere categorie. Zij zijn vaak slechte fietsers die een helm dragen om zich tegen zichzelf te beschermen. Zij houden zich aan alle verkeersregels en worden dientengevolle het vaakst aangereden.

Meer nog. Deze fietsers veroorzaken zelf hun ongevallen en berokkenen andere fietsers schade door hun verantwoorde gedrag. Zij dienen thuis te blijven. Al te vaak zijn ze nog veel slechtere chauffers.

Bij het recreatief koersen op de openbare weg is een helm dan weer wel toegestaan. Chauffeurs zullen beseffen dat je met een helm en die snelheid voldoende schade kan aanbrengen aan hun wagen.

  • Fiets zo offensief mogelijk

Defensief rijden is zo noughties. Offensief is het nieuwe defensief. Een beetje auto haalt 180 kilometer per uur. Wie is er hier gehaast? Daarenboven, eens bestuurders weten dat fietsers ook recht hebben op hun deel van de rijweg (zie ook boven) zal het aantal aanrijdingen dramatisch dalen.

  • Geef nooit voorrang van rechts

Het is, zeker als fietser not done om voorang van rechts of andere, door carrosseriebouwers gelobbyde verkeersregels toe te passen. Deze regels dienen enkel om het aantal gevallen van blikschade te verhogen. Bij een voorrang van rechts zal de fietser meestal opdraaien voor de kosten. Het is daarom best zo luid mogelijk te roepen (gebruik nooit je bel!) wanneer je een bestuurder ervan verdenkt zijn rechten te willen uitoefenen.

  • Telefoneer zoveel mogelijk op de fiets
Ook fietsers hebben een druk bestaan. Probeer daarom zoveel mogelijk onderweg te bellen. Doe dit zo opvallend mogelijk en indien mogelijk handenvrij. Een offensieve rijstijl vergt immers stuurmanskunst.
Wil je echter defensief (blijven) fietsen, hou dan gerust je mobiel in de hand. Bestuurders zullen het gevoel hebben dat je belangrijk bent en zullen bij voorbaat een schuldgevoel ontwikkelen voor het feit dat ze iemand belangrijk hebben aangereden.
  • Verplicht de passagiers om te rijden

Elke bestuurder op zich berokkent niemand kwaad. Meer zelfs, in een groot deel van het geval zijn de passagiers de oorzaak van een aanrijding. Zij leiden de chauffeur af van zijn of haar taak.

  • Neem de auto

Je kan een fietser zijn en toch met de auto reizen. Dit vergt echter heel wat tijd. Om een fietser te zijn in de echte betekenis van het woord, heb je minstens tien jaar oefening nodig. Gedurende die tijd moet meer dan de 75% van de verplaatsingen met de fiets gebeuren. Vanaf dan kan u zich een fietser noemen en kan u met een gerust geweten in de auto stappen.

Zijn er mensen die nog meer tips hebben? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.