I can haz iPad?

Schrijf ik vorige zaterdag een stukje over wat ik met een iPad zou kunnen doen, vind ik zondag een mailtje in mijn bus. Iemand die blijkbaar mijn blog leest en liket (of hoe schrijf je dat?) heeft zich zo’n ding aangeschaft en ze wou niet pedant doen maar enfin allez, ik mocht eens gaan en proberen.

Eerst wilde ik niet, ik hield de boot af maar ja, ze bleef aandringen en kom toch af Jan en alhier en alginder. Nee serieus, mijn mailtje was snel geschreven: “Ja, ik wil!”. Ik kwam, ik zag en ik keurde. Niet dat dit een doorwrochte review is maar toch. Ik heb er ene vastgehad, dus wil ik mijn gedacht even zeggen.

Zoals gezegd lees ik in mijn dromen mijn feeds en boeken in de zetel en op andere comfortabele en aangename plaatsen op dat ding.

  • Een aantal mensen schreef dat ze bij het uitpakken merkten dat het toestel zwaarder was dan gedacht. Mijn vermoeden: die mensen hebben nog nooit een dik boek vastgehad.
  • Het design. Moet het gezegd? Helemaal Apple natuurlijk. Het scherm helder en scherp. Ook dat zijn we van Jobs inc. gewend.
  • Je schijnt er niet op te kunnen multitasken. Ik heb dat nooit helemaal goed begrepen maar komt alom dat je muziek en boekje lezen wel kunt combineren. Een combinatie die bijvoorbeeld op een terras best ideaal zou kunnen zijn. Typen en lezen lukt niet samen maar dat is volkomen normaal.
  • Feedly, mijn gebruikelijke feedreader heb ik niet getest, wel google reader en ook nog een app. Zo ging het in mijn dromen ook ongeveer. Behalve dat ik nu ten volle besefte dat ik het toestel zou moeten teruggeven aan de rechtmatige eigenares.
  • Boeken lezen van de bookstore. Tja, wat kan ik zeggen? Dit is het boek zoals het altijd al bedoeld is geweest. Niet alleen leesbaar op alle mogelijke plekken maar ook nog eens doorzoekbaar. Dat het scherm niet leesbaar is in de vlakke zon? Ooit al eens geprobeerd met een zwart- op wit gedrukt boek?
  • Verbazingwekkend: het geluid wat dat ding produceert is geeneens zo kwaad. Niet dat ik het boven mijn macbook zou verkiezen maar laat ons wel wezen: dit is een ding ter dikte van een bundeltje papier waar een beetje student zijn hand niet voor omdraait. Althans de mijne niet.
  • Typen gaat vlotter dan verwacht. Hé, het is een nieuw toetsenbord en mensen die zoals ik switchen tussen Mac, PC en mobiel weten dat het even duurt voor je drie patronen in je hoofd geprogrammeerd hebt zitten. Doch: mij lukte het aardig een woordje te typen.
  • Dit is, zoals eerder in de tech45 podcast gezegd een ideaal toestel voor mensen die geen jota van computers verstaan én voor geeks. Ook uniek in de geschiedenis me dunkt. Dat navigeert gelijk zot en je kan, unlike in notebooks en van die dingen, niks verkeerd doen. Het nadeel: je hebt een notebook of andere computer nodig om dat ding in gang te zetten.

Wat mij bij de volstrekt logische gevolgtrekking brengt: dit toestel staat hoog op mijn lijstje. Ik denk dat ik er wel eentje met 3G zou willen. Kwestie van on the move ook bezig te kunnen zijn. Als de trotse bezitster zou bloggen of twitteren, ik zou haar linkliefde geven en alles maar zulks is helaas niet mogelijk. Ze moet het hier maar lezen.

2 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention I can haz iPad? | geschreven om te lezen -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.