Is Google het 21ste eeuwse equivalent van Gutenberg?

Wanneer het gaat over de mediageschiedenis, valt de naam Gutenberg onvermijdelijk. De Duitse edelsmid vond met als voornaamste ingrediënten druivenpers, gegoten letters en een nieuw inkttype de movable type drukkunst uit.

Dat hij dit alles deed op een lening die hij uiteindelijk niet terug kon betalen, is een detail dat hem door de geschiedenis is vergeven. De uitvinding zette de wereld op zijn kop, leverde brandstof voor de verlichting en keerde zich uiteindelijk tegen het instituut dat er aanvankelijk nog voordeel uit probeerde te halen, de kerk.
Als we parallellen moeten trekken met vandaag, komt enkel Google in de buurt van zijn verdienste. Dat kranten online zijn kunnen blijven bestaan, is voor een groot stuk te danken aan google adsense en eventuele varianten op dat thema.
Hiermee is niet alleen een businessmodel voor online nieuws ontstaan maar ook een verregaandere democratisering van het nieuws. Niet alleen in consumptie maar ook in productie. Gratis is voor nieuwsfeiten de norm geworden. Paywalls en betallende apps en andere micropaymentsystemen komen moeilijk van de grond.
Er is echter een tegenbeweging aan het ontstaan. Mensen die op hun online privacy beducht zijn en roepen van do not track en google is evil. Mensen die op hun browser een plugin zetten waardoor reclame niet meer wordt weergegeven. Mensen die bang zijn dat google zou weten waar ze hun tijd op het internet doorbrengen. Het spotlight effect laat niet met zich sollen.
Het mag gehoopt worden dat Google daarop voorbereid is. De kranten ook. Misschien moeten aandeelhouders straks wat toegeeflijker zijn als het op hun lening aankomt. Anders eindigen we ergens diep onderaan in de geschiedenisboeken voor wat democratisering van informatie betreft. Google one pass zal de kranten misschien een nieuw verdienmodel leveren, de concurrentie is gratis. Dankzij reclame.  Mensen die dat niet wensen te zien moeten zich de vraag stellen wat ze ermee winnen.
Een beetje visuele vervuiling? Het feit dat google weet welke pagina’s u bezoekt? Bent u echt niet bereid dat erbij te nemen in ruil voor gratis content? Er zijn mensen die daar hun brood mee verdienen. Er zijn rekeningen die betaald moeten worden aan de andere kant van jouw gratis nieuws. En kom mij niet met het argument dat google reclame niet creatief genoeg is.
Kom niet aan met het feit dat ‘ze’ op de lange duur alles over u weten. De ISP’s en de overheid, die houden al uw gegevens zes maanden bij. Misschien moet u zich daar maar eens zorgen over gaan maken. In naam van het internet, zet die adblocker uit en laat google weten welke pagina’s u bezoekt. Dan mag u mee de geschiedenisboekjes in. Deal?

3 Comments

 1. 1) De uitvinding louter aan Gutenberg toeschrijven is even fout als zeggen dat we search enkel aan google te danken hebben (er waren veel voorlopers; zoals bij quasi iedere innovatie).

  2) Ik vraag me nog altijd af hoe Club Brugge er achter kwam dat Stijnen/familie die berichten plaatste. We lachen altijd met China maar ook België heeft een firewall. Om niet te zeggen dat we een keuze moeten maken welk internet we willen… controle door enkele grote bedrijven (ISP’s)/ overheden of niet. Pick your side!

  1. 1) Daarom schrijf ik ‘uitvinder van de movable type’ en search is inderdaad geen uitvinding van google maar ook dat staat hierboven niet te lezen 😉 Enfin. Ik begrijp je punt(en) wel hoor en ik volg je er ook in.

   2) Wel sysadmins van fora kunnen veel denk ik. Zeker met wat ondersteuning van roddels enzo. Laat iets over het forum vallen op een spelersvergadering en kijk naar wie rood aanloopt, veel efficiënter dan een ip-adres. Enfin. Ik geloof niet dat het louter ‘de fout’ van het internet is dat Stijnen ontmaskerd is.

 2. Te veel eer voor Google, lijkt me. Ik zou eerder Ted Nelson, Douglas Engelbart, Vint Cerf, Donald Davies/Paul Baran of Tim Berners-Lee (of zelfs de Belg Robert Cailliau) suggereren. Hun bijdragen zijn van veel fundamenteler belang dan wat Google deed en doet. Google heeft een imperium gebouwd op hypertext, html, tcp/ip en nog een stel andere afkortingen, maar heeft geen van die dingen uitgevonden. Google doet fantastische dingen, maar kan je niet met Gutenberg vergelijken.
  Dat het Internet (of, bij uitbreiding, de PC) even revolutionair is als de drukpers zullen we binnen een paar honderd jaar weten. Maar ik denk het wel, eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.