Jammer

Gisteren lanceerde Bart het online trendrapport 2011 en wat moest gebeuren, gebeurde ook. De zee splitste zich. Hoera! Riepen enen. Awoert! Riepen anderen. Ik riep niet. Ik las. Zag heel veel #fail en weinig constructief.

Dat er een deeteefout instaat. Dat het een pdf is zonder sociale interactie. Dat ‘het’ trendrapport een verkeerde woordkeuze is. Dat die opgeblazen ballon dringend eens doorprikt moest worden. Dat Bart die ballon was. Maar geen kloten aan het lijf om te zeggen: “Hey Bart, uw ego is groter dan de Hindenburg en ik zou je wat graag tegen je ankerplaats zien varen met je 200000m3 waterstofgas”. Zielig vind ik dat.

Pijlen dan maar op de andere schrijvers. Je kan hen trendsletjes noemen of valse profeten. Je kan hen een gebrek aan inzicht verwijten en een ontoereikende kennis van zaken. Een gebrek aan relativeringsvermogen. Je doet maar. Echt waar. Het raakt mijn koude kleren niet. Niet meer. Ik vind het zielig. Ik durf niet eens denken wat de achterliggende motivering is.

Mensen die daar zin in hebben: lees het jaar door gerust 563 rss-feeds en nooit eens markeer alles als gelezen. Deel het interessantste nieuws met de wereld, maak een podcast, schrijf een blog of drie vol. Zomaar voorniet.

Mensen die zeggen, die Bart doet dat voor zijn eigen eer en glorie: maak gerust een rapport waar je concurrenten aan het woord laat en betaal een designer een weekje of twee om het in elkaar te flansen.

Maar misschien eerst eens beginnen met gewoon lezen.

9 Comments

 1. Ik vind het een beetje belachelijk dat mensen negatief doen over het trendrapport.
  Tuurlijk noem je dat werk “het trendrapport”. De trendrapport? Laat je nakijken.
  Nee, echt. Dat het je koude kleren niet raakt, snap ik al te best.
  Dat Bart dat voor eigen eer en glorie doet: jazeker. Waarvoor komt die mens anders zijn bed uit?
  Dat zijn ego groter is dan hijzelf? Ik mag het hopen (’t is gene grote, den Bart). Maar, euhm, who cares? Behalve gij dan met uw klein pietje?
  Nee, echt.
  Nieuwjaarsbrieven in al zijn vormen verdienen respect.
  De durf om dat uit te spreken en neer te pennen en te delen en al: ROCK!

  Hoge bomen. Ik zeg het u.
  Die vangen veel wind.

 2. Groot gelijk, Jan. Intriest die negatieve commentaren, waarschijnlijk van mensen die niets productiever te doen hebben.(zeitgeist?)

  Gelukkig zijn er ook heelwat mensen die deze inspanning ten zeerste waarderen. En dat mag ook gezegd worden!

  Eric

 3. Ja Jan.
  Neen Jan.
  Bijna mee eens.
  Ik zal, voor de vorm, eerst even aanduiden waar ik het alvast mee eens ben, daarna kom ik terug op waar ik het niet mee eens ben.

  1.BART
  —–
  Het trendrapport krijgt spontane kritiek omdat het van Bart komt. Enfin, omdat het zijn initiatief is. Voor de mensen die sprankelvers zijn in het wereldje: het trendrapport is gegroeid uit een lijstje voorspellingen waar Bart zich jaarlijks aan waagde (en er meestal mijlenver naast zat qua timing trouwens) en waar hij na een tijdje meerdere mensen uit het veld vroeg mee te werken. Geen duivels marketingplan, maar een gewoonte die uitgegroeid is tot een publicatie. Uiteraard is het leuk dat Netlash, als bedrijf, als groep, als persoon hier een zekere geloofwaardigheid mee opbouwt. Het is een soort van marketing, uiteraard, maar dan van het soort waar het ‘mooi meegenomen is’.

  Mag je dan geen kritiek hebben op Bart en zijn activiteiten? Uiteraard. Kritisch zijn is ieders verdomde plicht. Maar dan liefst onderbouwd, niet gratuit over ego beginnen raaskallen omdat jij geen aandacht krijgt. Roep zelf eens wat luider, je zal snel merken dat je aan de snelheid van het licht vrienden en vijanden verzamelt. En een dikke huid.

  2. Kritiek op de schrijvers
  ——————–
  Dit is een deel waar ik het wel en dan weer niet mee eens ben. Verdienen de deelnemers hulde omdat ze het lef hebben hun idee op papier te zetten? Ja. Absoluut. En een lintje. De meesten onder hen liggen er vast wakker van. “wat ga ik in godsnaam kunnen toevoegen qua trends dat die meute early adopters nog kan verrassen?”. Het vraagt toch een portie ballen om er dan toch maar aan te beginnen. Er is een kleine meerderheid die trends zoeken als broodwinning en die schudden uiteraard buzzwords uit hun binnenzak schudden alsof het van die kleine letterkoekjes zijn. Lekker ook trouwens. Frustrerend! Jaha, net die ene letter is onvindbaar. Weg de hoop om ‘gesubsidieerd profitariaat’ te leggen en vervolgens naar binnen te werken. Enfin, de grote meerderheid heeft hier toch wel menig druppel zweet aan besteed. Laat dat duidelijk zijn. Waarvoor hulde. Punt.

  Mag je kritiek hebben op hun trends voor 2011? Op de inhoud van hun lijst, betoog, denkoefening? JA! Ook dat mag. Moet!

  Het gaat als volgt:

  a) je leest het rapport (lijkt een detail maar daar heeft die Jan overschot van gelijk, het ook effectief lezen kan verdraaid handig zijn als je kritiek wil spuien)
  b) je hebt een opmerking over de timing, over een trendvoorspelling waar je het grondig mee oneens bent, je snapt na drie keer lezen nog niet waar die ene het over heeft
  c) je geeft feedback. Op dat punt, die opmerking. Je gaat in discussie, enz..
  d) het trendrapport is net sterker geworden door jouw constructieve inbreng. Houzee!

  3. Vormkritiek
  ———–
  Waar ik het niet mee eens ben beste Jan, is dat je alle vormkritiek op één hoop gooit bij de Bart-foben. Ik vind persoonlijk ook dat een trendrapport interactiever zou zijn als je het niet in semi-boekvorm presenteert. Het is netjes maar er zijn vast manieren om feedback op de verschillende visies makkelijker te maken. Ik zeg maar wat: mooi vormgegeven online artikels met comment-mogelijkheid. Qua vorm vind ik dat ‘handiger’. Dat die opmerking werd gemaakt lijkt me geen kwade wil maar een evidente reflex.

  Er staat een dt-fout in. Ha! Dat moet gezegd worden uiteraard. Als voetnoot of om te tonen dat je een opmerkzame lezer bent die kan spellen. Hulde. Spelling is geen trend voor 2011 maar jongens, jongens wat zou ik het graag een trend zien worden.

  4.Wat ik nu infeite wou zeggen
  —————-
  Jan, ik ben het met je eens dat goedkope kritiek al te makkelijk is. Laten we dat als een trend voor 2012 nemen. Kritiek komt er als je er langer dan drie minuten over nagedacht hebt. 2011 gebruiken we om alvast iedereen aan die volledig spontane houding te laten wennen middels het verstrekken van gerichte stokslagen.

  Maar je moet ruimte laten voor kritiek Jan. Kritiek op inhoud, vorm en interactie heeft zijn rechten. Een trendrapport is, in zijn ideale vorm, een basis voor gesprekken. Een ontwerptekst waar we met z’n allen een mooie voorspelling van maken. Goh, misschien moeten we het maar geen ‘voorspellingen voor volgend jaar’ noemen maar eerder een reflectie op wat ons dit jaar is opgevallen en waar we denken dat het hele wereldje heen zal bewegen in de volgende twaalf maanden. Zijn we ineens van ‘juist’ of ‘fout’ af.

  Opla. SweetCharlie dixit.

 4. Geen problemen met kritiek hoor – daar raak je ook aan gewend. Ik ben volwassen genoeg om de lucht van de fundamenten te kunnen onderscheiden. Met die gefundeerde kritiek probeer ik dan ook rekening te houden.

  Over het pdf-formaat. Ik geef toe, het is een marketingtool. (Zoals Micha zegt: één die per ongeluk, als neveneffect ontstaan is.)
  Hoe digitaal we ook zijn, de ervaring van vorige jaren leert me dat de voor mij belangrijkste use-case van het trendrapport de volgende is: digitale jongen in bedrijf leest het op scherm, forward het naar marketing manager, en die print het af om op de bureau van de CEO te leggen.

  Het spijt me, beste digirati, maar jullie zijn niet de doelgroep. Voor jullie zouden ‘mooi vormgegeven online artikels met comment-mogelijkheid’ misschien wel het beste zijn. Maar ik wil wel degelijk die CEO bereiken – en tot nader order gebeurt dat met een afgedrukte pdf.

  Oh, en die dt-fouten: daarvoor verdien ik zweepslagen. Meerdere.

 5. Aan mij is de hele ‘hetze’ in elk geval voorbij gegaan. Ik heb enkel normale kritiek gelezen die niet gratuit of vanuit jaloezie was.
  Ik vrees dat het ook wel een beetje in onze natuur zit om het slechte te benoemen en het goede als evident te beschouwen. Het is de tijd van de (nieuws)jaaroverzichten, een perfecte illustratie van zulk fenomeen. En iedereen doet dat, he. We lossen vaak problemen op, we bekrachtigen te weinig het positieve. Feit des levens, vrees ik. Een olifantenvel en een deftig (zelf)relativeringsvermogen is onmisbaar als je een hoge boom bent.
  Los daarvan erger ik me ook mateloos aan de trolmentaliteit die blijkbaar onlosmakelijk met het Internet verbonden is sinds we nog met z’n allen op IRC zaten. Ja, ze zitten ook op Twitter. Ja, ze doen ook daar niks anders dan zichzelf optrekken aan de #fail van een ander. De perfectie, dat zijn enkel zijzelf.
  Op IRC had je /ignore, dat was nog eens gerief.

 6. Moet de editie van dit jaar zelfs nog lezen, maar de idee om een PDF te kiezen, “om zo de de CEO te bereiken” is imho wel degelijk de beste keuze.
  Een webversie met comment per stuk zou wel een mooie aanvulling zijn, zo kunnen de “roepers aan de kant” laten horen wat zij ervan vinden, mee eens of oneens zijn. Desnoods met een like-knopke.

  Zo, en binnen dit en een paar dagen ga ik dat PDFje es netjes lezen zie.

  grtz,
  ToM.
  (dat van die like-knoppen was sarcastisch.. 😉 )

 7. Storm in een glas water. De (negatieve) reacties zijn blijkbaar niet doorheen mijn sociale filter geraakt. Ik lig er alvast niet van wakker. Slechts 12 maanden en we weten wie juist/fout zat.

 8. Ik heb het gelezen en zag dat het goed was. Dat sommige voorspellingen niet zullen uitkomen, dat is inherent aan dit soort voorspellingen.

  Degene die zagen, zijn weeral de usual suspects die op alles en iedereen kritiek hebben. Het valt op dat sommige van die briljante geesten een bijdrage hebben willen leveren aan het rapport maar dat het werd weerhouden. Dat zal dan wel niet zijn omdat hun noeste arbeid zo zaligmakend was.

  Een beetje meer respect voor al degene die kosteloos hun tijd er hebben ingestoken en het gratis verspreiden is wel op zijn plaats, me dunkt.

  Kan jij het beter? Niet zagen, gewoon doen dan. Het internet is vrij democratisch. Kwaliteit drijft vroeg of laat wel boven.

  Ik kijk al uit naar het vervolg.

 9. Onthoud dat je, samen met een select groepje, in een wereldje zit. Je bent een pionier en beleeft alles vanop de eerste rij. Daardoor ken je meer hoogtes en laagtes, je ziet alles.

  Het net is te sociaal aan het worden voor de early adopters. Dat is normaal, zo doen we dat: we blazen op tot het spat en dan maken we met de overschotten iets degelijks, iets nuttigs, iets werkbaars.

  It’s happening. Nog even volhouden 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.