Journalistiek en twitter

Persoonlijk geloof ik nogal in het gebruik van Twitter voor journalistieke doeleinden. Individuele journalisten of accounts van media, kunnen relevante berichten en links verspreiden, ooggetuigeverslagen verzamelen, wijzen op interessant nieuws dat ik elders kan vinden.

Curation is the new black, zo vertelde ik mijn studenten vorige week nog. Ik hoop maar dat iedereen dat statement heeft begrepen. Dat sociale media daar een rol in kunnen spelen. Dat in het bijzonder twitter zeer handig is wegens snel en flexibel met extensies.

De obsessie van de vaderlandse media met het medium swingt alvast de pannen uit. In de maanden januari en februari verschenen op De Standaard Online niet minder dan 180 artikels waarin het medium werdq vermeld. Ter vergelijking: over Libië verschenen 138 artikels.

Het mag geen verwondering heten dat de sterren der Vlaemsche journalistiek nogal wat volgers hebben. Het mag geen verwondering heten dat de accounts van de verschillende media nogal wat volgers hebben. Uiteraard. Hoe heter het nieuws hoe meer sociaal kapitaal er in zit. Veel dichter dan de journalist kan je niet komen.

Ook voor programma’s wordt er aardig gebruik gemaakt van de fameuze hashtags. Handig dat zoiets door het medium centraal wordt bepaald. Dan beeft de aarde. Dan staat de tijd op fastforward in het middenoosten. Worden er landgenoten ter plaatse gezocht. Dan is er een fait divers dat de ronde doet en zonder veel moeite gekopieerd kan worden.

Dan houdt het ineens op. Want dan zijn de oude media ineens weer de oude. Dan wordt er op de akker van twitter gezaaid, dan wordt er op scherm en papier geoogst. Er zijn geen bronnen meer.

Dus neemt de journalistiek. Laat ze conversatie toe. Conversatie zoals in de commentaar-op-de-website zin. Wij zenden, de consument mag reageren. Zolang het pageviews genereert. Zolang het maar geen kritiek is op het programma of de makers zoals @ntone zondag mocht ervaren.

@VincentVQ Koning Twitter? Hahahahaaa ma jongens toch! Wie doet die research?? #7dagSun Mar 20 10:59:29 via HootSuite

@ntone @VincentVQ voel u geroepen en doe een suggestie. Mss is er een nieuwe toekomst voor u weggelegd? #7dagSun Mar 20 11:09:20 via web

Het is spijtig dat het nemen het einddoel is geworden voor veel journalisten. Twitter als tool om de eigenlijke journalistieke producten te helpen produceren. Een middel om de journalistieke eindproducten te helpen verspreiden ook. Met een focus op het eigen netwerk.

Misschien is het een leerproces. Ik durf te hopen.

10 Comments

 1. Ik mis iets, bijkbaar. Is het de bedoeling dat we op basis van dat screenshot kunnen afleiden wat er aan de hand is?

 2. Beetje bullshit, neen?

  Ik heb het afgelopen jaar heel wat breaking news het eerst gelezen op Twitter, meestal op de twitteraccounts van journo’s.

  Maar het is toch logisch dat je grote primeurs niet meteen gaat onthullen op twitter? Al is het maar om de concurrentie geen voorsprong te geven… Het is ook nog maar de vraag in hoeverre twitter bijdraagt tot die primeur. En als het er wel tot bijdroeg, was het ongetwijfeld al bekend.

  Om te concluderen: volgens mij valt er voor journo’s lang niet zoveel te ‘nemen’ op twitter als je denkt…

  1. Misschien heb ik dat punt niet goed verwoord. Ik zie vaak iets waaien om het daarna zondermeer door een journo overgenomen te zien. Waar wij een retweet zouden doen ofzo.

 3. Tot nader order maken journalisten nog steeds journalistieke eindproducten, waarvan ze moeten leven. Hopen dat ze dat laten varen en al hun talent steken in gratis tweerichtingsgetwitter, is een beetje naïef, niet?

  1. Het hoeft niet zo te zijn dat het of/of is hé. Alleen zie ik nu vooral een drain van social media in het algemeen naar media zonder dat daar meer dan de normale content voor terugkomt.

   1. Het hoeft idd niet of/of te zijn. Maar werk gaat voor, veronderstel ik. Voor vele reporters is twitter gewoon een nieuwe cafétoog of voetbaltribune: een plek om informatie te halen. Eens ze die info hebben, hebben de meesten waarschijnlijk geen tijd om nog langer te blijven plakken. Er moet kopij geleverd worden.

    1. Mag ik dat principe fout vinden? We zitten samen aan de toog, afgesproken met iemand die ons vertrouwen geeft, we stellen een paar gerichte vragen, laten de ander de pint betalen en vertrekken? Kom op.

     Zo werkt het dus niet hé. Ik moet mijn werk ook af hebben. Als ik een html-vraagje heb, helpen mensen mij, ik lees elke dag 5 dt-fouten in blogs die ik per DM rechtzet.

     En ik slaap te weinig. Dat ook.

  2. Dat ik hun kranten blijf kopen en hun tv-nieuws blijf kijken is ook naïef. Ze moeten eens weten wat ze willen he. Is het Internet nu een bedreiging, een informatiebron, een wereld van goedkope hypes of een volwaardig nieuw medium met een heel eigen karakter. Soms vraag ik mij af of ze nog wel om iets anders geven dan hun eigen naam onder een stuk te zien staan.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.