Koptelefoons enzo

Mijn leven speelt zich voor een groot stuk achter een koptelefoon af. Onderweg. Op het werk. Luisteren naar podcasts om mijn brein te stimuleren. Naar muziek om mij af te schermen. Om bij te leren. Om mij te amuseren.

Mijn basispaar zijn ipod oortjes. Hoewel ik tegenwoordig regelmatig met mijn androidtelefoon podcasts luister. Het is het mighty mouse effect. Hoewel er veel betere muizen zijn en goedkoper vooral, loop ik ook met zo’n witte muis in mijn tas. Omdat die nu eenmaal het beste past bij mijn macbook. Hetzelfde dus voor die oren. Ik verslijt die dingen bij de vleet. Eén à twee stuks per jaar.

Mijn andere paar, mijn goede paar, is al een tweetal jaar een Sony. Zo’n on-ear ding of hoe noem je dat? De MDR-V250 is mijn recentste aanwinst. Het vorige stel was de V150. Iets in mij zegt dat ik een nieuwere versie heb gekocht en dat kan ook want op deze zit er zo’n volumeregelaar op de kabel en dat was er daarvoor nooit. Ik verslijt die dingen bij de vleet. Eén per anderhalf jaar.

Eigenlijk ben ik niet helemaal tevreden. Niet over die Sony. Niet over die iPod-oren. De kabel van de Sony is voorzien op DJ’s en dus drie meter lang. De eerste maand(en) na ingebruikname blijft de kabel in zijn bindertje, dan haper ik ergens. Meestal bij het afstappen van de fiets of een ander manoeuvre. Daarna is het aftellen.

De iPod oren brengen niet het beste geluid ter wereld voor en ze zijn fragiel bovendien. Ze kosten stukken van mensen voor wat er geleverd wordt maar het oog wil ook wat en ik heb één keer andere in-ears gekocht en die waren nog slechter. Ik gebruik ze bij schilder- en andere handwerken. Om mij onder de mensen te begeven, neem ik de iPods.

Enfin. Deze week een nieuwe Sony gekocht bij de mediamarkt, straks opnieuw een stel nieuwe witte oortjes halen en we kunnen er weer voor even tegen. Mocht er iemand zeggen: probeer dat misschien eens of waarom geen zus of zo van dat merk: in de reacties is daar plaats voor.

20 Comments

 1. ikzelf ben dus héél tevreden van de Sennheiser CX serie (in-ear). Zit meestal ergens rond de 50 euro (of hoger), maar is wel kwaliteit. Shure is ook de moeite, maar daar betaal je ook meer dan dat ik er voor over heb ;-).

 2. Herkenbare frustraties… ik heb ook de ipod in-ear oortjes. vind die nog redelijk ok, omdat ik geen hoge verwachtingen koester bij ‘ambulante’ muziek.
  Heb ook die van bose nog gekocht, pokkeduur, en voor mij niet echt een verschil.
  Ik ben een oude krokodil, die liever niet met zo’n grote schelpen rond zijn hoofd rondloopt…

  1. Je verbaast jezelf erover. Mijn vriendin kreeg in de lokale krantenwinkel te horen ‘je vriend, dat is toch die met zijn grote koptelefoon hé’. Ja dus. Het is dan nog een redelijk discreet model…

 3. Wel gek dat je er elke keer van die slechte blijft kopen.

  Koptelefoon: Sennheiser HD202.
  30 euros.

  Geluidskwaliteit is supergoed. Past goed rond de oren. Sluit alle buitengeluid af. Houd je eigen geluid binnen.

  Heb er een paar jaar geleden zo eentje gehad, die ik toen ben kwijtgeraakt. Vorige week terug gekocht.

  In ear:
  Geef er meer als 20 euro aan en dan zal de kwaliteit wel goed zijn geloof ik. Vorig jaar van die Sennheisers in-earphones gekocht voor €60 en die sluiten alle geluid goed af en geven heerlijke kwaliteit. Helaas zijn is er ondertussen eentje kapot (3 weken nadat ze eens met mijn broek zijn meegewassen)
  Sennheiser blijft een goed merk.

   1. Ik heb het niet zo met het Sennheiser design moet ik zeggen. Zeker die goedkopere modellen zijn getekend met in het achterhoofd: als we ze er goedkoop laten uitzien, zullen mensen automatisch geneigd zijn voor de wat duurdere te gaan.

  1. € 349, dat is inderdaad niet meteen onder de categorie cheapass te catalogeren. Denk dat ik dat bedragje mentaal opzijzet iedere keer ik voor andere kies, kan ik met dat mentaal bespaarde gedrag zonder schroom zo’n boxensysteem van bose kopen 😉

 4. Ik gebruik m’n koptel zeker zoveel en heb ook de ipod oortjes voor fiets en wandeltochtjes, voor dagelijks gebruik aan bureau en trein heb ik de PX100 van Sennheiser, al jaren heel tevreden van, en heb op 4 jaar tijd nog maar 1 keer nieuwe moeten kopen!

  Ze zijn goedkoop, handig op te bergen en vooral een deftig geluid! En ze bestaan in het wit 🙂

  Laatst zag ik deze
  http://www.marshallheadphones.com/
  en ik moet teogeven dat de verleiding wel enorm groot is om mijn sennheisers in te ruilen.

 5. Zelf heb ik de JVC HA-S650 (http://av.jvc.com/product.jsp?modelId=MODL028573&pathId=95&page=1) en ben daar erg tevreden over. Die zit zo tussen de zestig en zeventig euro bij Mediamarkt geloof ik. Qua geluidskwaliteit is dat prima waar voor zijn geld. ’t Is niet high-end, maar wel een stuk beter dan de ipod-oortjes. Wat me er ook aan bevalt is dat ze niet te zwaar en groot zijn. Hiervoor had ik van die dingen die over je oor heen gaan, en vooral in de zomer was dat toch erg warm. Bovendien schreeuwen deze niet zo heel erg ‘Zie mij eens met mijn grote hoofdtelefoon.’ Tot slot kan je de oorschelpen draaien, waardoor je ze prima tussen boeken o.i.d. in je tas kan meenemen.

  Daarnaast heb ik Sennheisers met een “twist-to-fit” voor wanneer ik wel muziek maar geen tas mee wil nemen. (Zoals deze: http://www.sennheiser.com/sennheiser/home_en.nsf/root/private_headphones_style-line-mx-w1?Open&path=private_headphones_mp3_style-line ) Die “twist-to-fit” wil ik omdat ik blijkbaar raargevormde oren heb waarin de standaardoortjes niet blijven zitten. Met deze oortjes kan ik zelfs hardlopen zonder dat mijn oortjes uit vallen.

 6. Interessant om eens te lezen dat ik lang niet de enige ben met oortjes-problemen.

  Die iPhone oortjes zijn idd ondermaats, niet alleen véél te fragiel, maar ik heb blijkbaar geen i-oren want bij mij valt aan de ene kant het oortje er af en toe domweg uit.

  Ben nu in-ear aan het overwegen, maar kwaliteit is daar jammer genoeg wel duur… 50 euro voor een oortje… lijkt me veel

 7. Heb me van die Sennheiser oortjes aangeschaft, kostten over de 60€ en niet content van, na een maand of 9 kapot, binnengebracht bij Fnac, er scheelt niks aan zeggen ze, maar na 1 dag opnieuw kapot (maar geluid aan 1 kant, bijzonder irritant) en ondertussen natuurlijk garantie kwijtgespeeld. Dus maar terug naar de gewone witjes van apple.

 8. Niet handig voor onderweg, maar wel op kantoor of thuis: draadloze hoofdtelefoon (zo’n groot model) van Sennheiser. Super goede kwaliteit, heroplaad zichzelf en geen gedoe met kabels.

  Maar niet praktisch voor onderweg uiteraard 🙂

 9. Zoals u heb ik ook twee “dingen” om mee naar muziek te luisteren.

  Ik luister naar muziek in twee “moods” :
  Relaxed mood met het muziek als mijn primaire bezigheid (Surfen, filmje kijken) en busy mood met iets anders te doen (werken, reizen, …).

  Voor de eerste mood :
  Ultrasone HFI-680, super ultra goed qua geluid- google weet meer daarover.
  Der hangt wel 3 km (of een beetje minder) kabel aan.

  Voor de tweede mood :
  Shure SE425, houdt geluid dat je niet wilt horen mooi buiten.

  Beide zijn niet echt goedkoop (150 – 250 euro) maar wel hun geld waard denk ik.
  Ik heb al vanalles gehad (shure se535, bose on ear, ipod in-ear, …) en voorlopig zijn dees de beste (eg. Nog niet kapot geraasd).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.