Mijn ideale (Belgische) stad

Deze week was ik nog eens in Gent, de stad waar ik mijn studententijd aka “de schoonste tijd van uw leven” mocht wonen. Steeds weer heb ik het gevoel dat ik er opnieuw zou kunnen wonen. Niet dat ik iets tegen mijn huidige woonplek heb maar Gent heeft zo’n vibe en een aantal dingen die ik niet goed kan benoemen.

Het deed me denken: hoe zou mijn favoriete Belgische stad er uit zien? Dit is een blog, dus kan ik vrij kiezen hoe mijn stad eruit zou zien. Even shoppen:

Mijn ideale Belgische stad ligt aan een rivier. Daarom neem ik de Schelde. De breedste rivier van het land laat ook zeeschepen toe. Een haven is onontbeerlijk voor mijn favoriete stad. De industrie bloeit volop en produceert zo groen mogelijk.

De heuvel(s) haal ik uit Brussel. Heuvels zorgen ervoor dat je stad karakter krijgt. Eigenlijk is het gebrek aan één of meerdere heuvels iets wat mij serieus aan Antwerpen tegenstaat nu ik me het zo bedenk.

De hoogste heuvel biedt een uitzicht over de stad. Dat is een stukje Luik of Namen in mijn stad. Bovenop de berg ligt een oude abdij. Neen, geen kasteel, dat is me te cliché.

Het museumeiland: toegegeven, het idee is gepikt uit Berlijn wat je niet echt Belgisch kan noemen, maar bij mij liggen de musea op een kluitje bij elkaar. Dat maakt de zaken wat makkelijker. Het schiereiland houdt ze bij de stad maar toch liggen ze een beetje afgezonderd.

Ik ga voor niet voor één museum van schone en één voor moderne kunst zoals klassiek is. Mijn ideale stad heeft een museum per historische periode, in een bouwstijl uit die periode en met de kunst van die periode. Op die manier hou je als geïnteresseerde leek het overzicht. Laat alle gebouwen dus maar aanrukken, dat ik mijn keuze maak.

Hoe we dat oplossen met de musea voor oudheidkunde en prehistorie? Daarvoor maken we hypermoderne gebouwen. Nieuwer en moderner dan het het museum voor moderne kunst. Ze bevatten elementen die verwijzen naar hun eigen historische periode.

De historische binnenstad, gelegen aan diverse kanalen, is Middeleeuws. Een stukje Brugge met een vleugje Gent. Geen kasteel in het midden echter. Het Steen of Het Gravensteen, we moeten ze bewaren omdat ze er nu eenmaal zijn maar in mijn ideale plan is er geen plaats voor een ridderkasteel.

Voor een kathedraal is er dan weer wel plek. Net als een synagoge. Buiten het centrum zijn er ook moskeeën, tempels en voor elk wat wils. Iedereen die dat wil kan de plekken van de gelovigen bezoeken, als er maar rekening wordt gehouden met de rituele gebruiken.

Grenzend aan de binnenstad liggen de residentiële buurten. De wijken zijn historisch gegroeid en dus hebben we een stad die er van bovenaf uitziet als een ajuin. Elke pel bestaat uit gebouwen die uit dezelfde periode dateren.

Elke buurt heeft een cultuurcentrum waar voor elk wat wils is maar telkens een accent wordt gelegd. Een cc richt zich op dans, een ander op klassieke muziek, nog een ander op theater. De twee gebouwen van de Vlaamse Opera, de Roma, Trix, de Vooruit, de AB, het concertgebouw, het NTG, Bozar, het Toneelhuis, Het Zuiderpershuis, ze passen allemaal binnen één van de ringen die de stad maken tot wat ze is.

Buiten die residentiële buurten die langzaam maar zeker overgaan in wijken ligt een natuurlijke Green belt. Een kruising tussen het Zoniënwoud en de toekomstige Antwerpse singel. Hier komen mijn stedelingen op zondag verpozen.

Verderop liggen de moderne kantoorwijken en de ring die de stad vlot bereikbaar en paseerbaar maken voor de mensen die een auto willen gebruiken. Auto’s komen uiteraard de stad niet in. Je laat ze aan de rand staan en komt de stad in met openbaar vervoer.

De treinstations van Gent Sint-Pieters, Antwerpen centraal en Luik Guillemins vormen respectievelijk de west, centraal en oost stations. Trams (geen PCC’s meer maar van die Hermelijnen) en een uitgebreid metronet verbinden de rest van de stad met elkaar.

Uiteraard heeft mijn stad scholen in overvloed en een universiteit die campussen heeft doorheen de stad. Hun deuren staan altijd wagenwijd open voor geïnteresseerde burgers. Hun programma’s worden zo breed mogelijk verspreid wanneer je iets wil studeren kan je hun vakken gaan volgen, iets wat elke inwoner van de stad dan ook gretig doet.

Op horecavlak heeft mijn stad uiteraard niet te klagen. Moeten zeker aanwezig zijn: het Kafee van de Vooruit in Gent, het dak-café van Het Concertgebouw in Brugge maar dan met hipper volk, een hele nest bruine kroegen en uiteraard aan Irish Pub, diverse vegetarische restaurants in alle kleuren en maten en een aantal cafés die in de toeristische gidsen volks maar toegankelijk worden genoemd.

Mis ik nog dingen voor een droomstad of heb ik het zowat allemaal?

1 Comment

  1. Pingback: Tweets that mention Mijn ideale (Belgische) stad | geschreven om te lezen -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.