Mijn trendrapportrapport voor 2011

Net zoals ik dit jaar de online trends voor 2012 alvast probeerde in te schatten, schreef ik vorig jaar mijn trends voor 2011 neer. Dat ik dat volgend jaar anders ga aanpakken, dat weet ik nu al. Edoch: genoeg rond de pot gedraaid. Mijn punten voor 2011 (en ze zijn niet schitterend).

1. place is het nieuwe location
Denk latitude, vergeet foursquare. Dat had ik niet mogen schrijven. De evolutie naar Foursquare 4.0 en de explore fixatie zijn echter goed voor een half punt.

2. google is de nieuwe winkel
Groupon is (gelukkig) geen Google onderdeel geworden maar Google is wel een retailer geworden. Als toppunt de verkoop van de Google Nexus helemaal op de voorpagina van de zoekmachine. Eén punt.

3. apple is het nieuwe IBM
Een dikke nul. Apple faalt geregeld maar het kan de mensheid niet verblommen. Er worden meer iPhones verkocht dan ooit en iPads kunnen ze haast niet snel genoeg maken.

4. video on demand is het nieuwe V2000
Oh ja. Iemand nog een filmpje gehuurd online de laatste tijd? Niet dus. Jij wel, ik weet het maar jij leest mijn trendrapportrapport en dat telt niet. Het aanbod in ons land blijft bedroevend en zolang de kabelmaatschappijen een de facto monopolie houden, zal het niet snel verbeteren. Netflix, please?

5. publiek is het nieuwe privé
Er is wat minder te doen geweest rond privacy misschien. Hoewel. Privacy heeft zich in de harten van de mensen genesteld en de stelling dat gmail je correspondentie naleest wordt me nog wel eens gesteld. Path kent dan weer een gestage adoptie. Nul.

6. social gaming is het nieuwe familie
Dat was een trend van 2010 heb ik een beetje de indruk. Dat Zynga een IPO kan doen zal wel niet veel anders dan ‘succes: hier!’ betekenen maar ik zie toch nog steeds een pak meer ‘heb je zus en zo gezien’ dan ‘heb je het heen of het ginder al gespeeld’. Nul.

7. persoonlijk is het nieuwe generiek
Een variant hiervan heb ik dit jaar opnieuw geschreven. Met name het stuk over het feit dat websites persoonlijker gaan worden. Zoekmachines zijn dat dit jaar geworden. Een half punt.

8. message is het nieuwe communiceren
Ook herhaald voor 2012 maar dan omgekeerd. Messagingsystemen, allemaal goed en wel maar SMS is nog steeds de standaard en zal dat ook blijven. Tot groot jolijt van de telecomoperatoren. Meer dan ronde nul.

9. vragen is het nieuwe zoeken
Quora? Doodgebloed. Facebook questions? Ongebruikt. Nul.

10. snapdragon is het nieuwe pentium
Snapdragon is geen huishoudnaam geworden maar elke feature phone is naar 2009 maatstaven in 2011 een vliegmachine geworden. Toch nog een punt.

Dat alles levert mij een drie op tien.

Wat hebben wij geleerd? Minder specifiek zijn, een niche bewandelen en niet proberen het hele internet te bestrijken. Helaas is het trendrapport voor volgend jaar de deur al uit. Ik kijk al uit naar het trendrapport 2013. Daar ga ik potten breken *houdt hout vast*.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.