No guilty pleasures

Geen idee of het te maken heeft met de Katholieke scholen die ik heb bezocht, of het aangeboren of aangeleerd gedrag is maar ik heb een sterk ontwikkeld schuldgevoel. Het halve idee dat ik iemand wat tekort heb gedaan, laat mij al in een kramp schieten. Egel style, stekels omhoog.

Dat weten is het begin van alle wijsheid en we zijn er mee bezig om daar los van te komen. Het duurt wat langer dan gepland.

Eén en ander zorgt ervoor dat mijn lijstje ‘guilty pleasures’ sterk lijkt op een commercieel geruit blad papier. Een waslijst aan mogelijke invullingen maar slechts een paar vage schetsen. Niet dat ik geen plezier heb, verre daarvan. Bij tijd en wijlen heb ik een te kekke tijd met mijn lief en ik lach mij wel eens een hoedje met onze Juul. Guilty schuilt dan nooit om de hoek.

Als guilty om de hoek staat is het plezier er voor mij al lang af. Als ik mij in een vlaag van zinsverbijstering doorheen een zak m&m’s sla, dan kan ik niet zeggen dat ik daarvan geniet en dat zou toch tenminste de bedoeling moeten zijn als je het een guilty pleasure wil noemen, niet? Zelfs van mijn decadente broodjeskeuze geniet ik niet zoals eertijds.

Zoals gezegd: last heb ik daar niet van maar ik stel me voor hoe het zou zijn om guilty pleasures te hebben. Om een dag verlof te nemen gewoon omdat het zonnig is of omdat ik daar behoefte aan heb. Een dag niets doen of zo een sauna ofzo. Wandelen langs de zee zonder dat ik denk: juist ja, Hipster is een leuke foto-app, laten we dit moment even delen, zo hebben meer mensen er genot van.

De fuck-you-wereld-nu-is-het-even-aan-mij-ook-al-weet-ik-dat-ik-dit-beter-niet-kan-doen-knop heb ik nog niet bij mezelf kunnen ontdekken. Het was maar door dit thema van wijvenweek dat het nog eens in me opkwam om er nog eens over na te denken. Geen idee of ik het zou kunnen. Misschien ben ik niet wijfs genoeg?

Foto: cc door Paul G

2 Comments

 1. Dag Jan

  Geweldig geschreven. Kan me zo inleven in wat je zegt. Ben ik misschien te veel “mans”?
  Laat het vooral weten als je de knop kan localiseren!

  Groeten

  Ann

 2. Zoek maar even verder naar die knop … ik ken een aantal mensen die hem hebben gevonden en de verleiding niet kunnen weerstaan.

  Ikzelf heb daar soms nood aan … aan een dagje voor mijzelve, een dagje rust, een dagje stilte, een dagje met niets of niemand om mij heen. En ja … dan neem ik (als het past) een dag verlof, en zou ik in mijn wagen durven springen om te gaan wandelen en uitwaaien op Cap Blanc-Nez.

  En ja … ik zou dat dan aan niemand durven vertellen … ook niet aan moeder de vrouw … want die zou zich dan druk maken en boos worden … en daar probeer ik op zo’n dag net van weg te lopen 🙂

  Het gebeurt niet zo vaak … maar ja … ikzelf heb soms wel eens zo van die Guilty Pleasures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.