Op de podcast (3): De Buren podcast

deBuren is het Vlaams-Nederlands huis in Brussel en de podcast die ze aanbieden is onderhoudend maar kampt met enkele problemen. Op behoorlijk onregelmatige basis krijg je een aflevering binnen en dat bevordert de luisterfrequentie (alvast bij mij) allerminst. De onderwerpen zijn al even divers als bij het vorige week besproken Rondas.

De podcast wordt opgenomen tijdens debatavonden, lezingen en andere interviewsessies van deBuren en dat is meteen ook het format van de podcast. De onderwerpen gaan van de rol van architectuur in de stad, over de Europese canon tot een reeks over de zeven hoofdzonden. Stuk voor stuk interessante luisterstukken. En dan komt de ‘maar’.

Je krijgt een debat te horen dat bewerkt is. Bewerkt in de zin dat het is ingekort. Waarschijnlijk denkt men bij deBuren aan de attention span van de luisteraar, of misschien over de consumptie van bandbreedte.

Het is in dat bewerken dat het grootste probleem van de podcast ligt. Net wanneer er iets dieper wordt ingegaan op pakweg de rol van iconische gebouwen in de architectuur en de impact op het samenleven, wordt er geknipt daar een later fragment.

Ik vind dat zonde. Natuurlijk zijn wij radioprogramma’s gewoon waar de interviews zich beperken tot soundbites maar met een podcast dien je daar geen rekening mee te houden. Het is zelfs perfect mogelijk skipmomenten in te bouwen waardoor een minder geïnteresseerde luisteraar perfect zelf kan beslissen een stuk over te slaan.

Zoals de podcast nu bestaat, blijven de onderwerpen vaak wat minder goed uitgewerkt. Ook al duurt een deBuren podcast al snel een half uurtje, je weet dat er veel meer te zeggen valt maar dat krijg je niet te horen en dat voel je net iets te hard. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.