Op de podcast (4): Tech45

De feestdagen zijn ten huize Seurinck steeds weer een beetje reizen. Familie in Oost-Vlaanderen, familie in Antwerpen, familie in West-Vlaanderen. Verplaatsen doen wij ons via het openbaar vervoer. Podcasttijd dus en tijd om dingen in te halen.

Dit jaar deed ik dat met één podcast die ik ergens half december ontdekte maar waar ik nog niet toe was gekomen.

Tech45 omschrijft zichzelf als “tweewekelijkse tech podcast met een gemengd Vlaams en Nederlands panel. Minstens 45 minuten nieuws en commentaar over het web, gadgets en technologie”. Het vaste panel bestaat uit @maartenhendrikx@stefaanlesage@drsmetty, @marcofrissen en @jojanneke die nu al 5 afleveringen online hun ding doen.

De onderwerpen vallen onder de noemer all things geek en o ja, dat bevalt mij zeer. Als je niet zoals ondergetekende met een onnoemelijk aantal RSS-feeds de technologieactualiteit volgt, en u categoriseert zichzelf onder de ruime geek-noemer, dan moet u meteen naar iTunes store. Dit moet u horen om op de hoogte te blijven van de grote evoluties.

De podcast is gemaakt voor en door technologie-enthousiastelingen en dat merk je. Soms zakt de audiokwaliteit wat, omdat de makers verspreid zitten over de lage landen en dus skype gebruiken. Maar storen doet het nooit écht. De discussies zijn vaak levendig en de onderwerpen worden aangesneden op een bovengemiddeld niveau. Dat is eens leuk, als je het vergelijkt met mainstream media programma’s zoals bijvoorbeeld Digital planet van de BBC.

Toch ben ik geen onvoorwaardelijke fan (ben ik dat ooit wel, vraag ik mezelf af). Soms is niet het hele panel op de hoogte van een evolutie of een product en dan gaat de podcast snel de gesprek-aan-het-tafeltje-bij-een-twoooze richting uit. Dan wordt er onder het opnemen gegoogeld en naar spellingen gevraagd. Of er ontstaat een is-het-dan-vergelijkbaar-met-discussie waar je als luisteraar minder aan hebt. Dat is jammer.

Dit zorgt enerzijds voor heel spontane “radio” maar het is, als luisteraar die meer weet over het onderwerp, ook best storend. Het houdt immers een analyse of discussie tegen die wel weer interessant zou zijn. Dat is wat ik een beetje mis. Het nieuws heb ik al gelezen, het zijn de effecten en de analyses waar ik wel nieuwsgierig naar ben.

Tech45 gaat dan net iets teveel over technologie en iets te weinig over mogelijke toepassingen, inzichten of analyses. Maar dat is een reflex die als rode draad door de geschiedenis van nieuwe media is geweven en dat je de makers niet kan aansmeren.

Meer weten: check de blog. Abonneren kan via iTunes en RSS

7 Comments

 1. Eerst en vooral bedankt voor de review. Goed geschreven en eerlijk. Daar hebben we het meeste aan 🙂

  “gesprek-aan-het-tafeltje-bij-een-twoooze”
  Dat klopt, we hebben zeker niet de bedoeling om een ‘echt’ radioprogramma te zijn. We maken de podcast in de eerste plaats omdat we het heel erg leuk vinden om over tech te praten. Soms kan dat wat ‘uit de hand lopen’ in die zin dat we soms te lang bij een onderwerp blijven stil staan of eens iets moeten opzoeken.

  “Tech45 gaat dan net iets teveel over technologie en iets te weinig over mogelijke toepassingen, inzichten of analyses.”
  Aha, maar daar is wat aan te doen hoor 🙂 We hebben heel graag reacties en liefst van al zelfs feedback in de vorm van audio. Stuur ons een .mp3-bestand of iets dergelijks en laat ons weten als we iets verkeerd zeggen. Specialist in een bepaald veld? Laat ook dat weten, en kom gerust meepraten. Wij willen geen orakel zijn 🙂

  In ieder geval bedankt en we hopen dat je blijft luisteren!

 2. Pingback: Tweets that mention Op de podcast (4): Tech45 | geschreven om te lezen -- Topsy.com
 3. Kijk, hier hou ik dus van. Een review van een luisteraar die op een eerlijke en opbouwende manier kritiek en suggesties kan geven. Persoonlijk vind ik dat zaken waar ik enorm veel aandacht aan besteed, want daar kan je immers nog iets uit leren.

  Misschien moeten Maarten en ikzelf inderdaad eens wat meer de praktische kant van de technologie bekijken. Bedoel je dan meer van ‘Cool een iPhone, maar waarvoor kan je dat ding nu gebruiken ?’.

  Vind het eigenlijk wel een interessante invalshoek hoor. Moeten we zeker even over nadenken.

  Zoals Maarten al zei, aarzel niet om eventueel een audio in te sturen of suggesties door te mailen, te posten op de tech45.eu website.

  comment
  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

 4. @stefaan ik bedoel niet dat je tot in de details moet gaan uitleggen wat dit of dat product doet. Ik heb geen iPhone, om jouw voorbeeld aan te houden maar ik wil wel weten wat voor apps er op komen. Niet applicatie zus-en-zo maar AR bijvoorbeeld en hoe dat werkt en welke richting dat uitgaat. Wat jullie heel goed deden was Google public DNS bespreken.

  Als het over de twitter lists ging dan ging het eigenlijk vooral over wat zijn lists en wat doe je ermee. Dat vond ik te uitleggerig. Dat had ik op dag één van de lists al gelezen.

  Ik mis wat overview. Waarom bestaat google wave en waarom werkt het nog niet. Dat is niet makkelijk maar op tien minuten kan je met specialisten toch tot enkele hypotheses komen. Die zouden reacties uitlokken. “ik ben vaak alleen op wave” doet dat niet.

  Verder blijf ik zeker luisteren.

 5. En nog een tech45-er in de comments. 🙂 Goeie feedback zoals Maarten en Stefaan al zeiden, waarvoor dank.

  Ik heb nog een persoonlijke bedenking bij uitleg geven bij het laatste nieuws rond tech producten of services. Om eerlijk te zijn, bij mij kan dat maanden duren eer ik daar een nuttige toepassing in zie. Google Wave bijvoorbeeld. Pas toen ik de toepassing ervan zag op een Canadese universiteit, zag ik de meerwaarde op educatief vlak (en zijn gelijke in Vlaanderen ben ik nog niet tegengekomen). Misschien dat dergelijke toepassingen achteraf interessanter zijn voor een luisteraar dan een samenvatting van de specs en de feiten onmiddellijk na de lancering… Ik neem het mee voor de volgende opnames.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.